Στα 337,8 εκατ. ο κύκλος εργασιών για την Τιτάν το α΄ τρίμηνο

Στα 337,8 εκατ. ο κύκλος εργασιών για την Τιτάν το α΄ τρίμηνο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «μαύρο πρόβατο» εξελίσσεται πλέον η ελληνική αγορά για τον όμιλο τσιμέντων Τιτάν, καθώς, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, σημειώθηκε άνοδος των πωλήσεων σε όλους τους γεωγραφικούς τομείς όπου δραστηριοποιείται η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία, με εξαίρεση την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 337,8 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 19% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) εκτινάχθηκαν κατά 86% και ανήλθαν σε 43,3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο όμιλος κατέγραψε ζημίες της τάξεως των 18,6 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 6,6 εκατ. ευρώ, λόγω των αρνητικών συναλλαγματικών ισοτιμιών και ιδίως της υποτίμησης της αιγυπτιακής λίρας έναντι του ευρώ κατά 19%. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συναλλαγματικές ζημίες ανήλθαν σε 25,1 εκατ. ευρώ φέτος, έναντι κερδών 27 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του προηγουμένου έτους. Στην ανακοίνωσή της, η διοίκηση επισημαίνει ότι οι ζημίες αυτές προέρχονται κυρίως από την αποτίμηση δανειακών υποχρεώσεων σε ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των ενδοομιλικών) από τις θυγατρικές εταιρείες του ομίλου που δραστηριοποιούνται σε Αίγυπτο και ΗΠΑ.

Σε λειτουργικό επίπεδο, πάντως, μόνον η Ελλάδα εμφάνισε αρνητικό αποτέλεσμα. Ειδικότερα, η μητρική εταιρεία κατέγραψε πτώση εσόδων κατά 2,8% σε 63,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά αποτελέσματα σημείωσαν μικρή άνοδο σε 9,1 εκατ. ευρώ, από 8,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα καθαρά κέρδη ύστερα από φόρους εκτινάχθηκαν σε 19,6 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 0,3 εκατ. ευρώ, λόγω του ότι σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μερίσματα 20,6 εκατ. ευρώ από θυγατρικές του εξωτερικού. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, στην Ελλάδα, η ελάχιστη εγχώρια ζήτηση δομικών υλικών, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, βασίστηκε στα δημόσια έργα, ενώ η συνολική κατανάλωση παρουσίασε πτώση έναντι του περυσινού πρώτου τριμήνου. Η ζήτηση στην Ελλάδα αναμένεται ότι θα βελτιωθεί, έστω και οριακά, καθώς το φετινό δεύτερο εξάμηνο αναμένεται να είναι καλύτερο από το αντίστοιχο περυσινό, όταν η αγορά «βυθίστηκε» ως αποτέλεσμα της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων. Παρ’ όλα αυτά θα παραμείνει σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα το 2016 η παραγωγή να εξακολουθήσει να διοχετεύεται, κατά το μεγαλύτερό της μέρος, σε εξαγωγικούς προορισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση του ομίλου διατηρεί την αισιοδοξία της για το σύνολο του 2016, καθώς η αμερικανική αγορά συνεχίζει και φέτος την πορεία ανάκαμψης της οικοδομικής δραστηριότητας, ενώ οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, σε συνδυασμό με την απόδοση των εκτεταμένων επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει ο Τιτάνας τα τελευταία χρόνια, οδήγησαν σε σημαντική άνοδο των αποτελεσμάτων. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 34% σε 174,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη τριπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε 17,9 εκατ. ευρώ, από 5,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Αντίστοιχα, η δραστηριότητα στην Αίγυπτο βελτιώθηκε σημαντικά, καθώς η ζήτηση εξακολούθησε να κινείται ανοδικά. Παράλληλα, η παραγωγή των εργοστασίων αυξήθηκε σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, χάρη στη χρήση στερεών καυσίμων. Στο πλαίσιο αυτό, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 8,3% σε 65,2 εκατ. ευρώ, ενώ η λειτουργική κερδοφορία υπερδιπλασιάστηκε και ανήλθε σε 10,8 εκατ. ευρώ, από 4 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή