Αγοραπωλησίες 400 εκατ. αναμένονται στην αγορά ακινήτων το 2016

Αγοραπωλησίες 400 εκατ. αναμένονται στην αγορά ακινήτων το 2016

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ προβλέπεται να καταγραφούν στην ελληνική αγορά ακινήτων κατά τη διάρκεια του 2016, καθώς το μέχρι σήμερα ενδιαφέρον προμηνύει σημαντική δραστηριότητα από την πλευρά των επενδυτικών κεφαλαίων και των ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επένδυσης σε Ακίνητη Περιουσία).

Οπως αναφέρει σχετική έκθεση της Savills Hellas, εφόσον σταθεροποιηθεί ακόμα περισσότερο το ελληνικό πολιτικό σκηνικό, ιδίως με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια θα εντατικοποιήσουν τις κινήσεις τους για την απόκτηση μεγάλων χαρτοφυλακίων από δάνεια με ενέχυρο ακίνητα που θα προσφερθούν στην αγορά από τις συστημικές τράπεζες. Παράλληλα, προβλέπεται μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον κλάδο της φιλοξενίας και των ξενοδοχειακών ακινήτων γενικότερα, καθώς πρόκειται για τον τομέα με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά, επισημαίνεται η στρατηγική στόχευση της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, η οποία έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να έχει σε τροχιά υλοποίησης δύο επενδυτικά έργα στον κλάδο των ξενοδοχειακών ακινήτων έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τη Savills, το 2015 σηματοδότησε την πτώση των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων, παρότι το έτος ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, με την πλειονότητα των αναλυτών να εκτιμούν ότι η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων της χώρας βρίσκεται προ των πυλών. Εντέλει, οι επενδύσεις κατακρημνίστηκαν υπό το βάρος των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, που ώθησαν τους επενδυτές στο να υιοθετήσουν στάση αναμονής. Η Savills υπολογίζει ότι συνολικά επενδύθηκαν 510 εκατ. ευρώ, ωστόσο, στο μέγεθος αυτό υπολογίζει και τα 400 εκατ. ευρώ του διαγωνισμού για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, όπου τα ενδιαφερόμενα μέρη επεξεργάζονται το νέο ΕΣΧΑΔΑ, στη βάση των παρατηρήσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Χωρίς το παραπάνω ποσό, το ύψος των άμεσων επενδύσεων στην αγορά ακινήτων πέρυσι δεν ξεπέρασε τα 110-120 εκατ. ευρώ, μέγεθος που είναι και το χαμηλότερο από το 2012.

Ειδικότερα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 επενδύθηκαν συνολικά 42 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν κυρίως την απόκτηση δύο μεγάλων εμπορικών καταστημάτων της αλυσίδας Praktiker Hellas από την Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ και την πώληση του ξενοδοχείου «Πεντελικόν».

Κατά το δεύτερο εξάμηνο, η Grivalia προχώρησε σε ακόμα μία επένδυση μεγάλης κλίμακας, καθώς δαπάνησε 60 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του δικτύου καταστημάτων της αλυσίδας Makro, σε συνεργασία με τον όμιλο του Σκλαβενίτη, που εξαγόρασε την αλυσίδα χονδρικού εμπορίου. Επίσης, κατά το ίδιο διάστημα, ο τουρκικός όμιλος Dogus απέκτησε αντί ποσού 4 εκατ. ευρώ το ακίνητο που στέγαζε την πρεσβεία του Καναδά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ενώ η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ ολοκλήρωσε την απόκτηση ενός καταστήματος στο Κολωνάκι, αντί ποσού της τάξεως των 2,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, 10 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν από έναν όμιλο ξένων επενδυτών για την απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου αποτελούμενου από τρία ξενοδοχεία (πωλητής ήταν τραπεζικός όμιλος), εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται στην Κέρκυρα και το τρίτο στην Αθήνα.

Εν τω μεταξύ, κατά το 2016, έχουν ήδη καταγραφεί οι πρώτες εξαγορές, καθώς η μεν Grivalia απέκτησε κτίριο γραφείων επί της Λ. Βασ. Σοφίας 68 στην Αθήνα, αντί τιμήματος 11,25 εκατ. ευρώ, η δε Εθνική Πανγαία έχει αποκτήσει δύο εμπορικά καταστήματα σε Πάτρα και Χανιά, καταβάλλοντας το ποσό των 4,4 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή