ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αντιδράσεις εργαζομένων της ΕΒΖ για τις δηλώσεις περί υψηλόμισθων

evz1-

Την αντίδραση των εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης προκάλεσαν οι δηλώσεις του νέου προέδρου της εταιρείας, Χρήστου Ρώσσιου, ο οποίος σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι οι μεικτές αποδοχές των εργαζομένων φθάνουν τις 3.000 ευρώ τον μήνα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Κεντρικών Υπηρεσιών στην ΕΒΖ, και υπογράφουν και διευθυντικά στελέχη της ζαχαροβιομηχανίας, υποστηρίζει ότι «ο μέσος όρος των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων στην ΕΒΖ δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ τον μήνα, πλην 42 εργαζομένων του Εργοστασίου Ορεστιάδας, οι οποίοι λαμβάνουν επιπρόσθετο επίδομα ειδικών συνθηκών (παραμεθόριο επίδομα) το οποίο ανέρχεται στα 500 ευρώ μεικτά ανά μήνα (περίπου)». Επομένως, τονίζουν οι εργαζόμενοι, «δεν υφίσταται θέμα παραμεθορίου επιδόματος στις κεντρικές υπηρεσίες όπως ειπώθηκε, διότι αυτό θα αντέβαινε στον νόμο που σε καμία μητροπολιτική πόλη δεν δίνεται στους εργαζομένους παραμεθόριο επίδομα». Παρ’ όλα αυτά, προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ, «από τον Σεπτέμβριο του 2015 οι εργαζόμενοι έχοντας επίγνωση του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος της εταιρείας έχουν έρθει σε επαφή με τη διοίκηση για περαιτέρω περικοπή των αποδοχών τους».

Αναφορικά με το σχέδιο βιωσιμότητας της ΕΒΖ που έχει προτείνει η Τράπεζα Πειραιώς για να χρηματοδοτήσει την εισηγμένη, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης υποστηρίζουν τα εξής: «Θεωρούμε ότι η υιοθέτηση της πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς θα πρέπει να διερευνηθεί ενδελεχώς εάν στηρίζεται σε ένα επιχειρησιακό μοντέλο το οποίο ανταποκρίνεται αφενός μεν σε ευρωπαϊκά πρότυπα και αφετέρου στις επερχόμενες εξελίξεις αναθεώρησης της ΚΟΑ (Κοινή Οργάνωση Αγοράς) Ζάχαρης (τέλος ποσοστώσεων)».

Επίσης, προσθέτουν ότι «οι ροές των μερισμάτων διακόπηκαν από τη Σερβία το 2013 λόγω σύστασης ενεχύρων από την πιστώτρια τράπεζα».

Τέλος, στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι «το επίμαχο ποσό των 7.000.000 ευρώ, που αναφέρθηκε από τον κ. Ρώσσιο ότι πήγε σε δεσμευμένο λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς με σκόπιμη ενέργεια διοικητικών στελεχών, στερώντας από την εταιρεία χρηματικό πόρο, θα πρέπει να επισημανθεί πως οποιαδήποτε ενέργεια των διοικητικών στελεχών έχει πάντοτε την έγκριση της διοίκησης».