Ολοκληρώθηκε η εθελουσία έξοδος 1.000 εργαζομένων της Πειραιώς

Ολοκληρώθηκε η εθελουσία έξοδος 1.000 εργαζομένων της Πειραιώς

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συμμετοχή περίπου 1.000 εργαζομένων ολοκληρώθηκε χθες το πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης που εκπόνησε ο ομίλος Τράπεζας Πειραιώς. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η διοίκηση της Τράπεζας στην Κομισιόν, με βάση το αναθεωρημένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

Η διοίκηση της τράπεζας εμφανίζεται ικανοποιημένη από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, αν και δεν επιτεύχθηκε ο αρχικός στόχος για την αποχώρηση 1.400-1.500 εργαζομένων. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αντίστοιχα προγράμματα τα προηγούμενα χρόνια, με τα οποία έχουν αποχωρήσει μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι. Πηγές της Τράπεζας σημειώνουν ότι πλέον ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στην Τράπεζα διαμορφώνεται κοντά στα 40 έτη, με αποτέλεσμα, παρά τα ισχυρά κίνητρα του προγράμματος, πολλοί να διστάζουν, δεδομένων των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών στην αγορά εργασίας. Η Πειραιώς έχει δεσμευτεί στις ευρωπαϊκές αρχές για τη μείωση του προσωπικού της κατά 2.500 άτομα, έως το τέλος του 2017, και πλέον, μετά την οικειοθελή αποχώρηση περίπου 1.000 εργαζομένων, η υποχρέωση περιορίζεται σε 1.500. Πηγές της Τράπεζας λένε στην «Κ» ότι σημαντικό μέρος του στόχου για τη μείωση του προσωπικού θα επιτευχθεί έμμεσα, μέσω της αποχώρησης από εγχώριες μη τραπεζικές δραστηριότητες.

Σημειώνεται ότι μετά την Πειραιώς, προγράμματα εθελουσίας αποχώρησης εργαζομένων θα υλοποιήσουν και οι άλλες τράπεζες, στο πλαίσιο των σχεδιών αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνήσει με την Κομισιόν. Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank, έως το τέλος του 2017, θα προχωρήσουν στη μείωση των θέσεων εργασίας κατά περίπου 4.000 εργαζομένους. Η περικοπή θέσεων εργασίας και το κλείσιμο καταστημάτων πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των νέων αναθεωρημένων σχεδίων αναδιάρθρωσης που συμφώνησαν οι τράπεζες με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, αναθεώρηση που έγινε απαραίτητη ύστερα από την ανακεφαλαιοποίηση. Το νέο κύμα περικοπών έρχεται σε συνέχεια της ήδη τεράστιας συρρίκνωσης που έχει υποστεί ο τραπεζικός κλάδος τα τελευταία χρόνια. Από τα τέλη του 2009, οπότε ξεκίνησε η μεγάλη κρίση στην Ελλάδα, έχουν χαθεί πάνω από 16.000 θέσεις εργασίας, ενώ έχουν κλείσει περισσότερα από 1.500 καταστήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή