Η συμφωνία θα δώσει ανάσα στις τράπεζες

Η συμφωνία θα δώσει ανάσα στις τράπεζες

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεφαλαιακό όφελος, που θα κυμανθεί από 400 έως 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες, αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των ομολόγων, της μείωσης της έκτακτης ρευστότητας και των εγγυήσεων (Πυλώνας ΙΙ), τα οποία θα δρομολογηθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Επιτελικά στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι, πέραν των παραπάνω, το σημαντικότερο είναι η ψυχολογική επίδραση καθώς η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για την άρση της αβεβαιότητας, που λειτουργεί διαλυτικά στην οικονομία, και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Υπογραμμίζουν ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας και τα πρόσθετα μέτρα για ενδεχόμενες αποκλίσεις βάζουν για τα καλά την οικονομία και τη χώρα σε τροχιά σταθερότητας. Επιπλέον, μετά τη συμφωνία μειώνεται δραστικά ο πολιτικός κίνδυνος καθώς δεν υπάρχει ισχυρή πολιτική δύναμη που να αμφισβητεί την τρέχουσα πολιτική. Ολα αυτά θα οδηγήσουν στη μείωση του κινδύνου της χώρας και θα προσελκύσουν επενδυτές, πολλοί από τους οποίους εξετάζουν εδώ και καιρό πολλές επενδυτικές δυνατότητες αλλά δεν έχουν προχωρήσει λόγω της αβεβαιότητας.

Οπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, στην προοπτική συμφωνίας οι τιμές των ομολόγων έχουν ενισχυθεί σημαντικά οδηγώντας σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, από το επίπεδο του 10% που ήταν λίγες εβδομάδες πριν, χθες διαμορφώθηκε στο 7,83%. Σημαντική είναι ήδη και η βελτίωση των τιμών των εταιρικών ομολόγων. Εκτιμάται επίσης ότι μετά την αξιολόγηση και την επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ, δηλαδή της εξαίρεσης με την οποία η ΕΚΤ αποδέχεται ελληνικούς τίτλους για την παροχή ρευστότητας, αλλά και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της EKT (αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα), θα υπάρξει θεαματική μείωση των επιτοκίων των ομολόγων, περίπου στο μισό από τα σημερινά επίπεδα.

Η επαναφορά του waiver θα οδηγήσει άμεσα σε σημαντική μείωση της έκτακτης ρευστότητας (ELA) από το επίπεδο των 60 δισ. ευρώ σήμερα στα 45 δισ. ευρώ, καθώς ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ που κατέχουν οι εγχώριες τράπεζες θα γίνονται και πάλι δεκτά ως εγγυήσεις από την ΕΚΤ. Αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση του κόστους από 1,55% σήμερα, με το οποίο βαρύνεται ο ELA, σε 0,05%, με όφελος περίπου 225 εκατ. ευρώ για το τραπεζικό σύστημα.

Σημαντικό όφελος θα έχουν οι τράπεζες και από τις εγγυήσεις του Δημοσίου (Πυλώνας ΙΙ), με τις οποίες αντλούν ρευστότητα. Πριν από τον εκτροχιασμό του 2015 οι τράπεζες μπορούσαν να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ με ένα «κούρεμα» 15%. Δηλαδή για εγγυήσεις ονομαστικής αξίας 100 ευρώ, λάμβαναν ρευστότητα 85 ευρώ. Ωστόσο, μετά τον εκτροχιασμό, η απομείωση λόγω του κινδύνου της χώρας διαμορφώνεται στο 45% και, για εγγυήσεις 100 ευρώ, οι τράπεζες λαμβάνουν ρευστότητα 55 ευρώ. Μετά την αξιολόγηση, οι τράπεζες εκτιμούν ότι σταδιακά η κατάσταση θα βελτιωθεί και θα μπορέσουν να λάβουν την αναγκαία ρευστότητα με λιγότερες εγγυήσεις, με όφελος πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, το όφελος των 400 έως 600 ευρώ από τα παραπάνω εν μέρει θα αποτυπωθεί απευθείας στα κεφάλαια, ενισχύοντας την κεφαλαιακή βάση, και εν μέρει στα αποτελέσματα. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει υπογραμμίσει εδώ και καιρό τη θετική επίδραση της αξιολόγησης στις τράπεζες και ευρύτερα στην οικονομία τονίζοντας ότι θα συμβάλει στην άρση της αβεβαιότητας, θα βελτιώσει δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης, θα καταστήσει και πάλι τα ελληνικά ομόλογα αποδεκτά από την ΕΚΤ για να χορηγεί ρευστότητα στις εγχώριες τράπεζες, θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την απόσυρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή