Λίφτινγκ σε δύο δόσεις στον νόμο για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Λίφτινγκ σε δύο δόσεις στον νόμο για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο φάσεις, η πρώτη άμεσα και η δεύτερη έως τον Δεκέμβριο του 2016, προβλέπεται να γίνουν οι αλλαγές στην πρόσφατη νομοθεσία του υπουργείου Οικονομίας για τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.). Πρόκειται, υπενθυμίζεται, για νομοθεσία –άρθρο 282 του νόμου 4364/2016– η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός συνόρων και οδήγησε τελικά τις Βρυξέλλες να συμπεριλάβουν την αλλαγή αυτής της νομοθεσίας στις προαπαιτούμενες δράσεις για την αξιολόγηση του προγράμματος.

Βάσει των όσων αναφέρονται στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου, οι βελτιώσεις στις οποίες οφείλει να προχωρήσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση σε συμφωνία με τους θεσμούς αφορούν: α) την πειθαρχική διαδικασία, β) την απασχόληση εξωτερικών δικηγόρων, γ) τη σύγκρουση συμφερόντων σε ό,τι αφορά την πρόσληψη εξωτερικών δικηγόρων και δ) τον διορισμό και τη θητεία των διευθυντών της Ε.Α. Το επίμαχο άρθρο 282 του νόμου 4364/2016, το οποίο μάλιστα υπέστη αρκετές βελτιώσεις σε σχέση με το αρχικό κείμενο τροπολογίας που είχε καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, καθορίζει πειθαρχική διαδικασία, η οποία θεωρήθηκε από την Ε.Α. ότι θίγει την ανεξαρτησία των μελών της. Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της πειθαρχικής διαδικασίας που θεσπίστηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν θεωρείται υποχρεωτική η εξέταση των μαρτύρων που επικαλείται το ενδιαφερόμενο μέλος της Ε.Α., όπως επίσης δεν προβλέπεται προσφυγή ή αναστολή εκτέλεσης κατά των αποφάσεων του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Σε ό,τι αφορά την απασχόληση εξωτερικών δικηγόρων, οι δανειστές ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να μην εφαρμόσει το όριο αμοιβής των 20.000 ευρώ ετησίως που θεσπίστηκε με τον νόμο 4364/2016 μέχρις ότου στελεχωθεί επαρκώς το Γραφείο Νομικής Υποστήριξης της Ε.Α. Προβλέπεται, μάλιστα, στο προσχέδιο της συμφωνίας η ενίσχυση του εν λόγω γραφείου με 12 ακόμη προσλήψεις.

Στις άμεσες αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνεται ακόμη η τροποποίηση της διάταξης που αφορά τη σύγκρουση συμφερόντων όταν απασχολούνται εξωτερικοί δικηγόροι. Βάσει του νόμου 4364/2016 δεν επιτρέπεται να ανατίθεται υπόθεση σε εξωτερικό δικηγόρο ο οποίος: α) εκπροσωπεί διάδικο σε υπόθεση που εκκρεμεί ενώπιον δικαστηρίων ύστερα από προσφυγή κατά απόφασης της Ε.Α., β) είναι μέλος δικηγορικής εταιρείας που εκπροσωπεί διάδικο σε τέτοια υπόθεση, γ) έχει ως μέλος δικηγόρο που εκπροσωπεί σε διάδικο σε τέτοια υπόθεση, δ) απασχολεί ή απασχολείται από δικηγόρο που εκπροσωπεί διάδικο σε τέτοια υπόθεση και ε) είναι μέλος διοικητικού συμβουλίου ανώνυμης εταιρείας, η οποία είναι διάδικος σε τέτοια υπόθεση. Η Ε.Α. έχει υποστηρίξει ότι τα κωλύματα αυτά είναι πρακτικά ανεφάρμοστα και θα καταστήσουν αδύνατη την ανάθεση οποιασδήποτε υπόθεσης σε εξωτερικό δικηγόρο. Σε ό,τι αφορά, τέλος, το θέμα των διευθυντών, η νομοθετική διάταξη του περασμένου Φεβρουαρίου προβλέπει τη μείωση της θητείας τους από τέσσερα σε τρία έτη και τη δυνατότητα ανανέωσής της μόνο μία φορά.

Εως τα τέλη του έτους, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει στις βελτιώσεις αναφορικά με τα ασυμβίβαστα που θεσμοθετήθηκαν και αφορούν τα μέλη της Ε.Α. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο αντιπρόεδρος της Ε.Α., Δ. Λουκάς, ο οποίος βάσει του νέου νόμου θα έπρεπε να είχε αποχωρήσει από την Ε.Α., καθώς θεωρείται ασυμβίβαστο η συζυγική σχέση του με μέλος του Κοινοβουλίου. Τρεις μήνες, πάντως, μετά την ψήφιση του νόμου, διαπιστωτική πράξη απόλυσης του κ. Λουκά δεν έχει εκδοθεί.

Συνολικά, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση καλείται έως τα τέλη του έτους να επανεξετάσει το θεσμικό πλαίσιο (νόμος 3051/2002) που διέπει τις ανεξάρτητες αρχές, έτσι ώστε να ενισχυθεί η αυτονομία τους. Πρόκειται για διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή