Τα καταστήματα στα μεγάλα αστικά κέντρα επέζησαν της κρίσης

Τα καταστήματα στα μεγάλα αστικά κέντρα επέζησαν της κρίσης

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ζωντανή» παρά την οικονομική κρίση παραμένει η εμπορική δραστηριότητα στο κέντρο της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων, σε αντίθεση με τις περιφερειακές αγορές, ειδικά των λεγόμενων «λαϊκών» συνοικιών. Τις δύο αυτές αντίρροπες τάσεις, μείωση του αριθμού των κλειστών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας αλλά αύξηση σε περιοχές όπως το Περιστέρι και η Καλλιθέα, γεγονός που συνιστά μια άλλου τύπου συγκέντρωση στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας, εντοπίζει η επικαιροποιημένη έρευνα του ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ (Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας και Επιχειρηματικότητας) για τα «λουκέτα».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ, το ποσοστό κλειστών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας επί του συνόλου των καταστημάτων ανέρχεται σε 25,9%, που αποτελεί και το χαμηλότερο ποσοστό το οποίο έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2012 οπότε ξεκίνησε η διενέργεια της εν λόγω έρευνας. Το υψηλότερο ποσοστό κλειστών καταστημάτων καταγράφηκε στο κέντρο της Αθήνας τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν ανήλθε σε 32,3%.

Η εικόνα είναι αρκετά χειρότερη στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου τα «λουκέτα» ανέρχονται στο 35,1% επί του συνόλου, αλλά και σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, όπως είναι η Σταδίου (35% το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων) και η Πανεπιστημίου (35,1%). Το ρεκόρ πάντως κατέχει η Χαριλάου Τρικούπη, όπου σύμφωνα με την καταγραφή του Μαρτίου 2016 τα κλειστά καταστήματα ανέρχονταν στο 42% επί του συνόλου.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στον Πειραιά (33,7% έναντι 33,5% ένα χρόνο πριν), σε χαμηλότερα επίπεδα όμως από τον Σεπτέμβριο του 2014 (34,9%). Ωστόσο, όπως και στην περίπτωση της Αθήνας, έτσι και στον Πειραιά, η εναπομείνασα εμπορική δραστηριότητα συγκεντρώνεται στο κέντρο της πόλης, ενώ άλλες περιοχές, όπως η Τερψιθέα και το λιμάνι, παρουσιάζουν εικόνα ερημοποίησης. Ετσι, στο κέντρο του Πειραιά τα κλειστά καταστήματα ανέρχονται σε 28% επί του συνόλου, ενώ στην Τερψιθέα σε 43% και στο λιμάνι σε 39%.

Σημαντικές είναι πλέον οι διαφοροποιήσεις που καταγράφονται στην έρευνα, ανάλογα με το μέσο εισόδημα των κατοίκων της περιοχής. Ετσι, η εμπορική αγορά της Καλλιθέας, μια περιοχή όπου πλέον η πλειονότητα των κατοίκων της θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί μεσαίας προς χαμηλή εισοδηματικής ομάδας, εμφανίζει την υψηλότερη αναλογία κλειστών καταστημάτων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες έξι αγορές της Αττικής που εξετάζει η έρευνα. Το σχετικό ποσοστό ανήλθε σε 43,7% έναντι 39,4% ένα χρόνο πριν. Υψηλά ποσοστά εμφανίζει και η αγορά του Περιστερίου (29,7%), ενώ σε κάποιες εμπορικές ζώνες της, όπως στον Αγιο Ιερόθεο, το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο (37,5%).

Στα βόρεια και στα νότια προάστια, των οποίων οι κάτοικοι θεωρούνται μεσαίας και υψηλής εισοδηματικής κατηγορίας, η εικόνα είναι καλύτερη. Στο κέντρο της Γλυφάδας το ποσοστό κλειστών καταστημάτων ανέρχεται σε 12,3%, στην Κηφισιά σε 20,1%, στο Μαρούσι σε 18,1%, στο Χαλάνδρι σε 19,1%.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους ίδιους τους ερευνητές, η σταθεροποίηση ή ακόμη και υποχώρηση των «λουκέτων» οφείλεται συχνά σε αλλαγή της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σε πολλές περιπτώσεις τα καταστήματα πώλησης ειδών ένδυσης – υπόδησης κλείνουν και στη θέση τους ανοίγουν καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η επιδημία των “λουκέτων” σταθεροποιείται, αλλά δεν έχει απομακρυνθεί, και η εικόνα από την αρχή της χρονιάς δεν βοηθάει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή