Εντός του Μαΐου λήγουν τέσσερις δράσεις του ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 270 εκατ.

Εντός του Μαΐου λήγουν τέσσερις δράσεις του ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 270 εκατ.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνας κορύφωσης του ενδιαφέροντος όσον αφορά την ένταξη στα επιδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι ο Μάιος, καθώς λήγουν σταδιακά οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων από τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους. Πρόκειται για τις δράσεις:

• «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» με προθεσμία τη 10η Μαΐου.

• «Ενίσχυση τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών» με προθεσμία τη 17η Μαΐου.

• «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» με προθεσμία την 20ή Μαΐου.

• «Νεοφυής επιχειρηματικότητα» με καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων την 24η Μαΐου.

Μέσω των τεσσάρων συγκεκριμένων δράσεων θα διατεθούν 270 εκατ. ευρώ με τη μορφή επιδοτήσεων που ξεκινούν από το 40% των δαπανών προς επιδότηση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η επιδότηση μπορεί να φτάσει έως και το 100% της επιλέξιμης δαπάνης. Ο προϋπολογισμός των 270 εκατ. ευρώ αφορά τον πρώτο κύκλο εκδήλωσης ενδιαφέροντος, καθώς θα ακολουθήσει και δεύτερος. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας και ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα υπάρξει, για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα απαιτηθούν περίπου δύο μήνες από την ημέρα που κλείνει η ημερομηνία υποβολής τους, οπότε η ουσιαστική ενεργοποίηση των δράσεων αναμένεται μεσούντος του καλοκαιριού.

Για όλα τα προγράμματα οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά, αλλά χωρίς την υποχρέωση –σε αυτή τη φάση– ο ενδιαφερόμενος να πρέπει να καταθέσει και τα αναγκαία δικαιολογητικά. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, για την επίσπευση της διαδικασίας εκταμίευσης, αποφασίστηκε η δημιουργία καταπιστευτικού λογαριασμού, που επιτρέπει την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας χωρίς την υποχρέωση καταβολής εγγυητικής επιστολής.

Η αντίστροφη μέτρηση για τους ενδιαφερόμενους ξεκινάει στις 10 Μαΐου με τη δράση «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», ο προϋπολογισμός της οποίας έπειτα από απόφαση του υπουργείου Οικονομίας αυξήθηκε από τα 32,5 στα 50 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση για το πρόγραμμα. Στο πλαίσιο της δράσης ενισχύονται επιχειρηματικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού από 5.000 έως 25.000 ευρώ για την κάλυψη σε ποσοστό 100% επιλέξιμων δαπανών και για διάστημα μέχρι 24 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης. Το ποσό των 25.000 ευρώ μπορεί να αυξηθεί εφόσον η πρόταση υποβάλλεται από συνεργατικό σχήμα. Συγκεκριμένα, για συνεργασία δύο δικαιούχων, ο συνολικός προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει έως 40.000 ευρώ, ενώ για συνεργασία τριών ή περισσότερων δικαιούχων μπορεί να ανέλθει ώς τα 50.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή