ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην ACS η διανομή των λογαριασμών νερού της ΕΥΔΑΠ

13s21el

Τέλος στη διαμάχη μεταξύ των ΕΛΤΑ και της ACS, με αφορμή την αλληλογραφία της ΕΥΔΑΠ έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αφορμή είχε σταθεί ο διαγωνισμός της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ που προκηρύχθηκε τον Αύγουστο του 2013 με αντικείμενο τη διανομή των λογαριασμών της εταιρείας, ο οποίος δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.

Με τωρινή του απόφαση το Ελεγκτικό Συνέδριο αναθέτει το έργο στην ACS, παρά το γεγονός ότι το τίμημα που ζητούσε ήταν υψηλότερο από αυτό των ΕΛΤΑ, υποστηρίζοντας ότι το τίμημα που προσφέρουν τα ΕΛΤΑ είναι χαμηλότερο από το κόστος που θα επωμιστεί η εταιρεία αναλαμβάνοντας το έργο.

Ο διαγωνισμός «έτρεξε» μετά την απελευθέρωση της αγοράς και το έργο αφορούσε το διάστημα 2013/2014 και προϋπολογισμό ύψους 10 εκατ. ευρώ. Τα ΕΛΤΑ είχαν καταθέσει τότε μειοδοτική προσφορά 8 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 2 εκατ. ευρώ σε σχέση με αυτήν της ACS. Αλλη συμμετοχή δεν υπήρχε. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ), ζητεί την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, σημειώνοντας ότι δεν έχει νόημα η ολοκλήρωσή του σήμερα με τους όρους της προκήρυξης του 2013. Τα ΕΛΤΑ τότε είχαν προσφέρει τη χαμηλότερη τιμή (0,396 ευρώ), ενώ η ιδιωτική εταιρεία ACS είχε προσφέρει αρχικώς τιμή ύψους 0,45 ευρώ για κάθε φάκελο, για να κατέβει στη συνέχεια στα 0,40 ευρώ .

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκεπτικό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αναθέτει το έργο στην ACS, υποστηρίζει την αδυναμία των ΕΛΤΑ να εκτελέσουν το έργο με τόσο χαμηλό τίμημα. «Είναι φύσει αδύνατον για τα ΕΛΤΑ να παρέχουν υπηρεσίες απλού ταχυδρομείου με τόσο χαμηλό τιμολόγιο, καθότι αυτό θα αποφέρει μεγάλη οικονομική ζημία σε αυτά, η οποία καταρχάς θα υποχρέωνε το κράτος σε επιδότησή τους, αλλά και τους εναλλακτικούς παρόχους μεταξύ των οποίων και η καταγγέλλουσα (σ.σ. ACS) σε επιδότηση των ΕΛΤΑ μέσω του Ταμείου Συνεισφοράς στην καθολική Υπηρεσία» αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών που ο διαγωνισμός εκκρεμεί, τη διανομή των λογαριασμών της ΕΥΔΑΠ διατηρούν τα ΕΛΤΑ. Πρακτικά δίνονται συνεχείς παρατάσεις της σύμβασης, που είχε λήξει το 2013 και προέβλεπε τη διανομή των λογαριασμών από τα ΕΛΤΑ έναντι 0,50 ευρώ για κάθε φάκελο.