Νέο δεκαήμερο εκπτώσεων ζητεί η ΕΣΕΕ

Νέο δεκαήμερο εκπτώσεων ζητεί η ΕΣΕΕ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πραγματοποίηση ενός ακόμη δεκαημέρου εκπτώσεων, από το Σάββατο 14 Μαΐου έως την Τρίτη 24 Μαΐου, καλεί τους εμπόρους η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Η προτροπή αυτή κρίθηκε απαραίτητη, καθώς κατά τις θεσμοθετημένες για το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου ενδιάμεσες εκπτώσεις, οι επιδόσεις των εμπορικών καταστημάτων ήταν πενιχρές, με την αγοραστική κίνηση να υπολογίζεται χαμηλότερη κατά 16% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Την υλοποίηση πρόσθετου δεκαήμερου εκπτώσεων ευνοεί το γεγονός ότι με το μνημόνιο του περασμένου Αυγούστου απελευθερώθηκε το καθεστώς των εκπτώσεων, υπό την έννοια ότι κάθε επιχείρηση έχει δικαίωμα να πραγματοποιεί εκπτώσεις όποτε το επιθυμεί, χωρίς αυτές να καθορίζονται κεντρικά από το κράτος.

Καθοριστικό ρόλο στις απογοητευτικές επιδόσεις στο λιανεμπόριο διαδραμάτισε το γεγονός ότι οι φετινές ενδιάμεσες εκπτώσεις διήρκεσαν, στην πραγματικότητα, πέντε αντί για δέκα ημέρες, καθώς λόγω της αργίας του Πάσχα και της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς ξεκίνησαν στις 4 Μαΐου. Επιπλέον, την Κυριακή 8 Μαΐου, αν και βάσει του νόμου τα καταστήματα επιτρεπόταν να λειτουργήσουν, σημαντική μερίδα αυτών παρέμειναν κλειστά είτε λόγω της απεργιακής κινητοποίησης των μικρομεσαίων εμπόρων, είτε υπό τον φόβο επεισοδίων. Το τελευταίο, για παράδειγμα, συνέβη στο κέντρο της Αθήνας, όπου δεν λειτούργησαν ούτε οι λιανεμπορικές αλυσίδες ούτε τα μεγάλα πολυκαταστήματα, καθώς την ημέρα εκείνη, ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου, είχαν προγραμματισθεί και πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας.

Από την έρευνα της ΕΣΕΕ σε 74 τοπικούς εμπορικούς συλλόγους, οι 67 ανέφεραν μείωση της αγοραστικής κίνησης, ακόμη και μεγαλύτερη από 40%, ενώ οι υπόλοιποι 7 ανέφεραν διατήρηση της αγοραστικής κίνησης στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Αύξηση της αγοραστικής κίνησης δεν παρατηρήθηκε πουθενά.

Η εικόνα που προκύπτει από τις αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα δεν διαφέρει σημαντικά. Ειδικά, σε ό,τι αφορά την Κυριακή 8 Μαΐου οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η κίνηση ήταν μειωμένη κατά 10%-12%, με τη μείωση αυτή να αποδίδεται στο γεγονός ότι δεν λειτούργησαν οι επιχειρήσεις στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας, καθώς και στα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα. Εάν, πάντως, εξαιρεθούν τα καταστήματα αλυσίδων στο κέντρο της Αθήνας, η αγοραστική κίνηση, η οποία επικεντρώθηκε στα εμπορικά κέντρα που βρίσκονται στα προάστια, εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, στις ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις συμμετείχε το 75% των επιχειρήσεων. Το 30% των επιχειρήσεων είδε τις φετινές πωλήσεις να παραμένουν στα ίδια επίπεδα και μόλις μία στις δέκα σε καλύτερα επίπεδο σε σύγκριση με το 2015. Μία στις τρεις επιχειρήσεις διέθεσε σε έκπτωση συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων, ενώ μία στις πέντε μείωσε τις τιμές σε όλα τα εμπορεύματα, είτε αυτά ήταν νέες παραλαβές είτε εμπορεύματα που είχε σε απόθεμα. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στην Αττική το ποσοστό των επιχειρήσεων που είχαν σε όλα τα εμπορεύματά τους έκπτωση είναι μόλις 2%, ενώ στις υπόλοιπες περιφέρειες φτάνει στο 45% των επιχειρήσεων του δείγματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή