Οι 16 εισηγμένες που πέρασαν από τις ζημίες στα κέρδη το 2015

Οι 16 εισηγμένες που πέρασαν από τις ζημίες στα κέρδη το 2015

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι 16 εισηγμένες που εμφάνισαν καθαρά κέρδη το 2015 από ζημίες το 2014 πρόσφεραν το 50% των συνολικών κερδών ύψους 676 εκατ. ευρώ που παρουσίασαν οι 81 κερδοφόρες εισηγμένες την παρελθούσα χρήση. Δηλαδή 1 στις 5 κερδοφόρες εισηγμένες ανήκει στην κατηγορία των εταιρειών που κατάφεραν να επιστρέψουν από ζημίες το 2014 σε κέρδη το 2015.

Ξεχώρισαν οι δύο μοναδικές εταιρείες διύλισης πετρελαίου της χώρας μας, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Motor Oil. Ο κλάδος διύλισης, εφοδιασμού και εμπορίας λειτούργησε σχεδόν άριστα για τους δύο ομίλους, που υπερδιπλασίασαν τα συγκρίσιμα κέρδη και εκμεταλλεύθηκαν το θετικό διεθνές περιβάλλον διύλισης, βελτιώνοντας τη λειτουργία και την απόδοση των διυλιστηρίων τους.

Οπως άλλωστε ανέφεραν και οι εταιρείες στην ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων τους, η εγχώρια ζήτηση καυσίμων το 2015 ανήλθε σε 8,6 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τα αρχικά επίσημα στοιχεία, σημειώνοντας αύξηση 5% σε σχέση με το 2014, κυρίως λόγω της σημαντικής ενίσχυσης κατά 43% της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης. Η ζήτηση για καύσιμα κίνησης παρέμεινε σταθερή, με το ντίζελ να σημειώνει αύξηση 3%, αντισταθμίζοντας αντίστοιχες απώλειες στη βενζίνη.

Τα οφέλη από τη μεγάλη μείωση της τιμής του πετρελαίου εισέπραξε η ακτοπλοϊκή εταιρεία ΑΝΕΚ Lines έπειτα από αρκετά μεγάλη περίοδο ζημιογόνων χρήσεων. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία στα χρόνια της ύφεσης έθεσε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα περιορισμού του κόστους λειτουργίας που περιλαμβάνει μέχρι και την πώληση οχηματαγωγών-επιβατηγών πλοίων. Ταυτόχρονα, η αύξηση των τουριστικών αφίξεων στη χώρα μας ευνόησε την αύξηση του περιθωρίου κέρδους της ακτοπλοϊκής εταιρείας.

Η εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας Νηρεύς, μετά τις περιπέτειες αναδιάρθρωσης του δανεισμού της και την αίσια έκβαση της συμφωνίας με τους πιστωτές της, επέστρεψε ξανά σε κερδοφορία. Εξάλλου, ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας είναι και παραμένει από τους πιο εξωστρεφείς και με μεγάλα περιθώρια κέρδους. Ο όμιλος Fourlis στηρίχθηκε το 2015 σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της δραστηριότητάς του στο εξωτερικό. Το στρατηγικό πλάνο που καταρτίζεται από τη διοίκηση του ελληνικού ομίλου για την προσεχή πενταετία στοχεύει στην αντιστροφή του λόγου μεταξύ ελληνικών και διεθνών πωλήσεων.

Ετσι, το ποσοστό της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA), που σήμερα ανέρχεται στο 35% και αντιστοιχεί στις δραστηριότητες του ομίλου σε Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία, εκτιμάται ότι έως το 2020 θα ανέλθει σε 65%.

Τα Σωληνουργεία Κορίνθου συγκαταλέγονται στις πλέον εξαγωγικές επιχειρήσεις της ελληνικής οικονομίας, με το ποσοστό των εξαγωγών να ξεπερνάει το 90% τoυ τζίρου της εταιρείας. Η ανάληψη νέων μεγάλων έργων για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου θα ενισχύσει τα περιθώρια κέρδους της επιχείρησης, που ελέγχεται μετοχικά από την εταιρεία συμμετοχών Viohalco S.A.

H αύξηση του τουρισμού στη χώρα μας έχει επιδράσει θετικά στα μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας, με κορυφαίο τη «Μεγάλη Βρεταννία», όπου διαχειριστής είναι η εισηγμένη εταιρεία Λάμψα. Το ιστορικό ξενοδοχείο στη διάρκεια του 2015 εμφάνισε αύξηση των διανυκτερεύσεων, γεγονός που ενίσχυσε την κερδοφορία της επιχείρησης. Ανάλογη εξέλιξη είχε και το ξενοδοχείο President, που ελέγχεται από την εισηγμένη ΓΕΚΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή