Εμμένει σε αποζημίωση για την απώλεια του μονοπωλίου στο αέριο η Shell

Εμμένει σε αποζημίωση για την απώλεια του μονοπωλίου στο αέριο η Shell

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διατεθειμένη να πάει μέχρι τέλους τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από το ελληνικό Δημόσιο για την απώλεια του μονοπωλιακού δικαιώματος στη λιανική αγορά φυσικού αερίου εμφανίζεται η Shell, που αποτελεί τον στρατηγικό επενδυτή στην ΕΠΑ Αττικής. Οπως αναφέρουν κύκλοι της ΕΠΑ Αττικής στην «Κ», η Shell αναμένει τις τελικές ρυθμίσεις στο νέο πλαίσιο για τη λειτουργία της λιανικής αγοράς και στην περίπτωση που δεν υπάρξει πρόβλεψη αποζημιώσεων θα κινηθεί δικαστικά. Την επιμονή της Shell στο θέμα των αποζημιώσεων εξέφρασε εμμέσως, εξάλλου, και ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής, Χρήστος Μπαλάσκας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας. «Οι μέτοχοί μας ζητούν να προστατευθούν οι επενδύσεις που έχουν γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις αλλαγές που αναμένονται κατ’ εφαρμογήν του νέου πλαισίου για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου. Οι απαιτήσεις της Shell περί αποζημιώσεων συνδέονται με το γεγονός ότι η εταιρεία είχε από το 2001 και για 30 χρόνια κατοχυρωμένο από τον νόμο δικαίωμα μονοπωλιακής δραστηριότητας στη διανομή και εμπορία φυσικού αερίου στη γεωγραφική περιφέρεια της Αττικής, κάτι που καταργήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου. Αντίστοιχες απαιτήσεις είχε εγείρει αρχικά και η ιταλική ΕΝΙ, που αποτελεί τον στρατηγικό μέτοχο των ΕΠΑ Θεσσαλίας και ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, χωρίς να το επαναφέρει μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Η πλευρά του υπουργείου πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δοθούν αποζημιώσεις από το ελληνικό Δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό, η ΕΠΑ Αττικής προετοιμάζεται για τον διαχωρισμό δραστηριοτήτων διανομής και εμπορίας, και όπως είπε ο κ. Μπαλάσκας, έχει υποβάλει αίτημα στο υπουργείο για τροποποίηση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης έτσι ώστε αντί της προβλεπόμενης απόσχισης του κλάδου της διανομής να γίνει απόσχιση της εμπορίας. Εξήγησε ότι με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθεί η όλη διαδικασία και αυτό γιατί η δραστηριότητα της εμπορίας είναι πολύ πιο μικρή από αυτή της διανομής. Ως προς τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες που απέκτησαν δικαίωμα επιλογής προμηθευτή από τον Αύγουστο του 2015, ο κ. Μπαλάσκας τόνισε ότι από τους 55 συνολικά η εταιρεία έχει χάσει μόνο τους 5. Στελέχη της εταιρείας αναμένουν ανταγωνισμό στα επόμενα στάδια της απελευθέρωσης των επαγγελματικών καταναλωτών (2017) και των οικιακών (2018), κυρίως από εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στον τομέα του ηλεκτρισμού.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των τιμών, ο κ. Μπαλάσκας είπε ότι σε σχέση με πέρυσι η τιμή του είναι μειωμένη σε ποσοστό 19% στο οικιακό τιμολόγιο και 25% στο βιομηχανικό (Μάρτιος 2015-Μάρτιος 2016) και κατά 6% χαμηλότερα σε σύγκριση με τις αρχές του έτους. Σε σχέση δε με το πετρέλαιο θέρμανσης, το 2015 πρόσφερε εξοικονόμηση της τάξεως του 25%. Σε απόλυτες τιμές σήμερα το αέριο κοστίζει 5,2 λεπτά η κιλοβατώρα από 8 λεπτά το 2012.

Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες πρόγραμμα επέκτασης του δικτύου στην Περιφέρεια Αττικής για την αύξηση της διείσδυσης του καυσίμου από το 36% σήμερα στο 49% το 2020 και παράλληλη πρόταση της εταιρείας προς το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για επιδότηση μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Οπως είπε, η επιδότηση για την επέκταση νέων δικτύων θα δώσει τη δυνατότητα σε 125.000 επιπλέον νοικοκυριά να συνδεθούν με το δίκτυο «ξεκλειδώνοντας» επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ. Ο κ. Μπαλάσκας τόνισε επίσης ότι η πρόταση της εταιρείας για επανάληψη της δράσης επιδότησης αλλαγής καυστήρα υπολογίζεται ότι θα ωφελήσει επιπλέον 135.000. Σχολίασε, πάντως, ότι πιθανή αύξηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο θα δυναμιτίσει τις προοπτικές ανάπτυξης και διείσδυσης του καυσίμου και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας, ενώ θα επιβαρύνει και τους οικιακούς καταναλωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή