Σε αρνητικό έδαφος οι πρώτες συνεδριάσεις του Απριλίου στο Χρηματιστήριο

Σε αρνητικό έδαφος οι πρώτες συνεδριάσεις του Απριλίου στο Χρηματιστήριο

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απογοητευτική εικόνα παρουσίασε το Χρηματιστήριο την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. H καθίζηση της αξίας των συναλλαγών σηματοδότησε την άρνηση των επενδυτών να αναλάβουν οποιοδήποτε επενδυτικό ρίσκο μέχρι να διευκρινισθεί χρονικά πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Ετσι, μετά την καλή χρηματιστηριακή πορεία τον περασμένο μήνα, οι πρώτες τέσσερις συνεδριάσεις του Απριλίου κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος.

Η εικόνα βελτιώθηκε στη χθεσινή, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, κυρίως λόγω τεχνικής αντίδρασης των επενδυτών, που ύστερα από τις πτωτικές συνεδριάσεις που προηγήθηκαν, ήθελαν να επανατοποθετηθούν προσδοκώντας σε βραχυπρόθεσμα οφέλη. Ωστόσο, όπως είναι σήμερα η αγορά, η οποία κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ελλοχεύει ο κίνδυνος των έντονων διακυμάνσεων, καθώς η ελληνική αγορά είναι ρηχή, και το 80% με 90% των καθημερινών συναλλαγών απορροφούν μόλις 7 με 8 εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε θετικό έδαφος καθ’ όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, με την αξία των συναλλαγών να παραμένει χαμηλότερα των 50 εκατ. ευρώ.

Στην αρχή της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτώση 1,19% και διολίσθησε στις 564,75 μονάδες. Ο τζίρος κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα και έκλεισε στα 41,246 εκατ. ευρώ. Πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς που έχασε 8,48% στη συνεδρίαση της Δευτέρας 4 Απριλίου 2016. Ακολούθησαν σε πτώση οι τίτλοι της Εθνικής Τράπεζας (-5,51%), της Eurobank (-4,81%) και της Alpha Bank που κατέγραψε απώλειες 4,19% φθάνοντας το 1,83 ευρώ. Την περασμένη Τρίτη συμπληρώθηκαν τέσσερις συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στις 561,23 μονάδες καταγράφοντας ημερήσια πτώση 0,62%. Χειρότερη εικόνα από τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφάνισε η μετοχή της Alpha Bank (-3,28%) και ακολούθησαν τα Ελληνικά Πετρέλαια (2,23%) η Coca-Cola (-1,91%) και η μετοχή του ΟΤΕ (-1,68%).

Την Τετάρτη 6 Απριλίου ολοκληρώθηκε ο πτωτικός κύκλος των πέντε συνεχόμενων συνεδριάσεων ,που προκάλεσε συνολικές απώλειες 4,27% για τον Γενικό Δείκτη, ενώ από τις αρχές του 2016 η πτώση του Χ.Α. έφθασε το 12,24%. Επίσης, στη συνεδρίαση της Τετάρτης η αξία της κεφαλαιοποίησης της αγοράς υποχώρησε ξανά κάτω από τα 40 δισ. ευρώ. Την Πέμπτη η αγορά σχεδόν ήταν αμετάβλητη, αφού ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με ανεπαίσθητη άνοδο 0,07% και έφθασε τις 554,5 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 47,904 εκατ. ευρώ.

Oι επιχειρήσεις εισήλθαν στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 με βασική προτεραιότητα τη διακράτηση ταμειακών διαθεσίμων αποκλειστικά για να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σε προμηθευτές, πιστωτές και εργαζομένους. Εχει ανασταλεί κάθε σχέδιο για νέες επενδύσεις ή για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ολη η πραγματική οικονομία περιμένει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Αισιόδοξη προοπτική υπάρχει για τις εξαγωγικές εισηγμένες που βρίσκονται σε αναζήτηση νέων αγορών σε ηπείρους όπως είναι η Λατινική Αμερική, η Βόρεια και Νότια Αφρική, αλλά πλέον και η Ωκεανία.

Σε επίπεδο μετοχικής συμπεριφοράς η κατάσταση είναι κακή. Το 1/3 των μετοχών δεν τελεί σε κανονικό καθεστώς διαπραγμάτευσης. Συνεπώς το ενδιαφέρον των επενδυτών αρχίζει και τελειώνει στις 25 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και σε μία δεκάδα μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Οπως έδειξαν και τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου για τον περασμένο μήνα, οι εγχώριοι επενδυτές συνεχίζουν να είναι πωλητές στην αγορά, παρά το γεγονός ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο έπαυσαν να ισχύουν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί (capital controls) στο Χρηματιστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή