Διευκόλυνση ένταξης προσφύγων μέσω του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη»

Διευκόλυνση ένταξης προσφύγων μέσω του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη»

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», έχει ανακοινωθεί πρόσκληση υποβολής προτάσεων, στήριξης πολιτιστικών, οπτικοακουστικών και διατομεακών σχεδίων, με στόχο τη διευκόλυνση της ένταξης των προσφύγων στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, τη βελτίωση της αμοιβαίας πολιτισμικής κατανόησης και την προαγωγή του διαπολιτισμικού και του διαθρησκευτικού διαλόγου, της ανεκτικότητας και του σεβασμού των άλλων πολιτισμών. Οπως αναφέρεται στην πρόσκληση, το προσδοκώμενο αποτέλεσμα είναι ένας περιορισμένος αριθμός κοινοπραξιών υψηλής ποιότητας απαρτιζόμενων από φορείς που εργάζονται στους δημιουργικούς και πολιτιστικούς τομείς, οι οποίοι θα δημιουργήσουν και θα δοκιμάσουν πρωτοβουλίες σχεδιασμένες για τη στήριξη της ένταξης των προσφύγων στις συμμετέχουσες χώρες και θα ανταλλάξουν τα αποτελέσματά τους. Οι συγκεκριμένες κοινοπραξίες θα αναφέρονται ως Δημιουργικές Συνεργασίες.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, ειδικοί στόχοι της συγκεκριμένης πρόσκλησης είναι η δημιουργία διεθνικών πολιτιστικών και οπτικοακουστικών σχεδίων, τα οποία μπορούν:

–  Να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να κοινωνικοποιηθούν και να εκφραστούν χωρίς κατ’ ανάγκη να μιλούν αμέσως τη γλώσσα της χώρας υποδοχής.

–  Να αποτελέσουν πλατφόρμες μάθησης, υπό την ευρύτερη έννοια, προάγοντας τον σεβασμό και την κατανόηση για την ποικιλομορφία, τις διαπολιτισμικές ικανότητες και τις ικανότητες που σχετίζονται με την ιδιότητα του πολίτη, τις δημοκρατικές αξίες και την ιδιότητα του πολίτη.

–  Να παράσχουν στους πολίτες της Ε.Ε. την ευκαιρία να ανακαλύψουν, να κατανοήσουν και να διδαχθούν από τις αξίες και τους πολιτισμούς των προσφύγων και, ταυτόχρονα, να ανακαλύψουν εκ νέου και να εμπλουτίσουν τις δικές τους αξίες και τον δικό τους πολιτισμό.

–  Να στηρίξουν την προβολή και την από κοινού δημιουργία πολιτιστικών ή/και οπτικοακουστικών έργων ανά την Ευρώπη.

–  Να παράσχουν τη δυνατότητα συνεργασίας με οργανισμούς σε άλλους τομείς ώστε να παροτρύνουν μια περιεκτικότερη, ταχύτερη, αποτελεσματικότερη και πιο μακροπρόθεσμη απάντηση στην παγκόσμια αυτή πρόκληση.

Επιλέξιμοι αιτούντες

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δικαίωμα υποβολής αιτήσεων στην πρόσκληση έχουν:

Νομικά πρόσωπα με πείρα όσον αφορά τους στόχους της πρόσκλησης, τα οποία δραστηριοποιούνται στους πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς. Η κοινοπραξία μπορεί να περιλαμβάνει επίσης οργανισμούς από άλλους τομείς, όπως τον δημόσιο τομέα, τον τομέα της εκπαίδευσης, τον τομέα της υγείας, τον κοινωνικό τομέα, ή άλλους συναφείς τομείς, οι οποίοι πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά στην επίτευξη των στόχων. Επισημαίνεται ότι φυσικά πρόσωπα δεν είναι επιλέξιμα.

Επιλέξιμες χώρες – σχήματα

Επιλέξιμες για συμμετοχή είναι μόνον αιτήσεις οι οποίες αφορούν νομικά πρόσωπα εγκατεστημένα στις ακόλουθες χώρες:

–  Τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα κράτη ΕΖΕΣ/ΕΟΧ: Ισλανδία και Νορβηγία.

–  Τις υποψήφιες για ένταξη στην Ε.Ε. χώρες: Τουρκία, Αλβανία, Σερβία, Μαυροβούνιο και Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

–  Τις δυνητικά υποψήφιες χώρες: Βοσνία-Ερζεγοβίνη, άλλες χώρες οι οποίες συμμετέχουν στο υποπρόγραμμα Πολιτισμός: Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία.

Οι αιτούντες σχηματίζουν κοινοπραξία απαρτιζόμενη από τρεις (3) τουλάχιστον εταίρους σε δύο τουλάχιστον χώρες, η οποία αποτελείται από έναν επικεφαλής αίτησης και εταίρους. Τουλάχιστον ο επικεφαλής αίτησης (ο συντονιστής) και ένας εκ των εταίρων πρέπει:

–  Να είναι νόμιμα εγκατεστημένος σε μία από τις χώρες που αναφέρονται ανωτέρω.

–  Να είναι πολιτιστικός ή οπτικοακουστικός φορέας, ο οποίος δραστηριοποιείται στους πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς.

Οι λοιποί αιτούντες μπορούν να προέρχονται από άλλους συναφείς τομείς και να είναι νόμιμα εγκατεστημένοι σε οποιαδήποτε από τις επιλέξιμες χώρες που αναφέρονται ανωτέρω.

Οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται από τον νόμιμο εκπρόσωπο του οργανισμού που είναι επικεφαλής της αίτησης για λογαριασμό όλων των αιτούντων.

Προϋπολογισμός

Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμένη πρόσκληση, το ύψος των επιχορηγήσεων θα κυμαίνεται από 100.000 έως 200.000 ευρώ. Το μέγιστο ποσοστό συγχρηματοδότησης ανέρχεται σε 80% του επιλέξιμου κόστους.

Ο συνολικός διαθέσιμος προϋπολογισμός για τη συγχρηματοδότηση σχεδίων στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε 1,6 εκατομμύριο ευρώ. Αναμένεται να χρηματοδοτηθούν 8-12 σχέδια. Προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων έως τις 28 Απριλίου 2016. Οι αιτήσεις υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή μέχρι τις 28 Απριλίου 2016 (12 το μεσημέρι, ώρα Βρυξελλών).

Το πλήρες κείμενο των κατευθυντήριων γραμμών καθώς και τα έντυπα της αίτησης διατίθενται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://eacea.ec.europa.eu/creative-europe/funding_en

Κριτήρια αξιολόγησης

Τα κριτήρια αξιολόγησης για τη χρηματοδότηση μιας αίτησης είναι τα εξής:

– Συνάφεια της ιδέας του σχεδίου και σχετικές στρατηγικές (40 βαθμοί). Tο συγκεκριμένο κριτήριο αξιολογεί σε ποια έκταση το σχέδιο και η σύμπραξη θα συμβάλουν και θα βοηθήσουν στην ένταξη των προσφύγων στην Ε.Ε. και στην παροχή ευκαιριών προς τους πολίτες της Ε.Ε., ώστε να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τον πληθυσμό των μεταναστών μέσω πολιτιστικών και δημιουργικών μέσων, συμπεριλαμβανομένων ταινιών και οπτικοακουστικών δημιουργιών.

– Ποιότητα του περιεχομένου του σχεδίου και δραστηριότητες της δημιουργικής σύμπραξης (30 βαθμοί). Το συγκεκριμένο κριτήριο αξιολογεί τον τρόπο υλοποίησης του σχεδίου στην πράξη (ποιότητα των δραστηριοτήτων και των παραδοτέων καθώς και ρυθμίσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργικής σύμπραξης).

– Διάδοση και δυνητικός αντίκτυπος του σχεδίου (30 βαθμοί) Το συγκεκριμένο κριτήριο αξιολογεί την επικοινωνιακή προσέγγιση του σχεδίου όσον αφορά τις δραστηριότητες και τα αποτελέσματά του και την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών με άλλους οργανισμούς ή ομάδες που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα που αφορούν τους πρόσφυγες. Στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος των αποτελεσμάτων του σχεδίου, δημοσιοποιώντας τα όσο το δυνατόν ευρύτερα σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε η ακτίνα επιρροής τους να ξεπερνά όσους σχετίζονται άμεσα με το σχέδιο και ο αντίκτυπός τους να υπερβαίνει τη διάρκεια ζωής του σχεδίου.

* Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της ΑΜΒΙΟ Α.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή