Ωρα αποφάσεων σήμερα για το Δ.Σ. του ΟΛΠ

Ωρα αποφάσεων σήμερα για το Δ.Σ. του ΟΛΠ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαναλαμβάνεται σήμερα Δευτέρα η διακοπείσα προχθές Σάββατο συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ με βασικά θέματα τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης που θα εγκρίνει τη σύμβαση παραχώρησης και την προκήρυξη διαγωνισμού για την απομάκρυνση του ναυαγίου «Παναγία Τήνου». Η συνεδρίαση του Σαββάτου διεκόπη ύστερα από άτυπη συνεννόηση μεταξύ υπουργείου Ναυτιλίας και της διοίκησης της εισηγμένης ώστε να αποφευχθούν εντάσεις μεταξύ εργαζομένων στο λιμάνι και των δυνάμεων ασφαλείας του Λιμενικού λόγω και της απεργίας. Επισήμως η συνεδρίαση διεκόπη εξαιτίας της απουσίας, λόγω απεργίας, υπηρεσιακών παραγόντων της εισηγμένης, απαραίτητων για τα θέματα της ατζέντας. Οι εν λόγω αποφάσεις του Δ.Σ. επιχειρήθηκε να ληφθούν και σε συνεδρίαση της 19ης Απριλίου, η οποία όμως ματαιώθηκε μετά την εισβολή στον χώρο της συνεδρίασης συνδικαλιστών που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση.

Το διοικητικό συμβούλιο προσπαθεί να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση, τη δεύτερη μέσα σε δύο μήνες, προκειμένου να ψηφιστεί η τροποποίηση της από 13-02-2002 σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας. Πρόκειται για το λεγόμενο master concession, το συμβατικό κείμενο δηλαδή με βάση το οποίο θα λειτουργεί και θα εκμεταλλεύεται τις λιμενικές υποδομές του Πειραιά ο ΟΛΠ. Η συγκεκριμένη σύμβαση παραχώρησης θα περάσει κατόπιν και από την ελληνική Βουλή. Η γενική συνέλευση που αναμένεται να γίνει, εκτός ενδεχόμενων απροόπτων, στα τέλη Μαΐου, θα αποφασίσει επίσης και εκτεταμένες αλλαγές στο καταστατικό της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και μείωση των μελών του διοικητικού συμβουλίου, που σήμερα ανέρχονται σε δεκατρία και περιλαμβάνονται και δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων. Πολλές εκ των αλλαγών αφορούν το οργανόγραμμα της εταιρείας και ειδικά τα όργανα διοίκησης και θέματα αρμοδιοτήτων τους, αλλά και την ευρύτερη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Επίσης, στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου αναμένεται να αποφασιστεί η χορήγηση έγκρισης διενέργειας ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίηση-πώληση και απομάκρυνση εκτός λιμένα του «επιβλαβούς πλοίου» και των όρων της σχετικής διακήρυξης. Η πρωτοβουλία αυτή είναι η δεύτερη που θα επιβαρύνει οικονομικά τον ΟΛΠ το τελευταίο διάστημα. Δεν έχουν περάσει ούτε 15 ημέρες από τη Μεγάλη Τρίτη οπότε ο ΟΛΠ ανέθεσε στην κοινοπραξία ρυμουλκών Hellenic Tugs τη λήψη κάθε απαραίτητης ενέργειας για τη διάσωση του πλοίου «Παναγία Τήνου» και τη σταθεροποίηση της κατάστασης. Η Hellenic Tugs σε συνεργασία με την Antipollution ΑΝΕ, που ανέλαβε το έργο της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, απέτρεψε τα χειρότερα, σταθεροποίησε την κατάσταση και ολοκλήρωσε τις ραγίσεις, τη Μεγάλη Παρασκευή. Εκτοτε την προστασία του λιμανιού από ρύπανση έχει αναλάβει ο μόνιμος πάροχος τέτοιων υπηρεσιών του ΟΛΠ. Ομως το ναυάγιο εξακολουθεί να παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία των περί αυτού προβλητών προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στα πλοία που εξυπηρετούν γραμμές της Κρήτης και των Κυκλάδων και βέβαια τους επιβάτες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή