Στα 13 δισ. αναμένεται ο τζίρος από τη χρήση πλαστικού χρήματος το 2016

Στα 13 δισ. αναμένεται ο τζίρος από τη χρήση πλαστικού χρήματος το 2016

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ρυθμό 40% εκτιμάται ότι θα «τρέξει» η αγορά των χρεωστικών και των πιστωτικών καρτών το 2016, συνεχίζοντας την αυξητική τάση που είχε καταγραφεί το δεύτερο εξάμηνο του 2015, μετά και την επιβολή των capital controls. Σύμφωνα με τις τράπεζες, ο τζίρος το 2016 θα ανέλθει στα 13 δισ. ευρώ, έναντι 9,2 δισ. ευρώ το 2015, ποσό από το οποίο σημαντικό μέρος έλαβε χώρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εξαιτίας της επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Αν και ο ρυθμός αύξησης είναι μικρότερος από τον υπερδιπλασιασμό του τζίρου που είχε παρατηρηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι τράπεζες αξιολογούν την εξέλιξη αυτή ως εξαιρετικά θετική, που θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις, από τα 13 δισ. ευρώ του τζίρου που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί το 2016, το 60% περίπου θα είναι μέσω χρεωστικών καρτών, τάση που σηματοδοτεί επίσης τη στροφή υπέρ μιας πιο ορθολογικής χρήσης του πλαστικού χρήματος, που δεν συνοδεύεται με την πιθανή έκθεση των νοικοκυριών σε πίστωση.

Την ίδια στιγμή τα τερματικά που υπάρχουν στην αγορά υπολογίζονται σε 220.000 και, παρά την άνοδο της ζήτησης που προκάλεσε η επιβολή των capital controls, μόλις και μετά βίας καλύπτουν τη μισή αγορά των εμπορικών καταστημάτων. Οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών ανεβάζουν τον απαιτούμενο αριθμό τερματικών, προκειμένου να υπάρξει ικανοποιητική γεωγραφική κάλυψη σε βασικές κατηγορίες μικρών εμπορικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών, στις 450.000-500.000, στόχος που δείχνει απαγορευτικός για το 2016.

Αντίθετα σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, σχεδόν καθολική είναι πλέον –μετά τα capital controls– η ύπαρξη χρεωστικών καρτών, που στα τέλη του 2015 έφτασαν τα 10,7 εκατ., καλύπτοντας το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού της χώρας. Στον αντίποδα είναι η εξέλιξη των πιστωτικών καρτών, που υπό το βάρος των υψηλών επισφαλειών που συγκέντρωσε ο κλάδος κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και εξαιτίας του περιορισμού του αριθμού των τραπεζών στη χώρα, συρρικνώθηκαν περαιτέρω το 2015 και έπεσαν στα 2,5 εκατ., από 3,1 εκατ. το 2014 και 6 εκατ. το 2009.

Το έλλειμμα σε τερματικά μηχανήματα που υπάρχει στα σημεία πώλησης είναι και η βασική αιτία για τη χαμηλή διείσδυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος της εμπορικής δραστηριότητας και το μέγεθος των καταστημάτων. Eτσι, το ποσοστό διείσδυσης των καρτών κυμαίνεται από το υψηλό 35% (το αντίστοιχο ποσοστό διείσδυσης πριν από την επιβολή των capital controls ήταν 15%) στα σούπερ μάρκετ, το σύνολο των οποίων δέχεται συναλλαγές με κάρτες, σε ποσοστό κάτω του 5%, όταν στη μέτρηση υπολογίζονται και τα μικρά καταστήματα τροφίμων.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τον οποίο η χώρα μας υπολείπεται σημαντικά των άλλων ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά το πλήθος των συναλλαγών και τον πραγματοποιηθέντα τζίρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, οι συναλλαγές ανά κάτοικο στη χώρα μας περιορίζονται μόλις στις 8 τον χρόνο, έναντι 80 συναλλαγών τον χρόνο, κατά μέσον όρο, που αντιστοιχούν ανά κάτοικο στην Ευρωζώνη. Αν και τα στοιχεία αυτά αναφέρονται στο 2014, η γενική εικόνα δεν διαφοροποιείται πολύ, παρά την αύξηση που σημειώθηκε το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή