Αξιολόγηση-εξπρές για τα Δ.Σ. των τραπεζών

Αξιολόγηση-εξπρές για τα Δ.Σ. των τραπεζών

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αξιολόγηση-εξπρές των διοικήσεων των τραπεζών θα προχωρήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), καθώς οι θεσμοί ζητούν η σχετική διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου. Η αξιολόγηση θα γίνει με τη συνδρομή εξειδικευμένου ξένου συμβούλου, ο οποίος θα ανακοινωθεί από το ΤΧΣ μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η επιλογή της εταιρείας έχει ολοκληρωθεί εδώ και ημέρες, ωστόσο η ανακοίνωση έχει καθυστερήσει.

Το κουαρτέτο ζητεί από την ελληνική πλευρά η αξιολόγηση των διοικήσεων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νέου θεσμικού πλαισίου που επέβαλε το τρίτο μνημόνιο που υπογράφηκε τον περασμένο Αύγουστο, να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου. Ετσι σε διάστημα μόλις 5 εβδομάδων ο σύμβουλος του ΤΧΣ θα πρέπει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των Δ.Σ., των επιτροπών και των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών προκειμένου να κρίνει κατά πόσο ικανοποιούν τα κριτήρια της νομοθεσίας και να προτείνει τις αναγκαίες προσαρμογές. Οι θεσμοί ζητούν οι τράπεζες να ολοκληρώσουν όλες τις αναγκαίες αλλαγές, όπως θα προσδιοριστούν από την αξιολόγηση, μέχρι το τέλος Ιουλίου, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να πιστοποιήσει, το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ότι έγιναν όλες οι απαραίτητες προσαρμογές.

Σύμφωνα με τον νόμο, τα μέλη των Δ.Σ. και των επιτροπών θα πρέπει να διαθέτουν σημαντική διεθνή τραπεζική εμπειρία με προϋπηρεσία σε ανώτατες θέσεις διοίκησης και εξειδίκευση στους τομείς της διαχείρισης κινδύνων και μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπλέον, τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών πρέπει να μην έχουν ασκήσει, ούτε να τους έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία 5 χρόνια πριν από τον διορισμό τους, σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, όπως αρχηγού του κράτους ή προέδρου της κυβέρνησης, ανωτέρου πολιτικού αξιωματούχου, ανώτερου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου ή σημαντική θέση ανώτερου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος.

Το κουαρτέτο ζητεί να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει καμία κυβερνητική ανάμειξη ή συμμετοχή σε θέματα διοίκησης των εμπορικών τραπεζών, οι οποίες πρέπει να λειτουργούν αυστηρά με όρους αγοράς. Κάθε διοικητική αλλαγή θα γίνεται χωρίς κυβερνητική συμμετοχή, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο, με σεβασμό στα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων των τραπεζών. Από την αξιολόγηση δεν αναμένεται να προκύψουν αλλαγές σε επίπεδο διευθύνοντος συμβούλου, με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς όπου ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής διαδικασία για την επιλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου. Ωστόσο θα πρέπει να αντικατασταθούν πολλά μέλη Δ.Σ. που δεν έχουν τραπεζική εμπειρία και τα οποία προέρχονται από τον κόσμο της βιομηχανίας, του εμπορίου, της ναυτιλίας και γενικότερα των επιχειρήσεων αλλά και άλλους τομείς όπως τα νομικά ή το real estate κ.ά.

Παράταση

Ατυπη παράταση λίγων ημερών θα δοθεί στο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς. Στο πρόγραμμα, που ολοκληρωνόταν χθες, συμμετείχαν περίπου 1.000 εργαζόμενοι, έναντι στόχου για τη συμμετοχή 1.500 εργαζομένων. Η διοίκηση της Πειραιώς προσανατολίζεται να παρατείνει το πρόγραμμα μέχρι το τέλος και της επόμενης εβδομάδας με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων. Σημειώνεται ότι τα οικονομικά κίνητρα του προγράμματος θεωρούνται ιδιαίτερα ισχυρά, ωστόσο οι νεότερης ηλικίας εργαζόμενοι διστάζουν να συμμετάσχουν λόγω των εξαιρετικά αρνητικών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας. Η εθελουσία εντάσσεται στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης που συμφώνησαν οι συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank) με την Κομισιόν, μετά τη νέα ανακεφαλαιοποίηση. Συνολικά θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2017 να προχωρήσουν στη μείωση των θέσεων εργασίας κατά περίπου 4.000 εργαζομένους. Μετά το Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσει η εθελουσία της Eurobank ενώ το καλοκαίρι αναμένεται της Εθνικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή