«Μονομαχία» Vodafone και Wind για τη Cyta Hellas

«Μονομαχία» Vodafone και Wind για τη Cyta Hellas

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο είναι οι ενδιαφερόμενοι για τη Cyta Hellas, θυγατρική εταιρεία της κυπριακής Cyta στην Ελλάδα. Την εταιρεία τηλεπικοινωνιών αναμένεται να διεκδικήσουν τόσο η Vodafone όσο και την Wind Hellas, και οι κινήσεις αυτές πρόκειται να δρομολογηθούν αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες να γίνουν στη Μεγαλόνησο την Κυριακή 22 Mαΐου 2016. Ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών και το νέο διοικητικό συμβούλιο που θα διοριστεί στην κρατική εταιρεία στη Μεγαλόνησο, αναμένεται να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις.

Η Wind Hellas ήταν η πρώτη που ενδιαφέρθηκε για την εξαγορά της Cyta Hellas στη χώρα μας, πριν από περίπου ένα έτος. Η τελευταία παρουσίασε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, δεδομένου ότι επί πολλά χρόνια ήταν ζημιογόνος. Η κρίση δε στην ελληνική οικονομία επιδείνωσε περαιτέρω τη χρηματοοικονομική θέση της επιχείρησης. Η πρόσκληση της Wind προς την κυπριακή Cyta, ωστόσο, δεν απαντήθηκε ποτέ, καθώς για την κυπριακή κυβέρνηση προείχε η αποκρατικοποίηση της μητρικής εταιρείας, στο πλαίσιο του εφαρμοζόμενου μνημονίου εξυγίανσης της κυπριακής οικονομίας.

Η πρόσφατη έξοδος της Κύπρου από το μνημόνιο έθεσε στο ψυγείο την αποκρατικοποίηση της Cyta. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το σχέδιο αυτό θα επανέλθει μετά τις βουλευτικές εκλογές και άλλοι θεωρούν ότι η αποκρατικοποίηση ματαιώθηκε οριστικά. Σημασία, πάντως, έχει ότι η κυπριακή εταιρεία θέλει να απαλλαγεί από το περιουσιακό της στοιχείο στην Ελλάδα. Και ως ένας δημόσιος οργανισμός, τώρα εισηγείται στην κυπριακή κυβέρνηση την πώληση της ζημιογόνου θυγατρικής εταιρείας στην Ελλάδα. Η κυπριακή Cyta, μάλιστα, σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, έχει γνωστοποιήσει το σχέδιο αυτό στην κυπριακή κυβέρνηση, από τις 8 Απριλίου 2016.

Τώρα όλοι αναμένουν τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο, και αμέσως μετά η κυβέρνηση να δώσει την έγκρισή της για να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία. Στην πράξη θα πρέπει η κυβέρνηση να επιτρέψει στην κυπριακή Cyta να προσλάβει τον σύμβουλο που θα εξετάσει το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί. Συμφωνίες στο τραπέζι δεν υφίστανται, αλλά όλοι διαβλέπουν ότι η Vodafone και η Wind Hellas θα διεκδικούν την επιχείρηση. Οι διοικήσεις των δύο επιχειρήσεων δεν έκρυψαν στο πρόσφατο παρελθόν την πρόθεσή τους να εξετάσουν οποιαδήποτε πρόταση συγκέντρωσης στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Η Cyta Hellas ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα το 2007 και έκτοτε έχει αποκτήσει περίπου 350.000 πελάτες, κυρίως σταθερής τηλεφωνίας και Διαδικτύου. Η εταιρεία, όμως, είναι εξαιρετικά ζημιογόνος, κυρίως λόγω των επενδύσεών της. Μόνο στη χρήση του 2014, η εταιρεία είχε εμφανίσει ζημίες ύψους 16 εκατ. ευρώ, ενώ συσσωρευμένες ζημίες πλησίασαν τα 140 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, οι μεγάλοι των τηλεπικοινωνιών ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το πελατολόγιο της εταιρείας, όπως και για την περαιτέρω συγκέντρωση στην αγορά τηλεπικοινωνιών. Επίσης στοχεύουν στην έξοδο ενός ακόμη παίκτη από την αγορά, που πιέζει τις χρεώσεις προς τα κάτω. Μόλις χθες, η Cyta Hellas ανακοίνωσε πακέτα τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, αξίας 19 έως 22 ευρώ μηνιαίως, για την παροχή τηλεφωνίας, ευρυζωνικού Διαδικτύου και και τηλεοπτικών υπηρεσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή