Ακαρπη ήταν η προσπάθεια συγκρότησης νέας διοίκησης στην ΕΒΖ

Ακαρπη ήταν η προσπάθεια συγκρότησης νέας διοίκησης στην ΕΒΖ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς διοικητικό συμβούλιο παραμένει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, αφού κατέστη άκαρπη η χθεσινή προσπάθεια να συγκροτηθεί σε σώμα το νέο δ.σ., καθώς δεν παρέστησαν όλα τα μέλη του επταμελούς διοικητικού συμβουλίου.

Ταυτόχρονα σήμερα συμπληρώνονται οκτώ ημέρες κατάληψης των τεσσάρων εργοστασίων (Πλατύ, Λάρισα, Σέρρες, Ορεστιάδα) από τους τευτλοπαραγωγούς που διεκδικούν οφειλόμενα 8 εκατ. ευρώ της προηγούμενης γεωργικής χρήσης.

Σήμερα επίσης εκπνέει η προθεσμία που είχαν δώσει οι τευτλοπαραγωγοί να οριστεί νέα διοίκηση στην ΕΒΖ για να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα, διαφορετικά, όπως έχουν δηλώσει, θα κινηθούν νομικά.

Οι τευτλοπαραγωγοί ζητούν τη συνέχιση της λειτουργίας της βιομηχανίας από Ελληνες, έστω και από ιδιώτες, αλλά και την αποπληρωμή των οφειλών της εταιρείας (από την περσινή καμπάνια) προς αυτούς. Σημειωτέον ότι οι τευτλοπαραγωγοί έχουν στήσει μπλόκα στις εισόδους των εργοστασίων της ΕΒΖ, με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα.

Ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Δήμου Αλεξάνδρειας, τευτλοπαραγωγός Τάσος Λιολιόπουλος, υπογραμμίζει σε δηλώσεις του: «Θα παραμείνουμε στις θέσεις μας μέχρι να έχουμε κάποια απάντηση. Ολοι μάς αποφεύγουν. Κανείς δεν μιλά για το τι μέλλει γενέσθαι με την τύχη και το μέλλον της εταιρείας».

Υπενθυμίζεται ότι στις διεκδικήσεις των τευτλοπαραγωγών εντάσσεται και το αίτημα της αποπληρωμής τους, έστω, όπως λένε, και ως αποζημίωση για τη φετινή σπορά τεύτλων, που φτάνει τα 45.000 στρέμματα, ενώ ζητούν και τα κοινοτικά κονδύλια που τους οφείλονται, μέσω του προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης, για την τριετία από το 2013.

«Αν δεν μπορεί η πολιτεία να δουλέψει τα εργοστάσια της ΕΒΖ, ας τα δώσουν σε ιδιώτη ή ιδιώτες, ή ακόμα και σε τοπικούς παράγοντες», σχολίασε ο πρόεδρος των τευτλοεξαγωγέων του νομού Σερρών Χρήστος Βαρούτης, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς βλέπουν την πρόταση που κατέθεσε η Royal Sugar ΕΠΕ για την αγορά του εργοστασίου της ΕΒΖ στις Σέρρες.

Την ίδια στιγμή, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν δεν έχει αποφασίσει εάν εγείρεται ζήτημα παράνομης κρατικής ενίσχυσης, λόγω της χρηματοδότησης 30 εκατ. ευρώ που είχε αποφασίσει ο πρώην υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Υπενθυμίζουμε ότι την 1η Μαρτίου 2016 ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής. Η αδυναμία που εξέφρασε ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής της ΕΒΖ, να βγάλει κάποιο συμπέρασμα επί των οικονομικών καταστάσεων της εισηγμένης για το πρώτο εξάμηνο της χρήσης 2015-2016, προκάλεσε την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προς τη διοίκηση των Ελληνικών Χρηματιστηρίων. Οπως σημειώνει ο ορκωτός λογιστής, «στη σημείωση 7.24 αναφέρεται ότι στις 31.12.2015 (α) οι ληξιπρόθεσμες τραπεζικές δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου και της εταιρείας ανέρχονται σε 148,098 εκατ. ευρώ, (β) το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου και της εταιρείας υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών τους στοιχείων κατά 159,643 εκατ. ευρώ και 162,955 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο να μην είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή