Εννέα εταιρείες δήλωσαν το ενδιαφέρον τους για τον αγωγό IGB

Εννέα εταιρείες δήλωσαν το ενδιαφέρον τους για τον αγωγό IGB

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικότατες ενδείξεις για την προοπτική υλοποίησης του αγωγού IGB, που θα δώσει τη δυνατότητα εναλλακτικής προμήθειας αερίου στα γειτονικά κράτη των Βαλκανίων, κατέγραψαν τα αποτελέσματα του market test, που πραγματοποιείται για τη δέσμευση μεταφορικής δυναμικότητας στον αγωγό. Η εξέλιξη σηματοδοτεί και αντίστοιχες θετικές εξελίξεις και στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης, η υλοποίηση του οποίου συναρτάται με αυτή του IGB. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι η εταιρεία Gastrade του ομίλου Κοπελούζου, που προωθεί το επενδυτικό σχέδιο της Αλεξανδρούπολης, έχει δεσμεύσει το μεγαλύτερο μέρος της χωρητικότητας του ΙGB και συγκεκριμένα ποσότητες 2 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως σε σύνολο 5 δισ. κ.μ. αερίου που δέσμευσαν συνολικά 9 εταιρείες.

Το ενδιαφέρον των συνολικά 9 εταιρειών για δέσμευση χωρητικότητας στον αγωγό 5 δισ. κ.μ. ετησίως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία ICGB που έχει αναλάβει την υλοποίηση του διασυνδετήριου αγωγού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, κατά τη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δέσμευση δυναμικότητας στον αγωγό ΙGB, υπεβλήθησαν εννέα μη δεσμευτικές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για τη διαμετακόμιση συνολικά 4,3 δισ. κ.μ. αερίου ανά έτος σε κανονική ροή από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και περίπου 1 δισ. κ.μ. αερίου ανά έτος σε σταθερή ανάστροφη ροή, από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος έληξε στις 8 Απριλίου 2016, ενώ η δεύτερη δεσμευτική φάση θα ξεκινήσει κατόπιν των σχετικών κατευθύνσεων και εγκρίσεων από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας. Η δεσμευτική φάση αναμένεται να επιβεβαιώσει το κατ’ αρχήν ενδιαφέρον που εκφράστηκε σε αυτή τη φάση μέσω σύναψης συμβάσεων διαμετακόμισης από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Πρόσφατα, η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πετκόβα, είχε ανακοινώσει ότι ενδιαφερόμενες εταιρείες σε πρώτη φάση ήταν η βουλγαρική Bulgargaz, η ελληνική ΔΕΠΑ, η ιταλική Edison, η κρατική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν Socar, η αμερικανική Noble Energy και η Gastrade, θυγατρική του ελληνικού ομίλου Κοπελούζου. Οι τρεις νέες υποψήφιες εταιρείες είναι η OMV Petrom και οι βουλγαρικές εταιρείες διανομής αερίου Citygaz και Black Sea Technology Company. Σύμφωνα με τη βουλγαρική πλευρά, εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη σημαντικότερη ποσότητα αερίου προήλθε από την ελληνική Gastrade, θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου, ο οποίος κατασκευάζει και τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου κοντά στην Αλεξανδρούπολη. Η βουλγαρική πλευρά εκτιμά, ωστόσο, ότι ενδέχεται οι αρχικά δηλωμένες ποσότητες αερίου να μειωθούν στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του τελικού διαγωνισμού για τη δέσμευση ποσοτήτων.

Η φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος αποτελεί το πρώτο βήμα του market test, το οποίο αποσκοπεί στη διερεύνηση του ενδιαφέροντος από πλευράς επιχειρήσεων και την εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του αγωγού, και ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2015. Να σημειωθεί ότι η ελάχιστη ποσότητα που θα πρέπει να δεσμευθεί για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του αγωγού έχει οριστεί στα 1,7 δισ. κ.μ. αερίου.

Η εκδήλωση ικανοποιητικού ενδιαφέροντος για τη μεταφορά αερίου από τον IGB είναι αποτέλεσμα και της σθεναρής στήριξης του έργου της αμερικανικής πλευράς και της Ε.Ε., αφού θα δώσει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στα κράτη των Βαλκανίων να αποκτήσουν αέριο και από άλλες πηγές πλην της Ρωσίας. Σε πρώτη φάση, ο αγωγός θα μεταφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα μπαίνει στο ελληνικό σύστημα μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας και στη συνέχεια μέσω του τερματικού σταθμού της Αλεξανδρούπολης, ενώ από το 2020 και μετά, που θα ξεκινήσει η λειτουργία του Tap, θα φτάνει στη Βουλγαρία μέσω του ΙGB και από εκεί στη Σερβία και στη Ρουμανία με προοπτική και την Ουκρανία. Ο αγωγός IGB θα διασυνδεθεί με το Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) στην περιοχή της Κομοτηνής και με το αντίστοιχο βουλγαρικό στην περιοχή της Στάρα Ζαγκόρα.

Tap: σε ΤΕΡΝΑ-Rensco οι σταθμοί συμπίεσης

Σε ελληνοϊταλική κοινοπραξία των εταιρειών ΤΕΡΝΑ και Rensco ανατέθηκε από την κοινοπραξία του Tap η σύμβαση για τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή των σταθμών συμπίεσης του αγωγού στους Κήπους κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα και στο Φιέρι και στη Βίγλιτσα στην Αλβανία. Η έναρξη της κατασκευής των σταθμών συμπίεσης έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και η ολοκλήρωσή της αναμένεται να διαρκέσει περίπου 2 χρόνια. Η σύμβαση για την προμήθεια έξι μονάδων υπερ-συμπιεστών αεριοστροβίλων πρόκειται να ενσωματωθεί στη σύμβαση για τους σταθμούς συμπίεσης που ανατέθηκε στη Siemens τον Σεπτέμβριο του 2015. Η ΤΕΡΝΑ είναι η τρίτη μεγάλη ελληνική εταιρεία που αναλαμβάνει την εκτέλεση σημαντικών συμβάσεων του αγωγού Τap. H J&P AΒΑΞ Α.Ε. σε κοινοπραξία με την ιταλική Βonatti S.p.A. έχει αναλάβει την κατασκευή των δύο εκ των τριών χερσαίων τμημάτων της Βορείου Ελλάδος, που αφορούν περίπου 360 χλμ. του αγωγού, και τα Σωληνουργεία Κορίνθου, τη σύμβαση προμήθειας σωλήνων διαμέτρου 48 ιντσών και μήκους περίπου 495 χιλιομέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή