Αγορά μέχρι και του 50% ομολόγων EFSF από την ΕΚΤ

Αγορά μέχρι και του 50% ομολόγων EFSF από την ΕΚΤ

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαίωσαν πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το χθεσινό δημοσίευμα της «Κ» για την απόφασή της να προχωρήσει στην αγορά ομολόγων EFSF που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των εγχώριων τραπεζών.

Οπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, εκπρόσωπος της ΕΚΤ που ρωτήθηκε για το θέμα επιβεβαίωσε ότι ομόλογα που έχουν εκδοθεί από το EFSF και βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των εγχώριων τραπεζών περιλαμβάνονται στη λίστα των επιλέξιμων τίτλων του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η σχετική απόφαση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προβλέπει την αγορά μέχρι και του 50% των παραπάνω ομολόγων των ελληνικών τραπεζών.

Οπως έγραψε χθες η «Κ», η συνολική αξία των εν λόγω ομολόγων φτάνει τα 37 δισ. ευρώ, ενώ το όφελος για τις εγχώριες τράπεζες θα κυμανθεί από 650 έως 900 εκατ. ευρώ ανάλογα με την τιμή που θα πραγματοποιηθούν οι αγορές. Τα κέρδη αυτά θα ενισχύσουν περαιτέρω την κεφαλαιακή βάση των εγχώριων τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι τα ομόλογα αυτά είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης που πραγματοποιήθηκε το 2013 (η κρατική συμμετοχή είχε καλυφθεί με ομόλογα EFSF), ενώ πρόσθετα ομόλογα EFSF έλαβαν αργότερα, για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό μεταξύ των «καλών» τραπεζών που απορροφήθηκαν από τις συστημικές και των «κακών» τμημάτων των τραπεζών αυτών που τέθηκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Με την αγορά των ομολόγων από την ΕΚΤ οι τράπεζες θα έχουν δύο οφέλη. Κατ’ αρχήν θα λογιστικοποιήσουν άμεσα ένα σημαντικό κέρδος από την πώληση ποσοστού έως 50% των ομολόγων που κατέχουν, καθώς οι τρέχουσες τιμές είναι αισθητά καλύτερες από τις τιμές με τις οποίες αποτιμώνται στα βιβλία τους. Επιπλέον οι τράπεζες ελπίζουν (δεν έχει ακόμα δοθεί το «πράσινο φως» από την ΕΚΤ) ότι θα μπορέσουν να αποτιμήσουν και τα υπόλοιπα ομόλογα EFSF που δεν θα πουληθούν με βάση την τιμή που θα πραγματοποιηθούν οι αγορές των ομολόγων. Επιτελικά στελέχη τραπεζών επισημαίνουν στην «Κ» ότι με βάση το εύρος τιμών αγοράς που έχει δώσει η ΕΚΤ το συνολικό όφελος –από τη συναλλαγή και την αποτίμηση– θα κυμανθεί από 650 εκατ. έως 900 εκατ. ευρώ.

«Κλείστε την αξιολόγηση»

Σημειώνεται ότι η παραπάνω κίνηση δεν συνδέεται με την αξιολόγηση, καθώς πρόκειται για την αγορά υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης ομολόγων του EFSF και όχι ελληνικών τίτλων, κάτι που θα μπορεί να γίνει μόνο μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να ολοκληρωθεί… χθες, καθώς θα έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά εξαιρετικά θετικών εξελίξεων για την οικονομία, επιταχύνοντας τη σταθεροποίησή της και κατόπιν την επιστροφή σε ανοδική πορεία. Οπως επισημαίνουν οι τράπεζες, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα απομακρύνει την αβεβαιότητα που έχει επιστρέψει τους τελευταίους μήνες λόγω των νέων παρατεταμένων διαπραγματεύσεων και θα βάλει τις βάσεις για τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Παράλληλα θα καταστήσει και πάλι τα ελληνικά ομόλογα αποδεκτά από την ΕΚΤ (waiver) για να χορηγεί ρευστότητα στις εγχώριες τράπεζες, ενώ θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Στην αντίθετη περίπτωση, προειδοποιούν οι τράπεζες, αν η αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί, όχι μόνο δεν θα πραγματοποιηθεί τίποτα από τα παραπάνω αλλά η αβεβαιότητα θα ενταθεί, η ύφεση θα βαθύνει και η χώρα, μαζί με τις τράπεζες, θα μπει σε μια νέα μεγάλη περιπέτεια. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεδομένου ότι ήδη η οικονομία είναι εξασθενημένη, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές.

Ράλι ανόδου για τις τραπεζικές μετοχές

Με ενθουσιασμό υποδέχθηκε η χρηματιστηριακή αγορά την είδηση αγοράς των ομολόγων από την ΕΚΤ. Οι τραπεζικές μετοχές αποκόμισαν κέρδη άνω του 10% καλύπτοντας μεγάλο μέρος του χαμένου εδάφους που προκάλεσε η υποχώρηση λόγω της αβεβαιότητας και των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σημειώνεται ότι πρακτικά η αξία των τραπεζών μηδενίστηκε κατά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, με τους νέους μετόχους να αναλαμβάνουν τον έλεγχο των τραπεζών. Κατά το διάστημα Ιουνίου 2014 – Νοεμβρίου 2015 οι τράπεζες απώλεσαν μια χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 30 δισ. ευρώ, ενώ το ΤΧΣ από μέτοχος πλειοψηφίας περιορίστηκε σε μέτοχο μειοψηφίας. Το ΤΧΣ από το 66,9% των μετοχών της Πειραιώς περιορίστηκε στο 26%, στην Alpha από 66,2% στο 11%, στην Εθνική από 52,7% στο 40,4% και στην Eurobank από 35,41% σε 2,38%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή