Αύξηση επισκεψιμότητας 1,6% για τα 3 εμπορικά της Lamda το α΄ δίμηνο

Αύξηση επισκεψιμότητας 1,6% για τα 3 εμπορικά της Lamda το α΄ δίμηνο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκε η επισκεψιμότητα στα τρία εμπορικά κέντρα της Lamda Development (The Mall Athens, Mediterranean Cosmos και Golden Hall), κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών του έτους, καθώς οι επισκέπτες αυξήθηκαν κατά 1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι πτώσης κατά 0,3% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 και οριακής ανόδου κατά 0,1% συνολικά στο 2015. Αύξηση σημείωσαν και οι πωλήσεις των καταστημάτων, καθώς ενισχύθηκαν κατά 2,6% σε ετήσια βάση, ενώ κατά το τέταρτο τρίμηνο η αύξηση είχε ανέλθει σε 6%. Αντίστοιχα, συνολικά κατά το 2015 οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 4,2%. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν χθες, στο πλαίσιο της σχετικής παρουσίασης που πραγματοποίησε η διοίκηση της εισηγμένης στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών.

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι το 74% των μισθωτηρίων συμβολαίων λήγουν έπειτα από πέντε χρόνια, ενώ το 40% των συμφωνιών λήγουν έπειτα από 6 έως 10 χρόνια από σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι κατά το 2015 ο όμιλος της Lamda Development κατέγραψε καθαρές ζημίες της τάξεως των 22,1 εκατ. ευρώ, ελαφρώς χαμηλότερες από εκείνες του 2014, που είχαν διαμορφωθεί σε 23,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η εξέλιξη αυτή οφείλεται τόσο στις ζημίες από την αποτίμηση των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου, οι οποίες ανήλθαν σε 18,5 εκατ. ευρώ, όσο και στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά το ποσό των 10,8 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της ανόδου του φορολογικού συντελεστή από το 26% στο 29%. Ετσι εξανεμίστηκε και το όφελος από το γεγονός ότι οι φετινές ζημίες από την αποτίμηση των ακινήτων του ομίλου ήταν αισθητά χαμηλότερες από τις αντίστοιχες του 2014, που είχαν διαμορφωθεί σε 30,3 εκατ. ευρώ.

Χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η εν λόγω παράμετρος των ζημιών από τις αποτιμήσεις, ο όμιλος ενίσχυσε τη λειτουργική κερδοφορία του (EBITDA) κατά 7% σε 30 εκατ. ευρώ. Κύριος λόγος για την εξέλιξη αυτή ήταν η διατήρηση της ανοδικής πορείας των τριών εμπορικών κέντρων της Lamda Development, καθώς η λειτουργική κερδοφορία τους αυξήθηκε κατά 6,1% το 2015 και ανήλθε σε 39,8 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η διοίκηση της Lamda Development εξέτασε το ενδεχόμενο πώλησης των εμπορικών της κέντρων, έχοντας μάλιστα εμπλακεί και σε συζητήσεις με την Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ. Ωστόσο, μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία, τουλάχιστον επί του παρόντος, καθώς δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες διαπραγματεύσεις στο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή