Προσφυγή Mega κατά του Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες

Προσφυγή Mega κατά του Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προδικαστική προσφυγή κατέθεσε χθες η Τηλέτυπος Α.Ε. προς τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Η προσφυγή αφορά τη διαγωνιστική διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση για την εκχώρηση τεσσάρων αδειών γενικού περιεχομένου στους τηλεοπτικούς σταθμούς, προκειμένου να εκπέμψουν μέσω επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής. Στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος της εταιρείας Τηλέτυπος Σταύρος Ψυχάρης διατυπώνεται η θέση ότι είναι υπέρογκο το ποσό των 3 εκατ. ευρώ που καλείται να καταβάλει η επιχείρηση και ότι η εταιρεία αδυνατεί να τα καταβάλει. Ολα δείχνουν ότι η προδικαστική προσφυγή θα εξελιχθεί σε δικαστική προσφυγή είτε της Τηλέτυπος Α.Ε. είτε της Ενωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ). Η προσφυγή κατά της αντισυνταγματικότητας του σχετικού νόμου αναμένεται να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με στόχο την ακύρωση της σχετικής διαδικασίας αδειοδότησης. Παράλληλα δεν αποκλείεται να κατατεθεί προσφυγή κατά της διαδικασίας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Χθες η ΕΙΤΗΣΕΕ συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποίησε η κυβέρνηση, τάχθηκε για άλλη μια φορά κατά της σχετικής διαδικασίας. Στο μακροσκελές κείμενό της αναφέρεται ότι η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πάσχει, καθώς περιορίζει την πολυφωνία, ενώ προκαλεί διακριτική μεταχείριση υπέρ των νεοεισερχόμενων στην αγορά. Η ΕΙΤΗΣΕΕ προτείνει να μπούν όσοι «χωράνε» στο νέο δίκτυο ευρυεκπομπής και στηλιτεύει ως «παράλογη» την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας των 3 εκατ. ευρώ. Ακόμη επισημαίνει ότι η διαδικασία δεν διασφαλίζει το ελληνικό Δημόσιο από το νεοεισερχόμενο που θα λάβει μια άδεια και δεν θα ικανοποιήσει όλες τις υποσχετικές δηλώσεις που περιέχονται στον φάκελο με την αίτησή του. Και αυτό συμβαίνει επειδή δεν προβλέπονται συγκεκριμένες ρήτρες. Η ΕΙΤΗΣΕΕ υπογραμμίζει ακόμη ότι ο νεοεισερχόμενος μπορεί να προέρχεται και από άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένου των εξωχώριων «παραδείσων» (Αντίγκουα, Παναμάς κ.ά.), που τόσο ο ΟΟΣΑ όσο και η ελληνική πολιτεία έχουν περιλάβει στην περίφημη «μαύρη λίστα» με τις χώρες που δεν συνεργάζονται για τη διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών σε φορολογικά θέματα και ενδεχομένως για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Τέλος, η ΕΙΤΗΣΕΕ χαρακτηρίζει ασαφείς πολλούς από τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, ενώ χαρακτηρίζει αδύνατη την αξιοποίηση τηλεοπτικού προγράμματος υψηλής ευκρίνειας στο 100%.

Χθες πάντως υπήρξαν και άλλες εξελίξεις στην αγορά. Ημεδαπός επιχειρηματίας απηύθυνε επιστολή στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, αναφέροντάς του ότι διατίθεται να καταβάλει 35 εκατ. ευρώ για μία τηλεοπτική άδεια γενικού περιεχομένου, με την προϋπόθεση ωστόσο το ποσό να καταβληθεί σε δόσεις και επιπλέον να μην δοθεί άλλη άδεια, πέραν των τεσσάρων αδειών γενικού περιεχομένου. Επίσης χθες γνωστοποιήθηκε η ίδρυση εταιρείας στην Ελλάδα, με σκοπό την παραγωγή τηλεοπτικού προγράμματος με την επωνυμία Acun Medya. H εταιρεία αναφέρεται ότι ελέγχεται από τον τουρκικής καταγωγής επιχειρηματία Αλί Ακούν Ιλιτζαλί, ο οποίος και συμμετέχει στο Δ.Σ. της επιχείρησης. Πρόκειται για τον επιχειρηματία με τον οποίο είχε συναντηθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη και ο οποίος τότε είχε εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση τηλεοπτικού καναλιού στην Ελλάδα. Ο ίδιος ελέγχει το ΤV8 στη γείτονα χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή