Νέα γενιά καταστημάτων Μαρινόπουλος

Νέα γενιά καταστημάτων Μαρινόπουλος

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ντεμπούτο τους έκαναν εδώ και λίγες ημέρες οι τέσσερις νέοι τύποι καταστημάτων σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος, στους οποίους θα βασισθεί η ανακαίνιση του συνόλου του δικτύου που παραμένει υπό τον έλεγχο της εταιρείας. Πρόκειται για μία από τις ενέργειες που περιλαμβάνονται στο συνολικό σχέδιο αναδιοργάνωσης της ιστορικής λιανεμπορικής επιχείρησης Μαρινόπουλος. Ολοι οι τύποι καταστημάτων φέρουν πλέον την ονομασία Μαρινόπουλος με το γράμμα «Μ» που είναι και το νέο λογότυπο, το οποίο μάλιστα θυμίζει έντονα την ιστορική και ιδιαιτέρως αναγνωρίσιμη γραμματοσειρά της επιχείρησης. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η διαδικασία αποπληρωμής των προμηθευτών, καθώς εκταμιεύθηκε η πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης που συνήψε ο Μαρινόπουλος με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και ανέρχεται σε περίπου 75 εκατ. ευρώ. Επόμενος μεγάλος σταθμός θα είναι η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την έγκριση της κοινής εταιρείας Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη στον έλεγχο της οποίας θα περάσουν τα 33 υπερμάρκετ του Μαρινόπουλου.

Οι τέσσερις νέοι τύποι καταστημάτων, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ», είναι οι ακόλουθοι:

• Μεγάλα καταστήματα στα οποία δίνεται αρκετά μεγάλη έμφαση στα προϊόντα που δεν είναι τρόφιμα (π.χ. είδη ένδυσης, οικιακού εξοπλισμού κ.ά.). Πρόκειται για 28 καταστήματα. Το πρώτο κατάστημα αυτού του τύπου λειτουργεί στην Αμφιθέα.

• Τα κλασικά καταστήματα (πρόκειται για 219 καταστήματα μεσαίου μεγέθους), τα οποία θα αποτελέσουν το κύριο κομμάτι δραστηριοποίησης της εταιρείας. Το πρώτο κατάστημα αυτού του τύπου λειτουργεί στην Αργυρούπολη.

• Τα μικρά καταστήματα («καταστήματα γειτονιάς», γνωστά και με τον αγγλικό όρο convenience stores) που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν υπό το σήμα «Carrefour Express». Πρόκειται για 103 καταστήματα και το πρώτο κατάστημα λειτουργεί στον Αλιμο.

• Καταστήματα deli (ντελικατέσεν) με έμφαση στα φρέσκα προϊόντα. Πρόκειται για νέου τύπου κατάστημα που θα αναπτύξει η εταιρεία, μετατρέποντας αναλόγως 2-3 καταστήματα από τα υφιστάμενα σημεία πώλησης του δικτύου. Το πρώτο κατάστημα deli της Μαρινόπουλος λειτουργεί στο Κολωνάκι, επί της οδού Κανάρη.

Τα τέσσερα πρώτα καταστήματα, ένα κάθε τύπου, είναι πιλοτικά και δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές και βελτιώσεις στην πορεία. Στόχος, πάντως, της εταιρείας είναι να έχει προχωρήσει στην αναμόρφωση όλων των καταστημάτων βάσει των νέων μοντέλων μέχρι το τέλος του 2016. Το εταιρικό δίκτυο του Μαρινόπουλου αποτελείται από 353 καταστήματα, ενώ υπάρχουν και άλλα 129 καταστήματα με τα σήματα της εταιρείας που λειτουργούν με το καθεστώς της δικαιόχρησης (franchising). Η νέα φιλοσοφία των καταστημάτων αναπτύχθηκε βάσει των αποτελεσμάτων έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕCR (σύνδεσμος προμηθευτών και λιανεμπόρων).

Η κατάργηση πλέον από την ονομασία και το λογότυπο των καταστημάτων του Μαρινόπουλου των σημάτων της Carrefour μεταφράζεται σε αλλαγή του τρόπου συνεργασίας της ελληνικής επιχείρησης με τον γαλλικό όμιλο. Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από 12 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, η Carrefour το 2012 πούλησε στον Μαρινόπουλο το μερίδιό της (50%) που κατείχε στην εταιρεία Carrefour-Μαρινόπουλος και η ελληνική εταιρεία κατέστη αποκλειστικός δικαιοδόχος της Carrefour στην Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια. Η σχέση αυτή πλέον αλλάζει και διερευνάται η νέα μορφή της, εάν δηλαδή στα καταστήματα Μαρινόπουλος θα διατίθενται προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας του γαλλικού ομίλου.

Σε εξέλιξη, εξάλλου, βρίσκονται οι διαδικασίες για τη σύσταση και τη λειτουργία της κοινής εταιρείας Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου στην οποία θα εισφερθεί, ύστερα από απόσχιση, η δραστηριότητα που αφορά τα 33 καταστήματα υπερμάρκετ του Μαρινόπουλου. Παρεκκλίσεις από το αρχικό χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής και εάν η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού εκδοθεί εγκαίρως, τότε η νέα εταιρεία θα ξεκινήσει να λειτουργεί έως το τέλος Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή