Ακέφαλη έμεινε η ΕΒΖ – Νέα διοίκηση αναζητεί η κυβέρνηση

Ακέφαλη έμεινε η ΕΒΖ – Νέα διοίκηση αναζητεί η κυβέρνηση

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναζήτηση εκτελεστικών μελών για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που θα πρέπει να τοποθετηθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα, αφού η εταιρεία είναι ακέφαλη και απαιτείται ένα εικοσαήμερο για να συγκληθεί η Εκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, που θα εγκρίνει την τοποθέτησή τους, βρίσκονται ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και οι συνεργάτες του, ύστερα από την παραίτηση της προηγούμενης διοίκησης επί προεδρίας Γιώργου Λάντζα, που απέρριψε την πρόταση της πιστώτριας τράπεζας για τη χρηματοδότηση της εισηγμένης.

Ταυτόχρονα από χθες το πρωί σε επ’ αόριστον κατάληψη του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ προχώρησαν τευτλοπαραγωγοί των νομών Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας.

Οι παραιτήσεις των εκτελεστικών μελών (Γ. Λάντζα, Κρίτωνα Τσικλιά και Πέτρου Γεμιντζή) υπεβλήθησαν το περασμένο Σάββατο, καθώς δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς –που, σημειωτέον, υιοθέτησε στο σύνολό της το υπουργείο Οικονομίας– για αναχρηματοδότηση της εταιρείας. Οι παραιτήσεις των τριών στελεχών ακολουθούν την παραίτηση πριν από λίγες ημέρες τού μέχρι πρότινος διευθύνοντος συμβούλου Δ. Γιαννακίδη, καθώς, όπως έχει ειπωθεί, το σχέδιο χρηματοδότησης δεν είναι διαχειρίσιμο, δεν κλείνει τις ανοικτές οφειλές προς τους τευτλοπαραγωγούς, αλλά και δεν αφήνει ρευστό, κεφάλαια κίνησης, για να χρηματοδοτηθεί η τρέχουσα καμπάνια.

Ετσι, από τα επτά μέλη του Δ.Σ. της ΕΒΖ έχουν παραιτηθεί τα τέσσερα και μένουν τρία, μη εκτελεστικά, τα οποία παραμένουν για να μη μείνει τελείως ακέφαλη η εταιρεία. Το σημαντικό όμως είναι ότι τα τρία μέλη που απέμειναν δεν έχουν δικαίωμα υπογραφών και, συνεπώς, δεν ασκείται διαχείριση στην εταιρεία. Μέχρι στιγμής παραμένουν στο Δ.Σ. τα μέλη Παναγιώτης Μανής, Ιωάννης Καζάκος και Γαβριήλ Κερμανίδης.

Τα βασικά σημεία της πρότασης της Τραπέζας Πειραιώς, που παρουσιάστηκαν από τον κ. Σταθάκη προς τους τευτλοπαραγωγούς την περασμένη Παρασκευή, είναι τα εξής:

1. Μεταβίβαση στην Τράπεζα Πειραιώς όλων των μη αξιοποιήσιμων ακινήτων της εταιρείας.

2. Πώληση των δύο θυγατρικών της Σερβίας. Σημειωτέον ότι για τα δύο εργοστάσια της Σερβίας έχουν κατατεθεί δύο προσφορές, κοντά στα 25 εκατ. ευρώ η καθεμία, από Σέρβο επιχειρηματία.

Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση των δανείων της ΕΒΖ, που ανέρχονται περίπου σε 150 εκατ. ευρώ, ο σχεδιασμός προβλέπει:

Από την πώληση των ακινήτων και των θυγατρικών της Σερβίας η Τράπεζα υπολογίζει να αντλήσει περί τα 45 εκατ. ευρώ, oπότε κατά το ποσό αυτό θα μειωθεί ο δανεισμός της ΕΒΖ.

Τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ θα διαχωρισθούν σε δύο ομολογιακά δάνεια, των 60 και 40 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Το ομολογιακό των 60 εκατ. ευρώ θα είναι 10ετούς διάρκειας και εφόσον αυτό εξυπηρετείται κανονικά, στη δεκαετία, θα «κουρευτούν» τα 40 εκατ. του δεύτερου ομολογιακού.

Εάν το Δ.Σ. της ΕΒΖ εγκρίνει τα παραπάνω και εκκινήσει η διαδικασία για τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης, η Τράπεζα θα χορηγήσει άμεσα 5,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα μέχρι τα 12 εκατ. θα δίνονται σταδιακά, με τα έσοδα που θα αντλούνται από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Επισημαίνεται ότι αυτά τα 12 εκατ. θα αποτελούν νέο δάνειο, όπως λέγεται, με χαμηλό επιτόκιο, που θα χορηγηθεί έναντι των χρημάτων που θα εισπράξει η Πειραιώς από την πώληση των θυγατρικών στη Σερβία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή