Πέτυχε η αναδιάρθρωση Νηρέα και Σελόντα από τις τράπεζες

Πέτυχε η αναδιάρθρωση Νηρέα και Σελόντα από τις τράπεζες

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορατή, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν το 2015, είναι η θετική επίδραση της αναδιάρθρωσης στους δύο ηγέτιδες εταιρείες του κλάδου ιχθυοκαλλιεργειών, τη Σελόντα και τη Νηρεύς. Η μεν Νηρεύς εμφανίζει κέρδη ύστερα από ζημιογόνες χρήσεις, η δε Σελόντα εμφανίζει μεν ζημίες, ύστερα από ένα κερδοφόρο 2014, οι οποίες όμως οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αλλαγή της μεθόδου αποτίμησης των βιολογικών περιουσιακών στοιχείων ενεργητικού. Αμφότερες οι εταιρείες έχουν θετικά ίδια κεφάλαια, ενώ πρόκειται μέσα στο 2016 να προχωρήσουν και σε κάποιες επενδύσεις. Το μεγάλο, βεβαίως, «στοίχημα» είναι εάν θα βρεθεί ο πολυπόθητος στρατηγικός επενδυτής που θα επενδύσει σε έναν πλέον μεγάλο όμιλο ιχθυοκαλλιεργειών, ο οποίος θα έχει προκύψει από τη συγχώνευση Σελόντα – Νηρεύς. Το πρώτο τρίμηνο, πάντως, της τρέχουσας χρονιάς έχει ξεκινήσει θετικά, καθώς οι τιμές σε λαβράκι και τσιπούρα είναι υψηλότερες σε σχέση με αυτές της αντίστοιχης περιόδου του 2015 και του 2014.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα, το 2015 «έκλεισε» για τη Σελόντα με πωλήσεις περίπου 149 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 9,6% σε σύγκριση με το 2014, ενώ το 2013 ο κύκλος εργασιών του ομίλου είχε διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω των 130 εκατ. ευρώ. Η αύξηση του κύκλου εργασιών αποδίδεται, πρώτον, στην αύξηση κατά 2,59% των ποσοτήτων πώλησης ιχθύων, δεύτερον, στην αύξηση της μέσης τιμής πώλησης κατά 7,1%, στην αύξηση των πωλήσεων γόνου προς τρίτους και, τρίτον, στην απόφαση του ομίλου να διακόψει την τροφοδοσία πελατών που αντιμετώπιζαν προβλήματα ρευστότητας, να σταματήσει δηλαδή να προμηθεύει με τροφές άλλες εταιρείες. Αύξηση το 2015 παρουσίασαν και οι πωλήσεις της Νηρεύς από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες. Ειδικότερα, οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 185,4 εκατ. ευρώ το 2015, έναντι 193,7 εκατ. ευρώ το 2014. Στις πωλήσεις του 2015 δεν περιλαμβάνονται οι πωλήσεις των τουρκικών θυγατρικών, οι οποίες πουλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2015 και οι πωλήσεις των οποίων ήταν 16,3 εκατ. ευρώ. Συνεπώς οι πωλήσεις του ομίλου για τη χρήση του 2015 από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 8 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις αντίστοιχες πωλήσεις του 2014. Η αύξηση του τζίρου οφείλεται, όπως και στην περίπτωση της Σελόντα, σε αύξηση των ποσοτήτων πώλησης κατά 3,7% και στην αύξηση των μέσων τιμών πώλησης κατά 5,6% σε σύγκριση με το 2014. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Νηρεύς υιοθέτησε αυστηρότερη πιστωτική πολιτική έναντι των πελατών της.

Η καταλυτική επίδραση της ριζικής αναδιάρθρωσης δανεισμού και της ανάληψης του ελέγχου των δύο εταιρειών από τις τράπεζες είναι τα οικονομικά στοιχεία σχετικά με την κερδοφορία και τα ίδια κεφάλαια. Η Νηρεύς, ύστερα από δύο εξαιρετικά ζημιογόνες χρήσεις, αυτήν του 2013 με καθαρές ζημίες 75 εκατ. ευρώ και του 2014 με 14,2 εκατ. ευρώ καθαρές ζημίες, έκλεισε το 2015 με καθαρά κέρδη 59,9 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με την επίδραση από την αποτίμηση στην εύλογη αξία της αναδιάρθρωσης των δανείων και της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι τα προ φόρων κέρδη χωρίς την επίδραση των παραπάνω γεγονότων υπολογίζονται σε 15,1 εκατ. ευρώ.

Τα λειτουργικά αποτελέσματα (ΕBITDA) της Σελόντα διαμορφώθηκαν σε κέρδη 11 εκατ. ευρώ το 2015, έναντι 20 εκατ. ευρώ το 2014. Τα αποτελέσματα ύστερα από φόρους ήταν ζημίες 13 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών περίπου 1 εκατ. ευρώ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες το 2014. Η μεγάλη αυτή διαφορά οφείλεται, ωστόσο, στην αλλαγή της μεθόδου αποτίμησης των βιολογικών στοιχείων. Επιλογή, μάλιστα, της νέας διοίκησης είναι να αλιεύονται ψάρια με μεγαλύτερο βάρος (άνω των 340 γρ., αντί των 200 γρ.), έτσι ώστε να έχουν οικονομικά αποδοτική αξία. Εάν δεν είχε γίνει αυτή η προσαρμογή στο νέο μοντέλο, ο όμιλος θα εμφάνιζε οριακά κέρδη.

Το ενδιαφέρον ειδικά για την προοπτική των δύο εταιρειών –ανεξαρτήτως του εάν θα γίνει η πολυσυζητημένη συγχώνευση– είναι ότι ήδη σχεδιάζουν επενδύσεις για την τρέχουσα χρονιά. Η Σελόντα προγραμματίζει για το 2016 επενδύσεις ύψους 5 εκατ. ευρώ, έναντι 1,8 εκατ. ευρώ το 2015, οι οποίες αφορούν τον εκσυγχρονισμό των μονάδων της, ενώ η Νηρεύς αναμένει περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή