Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς άδειες επειδή η ΕΕΤΤ παραμένει ακέφαλη 15 μήνες

Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς άδειες επειδή η ΕΕΤΤ παραμένει ακέφαλη 15 μήνες

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς άδειες κινδυνεύουν να μείνουν δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Πρόκειται για τις εταιρείες Vodafone και Wind Hellas, των οποίων τα δικαιώματα χρήσης των αδειών DCS (περιοχή φάσματος των 1800 MHz) λήγουν τον ερχόμενο Ιούλιο. Οι δύο εταιρείες το 2001 είχαν καταβάλει για τα συγκεκριμένα δικαιώματα χρήσης του φάσματος περί τα 185 εκατ. ευρώ και μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία ανανέωσης. Ετσι, οι εταιρείες θα βρεθούν κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς η αδυναμία λήψης αποφάσεων στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) δεν επιτρέπει ούτε την επέκταση του συγκεκριμένου δικαιώματος.

Η αιτία του «κακού» εντοπίζεται στην αδυναμία λήψης αποφάσεων της ΕΕΤΤ, η οποία είναι ο αρμόδιος φορέας εκ του νόμου να ξεκινήσει είτε τη διαδικασία ανανέωσης είτε τη διαδικασία επέκτασης της ισχύος των δικαιωμάτων χρήσης του ραδιοφάσματος. Η αδυναμία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι επί 15 μήνες η ΕΕΤΤ παραμένει ακέφαλη μετά την παραίτηση του τελευταίου προέδρου Κώστα Λουρόπουλου, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Προβλήματα

Η μη αναπλήρωση του κ. Λουρόπουλου έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Επιτροπής. Στην πράξη, η Αρχή δεν λειτουργεί, καθώς δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις να συνάπτει συμβάσεις, να αναθέτει έργο σε ομάδες εργασίας κ.ο.κ. Ακόμη και η μισθοδοσία είναι προβληματική και γι’ αυτό μόλις πρόσφατα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) παρείχε ειδική άδεια ώστε να καταβάλλονται οι αμοιβές προσωπικού.

Η «ημιπαρανομία» στην οποία έχουν εξωθηθεί οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών είναι το πιο κραυγαλέο παράδειγμα δυσλειτουργίας του ελληνικού κράτους. Επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται στον «αέρα» και αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Ηδη για τις βασικές επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών (Cosmote, Vodafone, Wind, Forthnet) έχουν λήξει από τον περασμένο Ιανουάριο δικαιώματα χρήσης σε άλλες περιοχές του φάσματος, που αξιοποιούνται σε δίκτυα κορμού, προσφέροντας σταθερή ασύρματη πρόσβαση. Πρόκειται για συχνότητες που χρησιμοποιούνται σε μεγάλα κεραιοσυστήματα των επιχειρήσεων επικοινωνιών, κυρίως για να συνδέσουν απομακρυσμένες περιοχές (π.χ. νησιά) με το δίκτυό τους.

Το θέμα της αδυναμίας λειτουργίας της ΕΕΤΤ έχουν επισημάνει, με ερωτήσεις τους στη Βουλή, κυρίως βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης δεν έχει δώσει ακόμη απαντήσεις. Ο τελευταίος, στο τέλος του περασμένου έτους, ξεκίνησε διαδικασία πλήρωσης της θέσης του προέδρου της ΕΕΤΤ, η οποία τέσσερις μήνες μετά δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Στελέχη της ΕΕΤΤ παραδέχονται ότι στρατηγική του υπουργού Υποδομών είναι η πλήρης απαξίωση της ΕΕΤΤ.

Ο ίδιος μάλιστα, πρόσφατα, συνέθεσε νέα πειθαρχική επιτροπή για τυχόν παρανομίες της ΕΕΤΤ, με βάση τον νέο νόμο 4339/2015. Πολλοί εκτιμούν ότι, καθώς δεν είχε τύχη το υπόμνημα που κατέθεσε ο υπουργός στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών για το θέμα της αδειοδότησης της Digea, θα επιχειρήσει τη δίωξη των μελών της ΕΕΤΤ μέσω νέας πειθαρχικής επιτροπής που συγκρότησε ο ίδιος.

Το κόστος

Η απραξία όμως της ΕΕΤΤ έχει κοστίσει μέχρι σήμερα στο ελληνικό Δημόσιο πάνω από 250 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα προέκυπτε εύλογα, αν η κυβέρνηση επέλεγε να ανανεώσει τις άδειες DCS στην κινητή τηλεφωνία (π.χ. για 15 χρόνια), όπως το έπραξε το 2011 για τις άδειες GSM, αντί να επεκτείνει τη διάρκεια ισχύος για λίγα έτη.

Ετσι η χώρα στερείται έσοδα εκατοντάδων εκατ. ευρώ, τη στιγμή που εισαγγελείς διώκουν διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, επειδή παρακράτησαν τους τόκους 10 ημερών από τα ποσά που περιήλθαν στους λογαριασμούς του ταμείου από τις αποκρατικοποιήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή