Μείωση του ακριβού ELA κατά 10 δισ. ευρώ μετά τη συμφωνία

Μείωση του ακριβού ELA κατά 10 δισ. ευρώ μετά τη συμφωνία

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επαναφορά της εξαίρεσης (waiver), με την οποία η ΕΚΤ θα δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για τη χορήγηση ρευστότητας στις εγχώριες τράπεζες, θα εξετάσει το Δ.Σ. της ΕΚΤ στις 2 Ιουνίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, προϋπόθεση για την επαναφορά του waiver είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της συμφωνίας κυβέρνησης – θεσμών στο προγραμματισμένο στις 24 Μαΐου Eurogroup.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, αν επανέλθει το waiver, μεγάλο μέρος των τίτλων του ελληνικού Δημοσίου ύψους 15 δισ. ευρώ που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους θα γίνεται και πάλι δεκτό από την ΕΚΤ (σήμερα γίνονται δεκτά για τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας ELA). Ετσι ο ELA θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 10 δισ. ευρώ, από 69,1 δισ. ευρώ σήμερα στα 59 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι σήμερα η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα ανέρχεται σε περίπου 110 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 69 δισ. ευρώ είναι μέσω ELA και 40 δισ. μέσω κανονικής ρευστότητας της ΕΚΤ. Οταν επανέλθει το waiver, η έκθεση θα παραμείνει σταθερή στα 110 δισ. ευρώ, αλλά η αναλογία ELA – κανονικής χρηματοδότησης θα διαμορφωθεί 59 και 50 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Η κανονική ρευστότητα χορηγείται με επιτόκιο 0,05% έναντι 1,55% που βαρύνεται τον ELA, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να έχουν όφελος περίπου 150 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο του 2014 η έκθεση των εγχώριων τραπεζών στη ρευστότητα του ευρωσυστήματος είχε περιοριστεί στα 44 δισ. ευρώ (με μηδενική έκθεση σε ELA), αποτέλεσμα της βελτίωσης των συνθηκών στην οικονομία. Ωστόσο από τον Νοέμβριο 2014 λόγω της προοπτικής πρόωρων εκλογών η οικονομία αποσταθεροποιήθηκε εκ νέου, εκδηλώθηκε νέο κύμα εκροών καταθέσεων που εντάθηκε με τη «διαπραγμάτευση» του 2015, με συνέπεια η έκθεση των τραπεζών στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ τον Ιούλιο 2015 να ξεπεράσει τα 130 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 90 δισ. ευρώ ήταν μέσω ELA.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα διαμορφώσει τις συνθήκες για την ουσιαστική σταθεροποίηση της οικονομίας και τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας. Οπως έγραψε χθες η «Κ», σύμφωνα με στελέχη τραπεζών το συνολικό όφελος για τις εγχώριες τράπεζες θα κυμανθεί από 400 έως 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, λόγω της αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των ομολόγων, της μείωσης της έκτακτης ρευστότητας και των εγγυήσεων (Πυλώνας ΙΙ), τα οποία θα δρομολογηθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι τράπεζες θα έχουν σημαντικό όφελος από τις αποτιμήσεις των ομολόγων. Ηδη στην προοπτική συμφωνίας οι τιμές των ομολόγων έχουν ενισχυθεί σημαντικά, οδηγώντας σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου από το επίπεδο του 10%, που ήταν λίγες εβδομάδες πριν, χθες διαμορφώθηκε στο 7,69%. Σημαντικό όφελος θα έχουν οι τράπεζες και από τις εγγυήσεις του Δημοσίου (Πυλώνας ΙΙ) με τις οποίες αντλούν ρευστότητα. Πριν από τον εκτροχιασμό του 2015, οι τράπεζες μπορούσαν να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ με ένα «κούρεμα» 15%, ενώ τώρα διαμορφώνεται στο 45%. Ετσι για εγγυήσεις ονομαστικής αξίας 100 ευρώ, λαμβάνουν ρευστότητα 55 ευρώ. Μετά την αξιολόγηση, οι τράπεζες εκτιμούν ότι σταδιακά το «κούρεμα» θα μειωθεί στα προ κρίσης του 2015 επίπεδα.

Στην EBRD το 15% της Ευρωπαϊκής Πίστης

Στην εξαγορά του 15% της Ευρωπαϊκής Πίστης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), στο πλαίσιο της ενεργητικής συμβολής της στην αναδιάρθρωση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα. Το ποσοστό αυτό αποτελεί μέρος του 28,7% που κατείχε η Τράπεζα Πειραιώς, το οποίο και διέθεσε στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για την πώληση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων της. Το υπόλοιπο ποσοστό συμμετοχής θα εξαγοραστεί από μέλη της διοίκησης της εταιρείας (8,7%) και από τους χρηματοοικονομικούς επενδυτές Orasis Fund SPC (2,5%) και Serengeti Asset Management (2,5%). Η Ευρωπαϊκή Πίστη με συνολικά εγγεγραμμένα μεικτά ασφάλιστρα ύψους 167 εκατ. ευρώ (2015) συγκαταλέγεται στις 10 μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της EBRD, με την επένδυση αυτή στηρίζει τη μελλοντική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Πίστης και ενισχύει τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς. «Η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι λιγότερο ανεπτυγμένη σε σχέση με άλλες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και, ως εκ τούτου, η EBRD σχεδιάζει μια μακροχρόνια δέσμευση με την Ευρωπαϊκή Πίστη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή