Εγκρίθηκε η δημιουργία νέου οικισμού νοτίως των Χανίων

Εγκρίθηκε η δημιουργία νέου οικισμού νοτίως των Χανίων

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία ενός νέου χωριού νοτίως των Χανίων ενέκρινε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η έκταση, 281 στρεμμάτων, βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή και θα πολεοδομηθεί από οικοδομικό συνεταιρισμό, αποκτώντας περίπου 220 κατοικίες. Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παν. Σκουρλέτης ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, ανοίγοντας τον δρόμο για την υλοποίησή του. Η αίτηση υποβλήθηκε στις αρχές του προηγούμενου έτους από τον «Οικοδομικό συνεταιρισμό εργαζομένων υπουργείου Εθνικής Αμυνας στην περιφερειακή ενότητα Χανίων» και δύο ιδιώτες.

Ο οικισμός πρώτης κατοικίας πρόκειται να δημιουργηθεί σε πλαγιά στη θέση «Σκαφτά Χωράφια», στην περιοχή Νεροκούρου, νοτιοανατολικά από το Νοσοκομείο Χανίων. Σύμφωνα με την απόφαση, η συνολική έκταση είναι 281 στρέμματα εκ των οποίων πρόκειται να πολεοδομηθούν τα 190 στρέμματα. Ο οικισμός θα αναπτυχθεί σε 213 οικόπεδα κατοικίας (περί τα 400 τ.μ. έκαστο), σε 36 οικοδομικά τετράγωνα. Ο πληθυσμός του αναμένεται να είναι 900 άτομα και συνεπώς στη μελέτη προβλέπεται χώρος για όλες τις απαραίτητες υποδομές (σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, καταστήματα κ.λπ.).

Η προς πολεοδόμηση περιοχή έχει πάρει το «πράσινο φως» από την αρχαιολογική υπηρεσία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ενα σημείο μόνο αξίζει να σημειωθεί, ως παράδειγμα της «ευκολίας» με την οποία η εκάστοτε πολιτική ηγεσία μπορεί να τροποποιήσει τον σχεδιασμό μιας περιοχής: κατά τη διαδικασία αδειοδότησης η διεύθυνση Πολεοδομίας της περιφέρειας ζήτησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος να συνεκτιμήσει το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη ζώνη της ΠΕΡΠΟ Χανίων μπορούν να πολεοδομηθούν συνολικά 680 στρέμματα (δηλαδή να λάβει υπόψη της ότι θα υπάρξουν κι άλλα αιτήματα για πολεοδόμηση). Ετσι, το 2012 ο τότε αναπλ. υπουργός αύξησε με μια απλή απόφαση την προς πολεοδόμηση ζώνη από τα 680 στα 730 στρέμματα, αλλάζοντας βέβαια τους όρους με τους οποίους σχεδιάστηκε η ΠΕΡΠΟ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή