Στο τραπέζι η αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα από 13% σε 23%

Στο τραπέζι η αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα από 13% σε 23%

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και όμως τα σενάρια για αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο ρεύμα από 13% σε 23% είναι πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν τα εφηύραν οι δημοσιογράφοι για να υπονομεύσουν το έργο της κυβέρνησης, όπως ο καθ’ ύλην αρμόδιος για θέματα ενέργειας υπουργός Πάνος Σκουρλέτης επιμένει να υποστηρίζει δημοσίως. Η τελευταία σχετική αναφορά του κ. Σκουρλέτη ήταν μόλις προ δεκαημέρου σε συνέντευξη Τύπου. Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Σκουρλέτης απέδωσε επίσης στην κακή προαίρεση των δημοσιογράφων τα σενάρια ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι οι πιστωτές έχουν θέσει τέτοιο θέμα.

Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο διέψευσαν τελικά τον κ. Σκουρλέτη, αφού προέκυψε ότι οι πιστωτές και την αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα έβαλαν από την αρχή στο τραπέζι και επιμένουν, όπως και στην εκκίνηση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ, που ούτως ή άλλως υπήρχαν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ.

Κατόπιν τούτου, ο κ. Σκουρλέτης, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», χαρακτήρισε «σχιζοφρενική» την πρόταση των θεσμών για αύξηση του ΦΠΑ στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στο 23% από 13% σήμερα. «Η πρόταση αυτή έχει απορριφθεί από την κυβέρνηση και δεν βρίσκεται στη συμφωνία του καλοκαιριού», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης και συμπλήρωσε ότι «ένα τέτοιο μέτρο θα τίναζε στον αέρα την αγορά ενέργειας, τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και την προσπάθεια της ΔΕΗ να εισπράξει οφειλές, επομένως είναι εκτός λογικής». Οσο για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε: «Είναι όμως ανησυχητικό το γεγονός ότι οι δανειστές επαναφέρουν παλαιότερα σενάρια του ΤΑΙΠΕΔ, που έχουμε απορρίψει και δεν προβλέπονται στη συμφωνία του καλοκαιριού. Οπως ότι επαναφέρουν σενάρια περί ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ». Εκτίμησε δε ότι «αν ενοποιηθούν ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί κάπου στον μέσον όρο, θα είναι μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα».

Ενδεχόμενη πάντως αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10% θα αποτελέσει το χαριστικό χτύπημα για τη ΔΕΗ, που πασχίζει μέσω όλο και πιο ευέλικτων διακανονισμών να περιορίσει το ύψος των ανεξόφλητων οφειλών, οι οποίες στο τέλος του 2015 ανήλθαν στα 2,3 δισ. ευρώ. Για τους καταναλωτές, η αποπληρωμή του λογαριασμού ρεύματος θα καταστεί ακόμη πιο δύσκολη, αφού η αύξηση του ΦΠΑ κατά 10% θα τους επιβαρύνει με αύξηση από 8% έως 10% στο σύνολο του λογαριασμού. Οι καταναλωτές, βάσει των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, πλήρωσαν πέρυσι για ΦΠΑ 715 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση που ο συντελεστής ΦΠΑ εκτοξευθεί στο 23%, το συνολικό ποσό για ΦΠΑ θα αυξηθεί στο 1,265 δισ. ευρώ, που σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση κατά 515 εκατ. ευρώ. Ενα μέσο νοικοκυριό καταναλώνει σήμερα 1.400 έως 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, και το ποσό που αντιστοιχεί σε ΦΠΑ με τον συντελεστή 13% ανέρχεται σε 35 ευρώ. Το ποσό αυτό με συντελεστή στο 23% θα ανέβει στα 62 ευρώ, θα επιβαρυνθεί δηλαδή με επιπλέον ποσό της τάξης των 27 ευρώ το τετράμηνο.

Πρόκειται για σενάριο τρόμου για τη ΔΕΗ, η οποία σε περίπτωση εφαρμογής του θα δει και το νέο πρόγραμμα διακανονισμών να τινάζεται στον αέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ στα αποτελέσματα του 2015 έχει εγγράψει αυξημένες επισφάλειες από πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης κατά 472 εκατ. ευρώ, με το συνολικό ποσό σε αυτή την κατηγορία καταναλωτών να διαμορφώνεται στα 781 εκατ. ευρώ, έναντι 309 εκατ. ευρώ το 2014.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τόσο η διοίκηση της ΔΕΗ όσο και ο κ. Σκουρλέτης έχουν με δηλώσεις τους συνδέσει τη δυνατότητα μείωσης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές με την αποτελεσματικότητα του νέου προγράμματος διακανονισμών της ΔΕΗ, που τέθηκε σε ισχύ από 1ης Απριλίου.

Αισιόδοξος πάντως εμφανίστηκε ο κ. Σκουρλέτης για τον ΑΔΜΗΕ χθες, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση με τους θεσμούς για το κλείσιμο συμφωνίας στο ενεργειακό πακέτο μεταρρυθμίσεων. «Θεωρώ ότι στο μέτωπο του ΑΔΜΗΕ είμαστε σε καλό δρόμο, καθώς οι συζητήσεις γίνονται με αφορμή την πρόταση που καταθέσαμε στους θεσμούς τον Δεκέμβριο. Στο ίδιο πλαίσιο κατανόησης βρίσκονται και οι δημοπρασίες ρεύματος που κάνει η ΔΕΗ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή