Eιδικός εκκαθαριστής στις «κακές» τράπεζες

Eιδικός εκκαθαριστής στις «κακές» τράπεζες

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τοποθέτηση ειδικού εκκαθαριστή, ο οποίος θα αναλάβει το σύνολο των υπό εκκαθάριση τραπεζών, όπως προέκυψαν από τη δραστική αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου τα τελευταία χρόνια, προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Οπως ανακοίνωσε η ΤτΕ, η εταιρεία PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση, με μετόχους την PwC Business Solutions, την Qualco και τη σουηδική τράπεζα Hoist Kredit Aktiebolag, αναλαμβάνει τη διαχείριση του συνόλου των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, «με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση της περιουσίας τους και την επίτευξη υψηλότερων επιχειρησιακών στόχων, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».

Η PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση θα διαχειρίζεται πλέον το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των 12 ειδικών εκκαθαρίσεων, που ανέρχεται σε περίπου 9 δισ. ευρώ και αφορά σχεδόν εξ ολοκλήρου μη εξυπηρετούμενα δάνεια. «Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η λειτουργική ενοποίηση των υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων και συγχρόνως διατηρείται η νομική αυτοτέλειά τους και η έννομη θέση των πιστωτών εκάστου», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η ΤτΕ, μέσω της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών, συνεχίζει αδιαλείπτως το εποπτικό της έργο, που αποσκοπεί στην αποτελεσματική διαχείριση και ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ειδικών εκκαθαρίσεων, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από την τράπεζα επιχειρησιακού σχεδίου, καθώς και στην τήρηση του νόμου και των αποφάσεών της».

Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των προβληματικών δανείων των τραπεζών που τέθηκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης ήταν υποχρέωση της χώρας, με βάση το νέο μνημόνιο που υπογράφηκε από την κυβέρνηση τον περασμένο χρόνο. Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο: «Η Τράπεζα της Ελλάδος θα αναθέσει σε έναν μόνο ειδικό εκκαθαριστή να μεριμνήσει για την αποτελεσματική επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων από τους μεμονωμένους εκκαθαριστές. Θα θεσπιστεί καθεστώς αμοιβών, βάσει επιδόσεων για όλους τους ειδικούς εκκαθαριστές, σε διαβούλευση με το ΤΧΣ, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι ανακτήσεις». Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι στόχος της ενιαίας εκκαθάρισης είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ανάκτησης, να μεγιστοποιηθούν οι εισπράξεις και να μειωθεί το λειτουργικό κόστος. Επίσης αναμένεται να τερματιστούν οι πολιτικές παρεμβάσεις, καθώς η νέα εταιρεία θα λειτουργήσει με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Σημειώνεται ότι το 2015 η ειδική εκκαθάριση της ΑΤΕ είχε υποχρεωθεί από την κυβέρνηση, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, να χορηγήσει 30 εκατ. ευρώ έναντι μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου στην ΕΒΖ, προκειμένου η κυβέρνηση να μπορέσει να εξασφαλίσει την προσωρινή επαναλειτουργία της προβληματικής επιχείρησης. Σήμερα η ΕΒΖ αναζητά νέα κεφάλαια για να λειτουργήσει.

Μέχρι τώρα, κάθε τράπεζα που τέθηκε εκτός λειτουργίας και απορροφήθηκε από τις συστημικές τράπεζες διασπάστηκε σε «καλό» και «κακό» κομμάτι, και το «κακό» τέθηκε σε εκκαθάριση υπό ειδικό εκκαθαριστή που τοποθέτησε η ΤτΕ. Ετσι, σε λειτουργία βρίσκονται ως ανεξάρτητες νομικές οντότητες, και μέχρι τώρα με ξεχωριστό εκκαθαριστή, 12 ειδικές εκκαθαρίσεις: το «κακό» κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Proton Bank, της Probank, της FBB, της Πανελλήνιας Τράπεζας, καθώς και των συνεταιριστικών τραπεζών Αχαΐας, Δωδεκανήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Εύβοιας, Λαμίας, και Λέσβου – Λήμνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή