Αλλαγές στο Δ.Σ. του ΔΕΣΦΑ με διαδικασίες εξπρές

Αλλαγές στο Δ.Σ. του ΔΕΣΦΑ με διαδικασίες εξπρές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διαδικασίες εξπρές και χωρίς την τήρηση των κανονισμών που προβλέπονται από το καταστατικό της εταιρείας και το τρίτο ευρωπαϊκό πακέτο για την ενέργεια, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης προχώρησε σε αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα του ΔΕΣΦΑ.

Η όλη διαδικασία και η τοποθέτηση στη θέση του προέδρου του εποπτικού συμβουλίου του κ. Νίκου Μαυρομάτη, που πρόσκειται στους ΑΝΕΛ, και στη θέση του προέδρου του Δ.Σ. του κ. Σωτήρη Νίκα, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας έχει πιθανότατα προεξοφλήσει το οριστικό ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, που καρκινοβατεί εδώ και τρία χρόνια.

Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται και από τη διαδικασία ανακατανομής των δραστηριοτήτων που προωθεί ο κ. Σκουρλέτης, με προοπτική την ανάθεση και εκτελεστικών δραστηριοτήτων στον νέο πρόεδρο του Δ.Σ. Σωτήρη Νίκα. Η διαδικασία αυτή, ωστόσο, απαιτεί από τη ΡΑΕ είτε να εγκρίνει την ανακατανομή των δραστηριοτήτων, είτε να εκφράσει την άποψη ότι δεν έχει αντίρρηση. Η αρμοδιότητα της ΡΑΕ τόσο επ’ αυτού όσο και επί της έγκρισης των βιογραφικών των νέων μελών στο εποπτικό συμβούλιο προβλέπεται από το τρίτο ευρωπαϊκό πακέτο για τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας, και αυτό γιατί ο ΔΕΣΦΑ είναι πιστοποιημένος από την ίδια ως ανεξάρτητος διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου. Ως εκ τούτου διατυπώνονται σοβαρά ερωτηματικά για το νομότυπο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε από το υπουργείο, ενώ έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου για την πρόταση μελών του διοικητικού συμβουλίου δεν πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΔΕΣΦΑ, αλλά στο γραφείο του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη.

Η διαδικασία των αντικαταστάσεων ξεκίνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή, με τον κ. Σκουρλέτη να ζητάει την παραίτηση δύο μελών του εποπτικού συμβουλίου, όπως και έγινε. Παραιτήθηκαν ο πρόεδρος Β. Δεμερτζής και το μέλος Δ. Λεκκός, και αντικαταστάθηκαν από τους Ν. Μαυρομάτη και Μ. Χρόνη. Το επταμελές εποπτικό συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση συνεδρίασε τη Δευτέρα το μεσημέρι και προχώρησε σε τρεις αλλαγές στο Δ.Σ. Στη θέση του προέδρου τοποθετήθηκε ο κ. Σωτήρης Νίκας σε αντικατάσταση του κ. Αντώνη Νάτσικα. Απεχώρησαν επίσης ο κ. Γ. Κώτσος, ο οποίος αντικαταστάθηκε από την κ. Κάτια Δασκαλοπούλου, ενώ αντικαταστάθηκε και ο εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ Κ. Πανάς από την κ. Αλεξία Τροκούδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή