O μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα παραμένει υπό πίεση

O μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα παραμένει υπό πίεση

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Μάρτιο, αλλά κάτω από τις 50 μονάδες, που είναι το όριο ανάμεσα στην ύφεση και στην ανάπτυξη, βρέθηκε ο ελληνικός δείκτης PMI (Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών στη μεταποίηση). Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Markit, ο ελληνικός PMI διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στις 49,7 μονάδες έναντι 49 μονάδων τον Μάρτιο. Αν και η επίδοση του Απριλίου είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί τούς τρεις τελευταίους μήνες, δεν παύει να υποδεικνύει επιδείνωση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα. Η επιδείνωση αυτή οφείλεται κυρίως στην περαιτέρω υποχώρηση των επιπέδων νέων παραγγελιών, ενώ ειδικά σε ό,τι αφορά τις νέες παραγγελίες για εξαγωγές, αυτές παρέμειναν, γενικά, αμετάβλητες. Ενα από τα θετικά στοιχεία τον Απρίλιο ήταν η αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα των θέσεων εργασίας.

Οι τιμές με τις οποίες διαθέτουν τα προϊόντα τους οι ελληνικές βιομηχανίες εξακολούθησαν να υποχωρούν κατά τη διάρκεια του Απριλίου, σε μια προσπάθεια των εταιρειών να είναι ανταγωνιστικές. Η μείωση, μάλιστα, των τιμών συνεχίστηκε, παρά την αύξηση των τιμών εισροών (πρώτες ύλες) για πρώτη φορά σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Από την άλλη, οι μέσοι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν, με τις εταιρείες να αποδίδουν αυτό το φαινόμενο στα προβλήματα με τα μπλόκα που υπήρχαν σε πολλούς δρόμους της χώρας.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του δείκτη PMI, ο αρμόδιος οικονομολόγος της Markit, Σάμιουελ Αγκας, επεσήμανε: «Τα επίπεδα παραγωγής σταθεροποιήθηκαν για πρώτη φορά μέσα στο 2016 και ήταν εμφανής η δημιουργία θέσεων εργασίας, γεγονότα που υπογράμμισαν τις προθέσεις των εταιρειών να τονώσουν τη μελλοντική παραγωγή αυξάνοντας το εργατικό δυναμικό. Παρομοίως, η αγοραστική δραστηριότητα αυξήθηκε για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2014, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν ορισμένες ενθαρρυντικές ενδείξεις για πιθανή αναζωογόνηση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα κατά τους επόμενους μήνες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή