Ανοδικά οι οnline ξενοδοχειακές τιμές τον Μάιο, λόγω αύξησης του ΦΠΑ

Ανοδικά οι οnline ξενοδοχειακές τιμές τον Μάιο, λόγω αύξησης του ΦΠΑ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση κατά 9,8% παρουσιάζει τον Μάιο η μέση οnline ξενοδοχειακή τιμή στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Trivago.

Αναλυτικά, η μέση online ξενοδοχειακή τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο γι’ αυτόν τον μήνα διαμορφώνεται σε 90 ευρώ έναντι 82 ευρώ τον Μάιο του 2015. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι τέτοια εποχή ο συντελεστής ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής βρισκόταν στα επίπεδα του 6,5%, ενώ φέτος στο 13%, και ο συντελεστής ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης βρισκόταν στα επίπεδα του 13%, ενώ φέτος στο 23%. Σε ό,τι αφορά τις άμεσα ανταγωνίστριες χώρες, η μέση τιμή στην Ισπανία εμφανίζει αύξηση κατά 3,7% (113 ευρώ), στην Κύπρο κατά 1,3% (81 ευρώ) και στην Κροατία κατά 4,6% (91 ευρώ), ενώ στην Τουρκία παρουσιάζει πτώση κατά 26% (77 ευρώ), κυρίως λόγω των προβλημάτων ασφαλείας που αντιμετωπίζει ο προορισμός. Σε επίπεδο πόλεων, η μέση online τιμή στην Αθήνα καταγράφει πτώση κατά 4,3%, φθάνοντας σε 110 ευρώ έναντι 115 ευρώ τον Μάιο του 2015. Στη Μαδρίτη η τιμή εμφανίζει αύξηση κατά 4,3% (120 ευρώ) και στη Βαρκελώνη κατά 11,3% (167 ευρώ), ενώ στην Κωνσταντινούπολη παρουσιάζει πτώση κατά 32,4% (75 ευρώ), στη Ρώμη κατά 10,2% (141 ευρώ) και στο Παρίσι κατά 7,3% (164 ευρώ).

Εξάλλου, ανοδικά κινούνται οι online ξενοδοχειακές τιμές στους περισσότερους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, όπου επεξεργάζεται τα σχετικά στοιχεία η Trivago. Για παράδειγμα, η μέση τιμή στη Θεσσαλονίκη καταγράφει αύξηση κατά 1,3% (79 ευρώ), στη Ρόδο κατά 1,6% (65 ευρώ), στο Ηράκλειο κατά 8,5% (89 ευρώ), στη Σαντορίνη κατά 6,8% (157 ευρώ), στη Μύκονο κατά 12,5% (144 ευρώ), στη Λευκάδα κατά 15,2% (53 ευρώ), στην Κεφαλονιά κατά 5,8% (55 ευρώ), στη Ζάκυνθο κατά 14,6% (55 ευρώ) και στην Κέρκυρα κατά 3,5% (59 ευρώ).

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τον τουριστικό κόσμο της χώρας στο ενδεχόμενο επιβολής τέλους διανυκτέρευσης στα καταλύματα. Η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος σημειώνει ότι η επιβολή ειδικού τέλους διανυκτέρευσης και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα και στις τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες θα οδηγήσει σε περαιτέρω καθίζηση τις υφιστάμενες επιχειρήσεις του κλάδου. Ειδικότερα, εκτιμά ότι, αν εφαρμοσθεί το μέτρο, θα έχει ως αποτέλεσμα είτε να κλείσουν οριστικά οι επιχειρήσεις οδηγώντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, είτε να αναγκασθούν να παρανομήσουν. Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, η υπερφορολόγηση, τα παράνομα καταλύματα αλλά και τα επιπλέον κόστη που απαιτούνται για τη διατήρηση της άδειας λειτουργίας έχουν επιβαρύνει δυσβάστακτα τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν. Στο πλαίσιο αυτό, εκπροσωπώντας 40.000 μέλη, τα οποία εξυπηρετούν περίπου το 50% της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας, καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους αρμόδιους υπουργούς να αποσύρουν άμεσα την εν λόγω πρόταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή