Η έναρξη της τουριστικής περιόδου τόνωσε την οικοδομική δραστηριότητα

Η έναρξη της τουριστικής περιόδου τόνωσε την οικοδομική δραστηριότητα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνήθης για την εποχή δραστηριότητα των ανακαινίσεων τουριστικών μονάδων, ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου, συγκρατεί και φέτος την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, τουλάχιστον στο σκέλος που αφορά τον όγκο. Αυτό προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για τον μήνα Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια του οποίου η συνολική οικοδομική δραστηριότητα ανήλθε σε 951 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 203,1 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.095,1 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, παρουσιάζοντας πτώση κατά 12,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 16,6% στην επιφάνεια, αλλά αύξηση κατά 1% στον όγκο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Αντίστοιχα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα διαμορφώθηκε σε 937 άδειες, που αντιστοιχούν σε 191,4 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.052,6 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου και συνιστούν πτώση κατά 12,8% στον αριθμό των αδειών, κατά 13,9% στην επιφάνεια, αλλά άνοδο κατά 8,3% στον όγκο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΓΕΤ Ηρακλής, Γιώργο Μίχο, κατά το τρέχον έτος δεν θα πρέπει να αναμένεται άνοδος στην εγχώρια ζήτηση τσιμέντου, σε ένα δείγμα ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει αύξηση της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τον κ. Μίχο, «δεν διαφαίνεται ότι το 2016 θα ξεκινήσει κάποιο δημόσιο έργο μεγάλου μεγέθους, όπως π.χ. το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι. Παράλληλα, τα στοιχεία των πρώτων μηνών του τρέχοντος έτους είναι ανάλογα της αντίστοιχης περιόδου του 2015, όταν σημειώθηκε και νέα πτώση της κατανάλωσης τσιμέντου της τάξεως του 5%. Υπενθυμίζεται ότι το 2015 ήταν και το χειρότερο έτος σε επίπεδο εσωτερικής κατανάλωσης των τελευταίων 50 ετών». Σύμφωνα με τον ίδιο, εφόσον δεν υπάρξουν νέα απρόοπτα στο οικονομικό και πολιτικό πεδίο, εκτιμάται ότι είναι εφικτή μια, μικρή έστω, ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας και συνεπώς και της ζήτησης τσιμέντου από το 2017 και μετά.

Σε ό,τι αφορά το φετινό δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2016, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει, στο σύνολο της χώρας, μείωση κατά 15,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 15,8% στην επιφάνεια και κατά 1,4% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο. Αντίστοιχα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα σημειώνει πτώση κατά 15,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 14,3% στην επιφάνεια, αλλά αύξηση κατά 2,7% στον όγκο.

Κατά την περίοδο των τελευταίων 12 μηνών, δηλαδή από τον Μάρτιο 2015 έως τον Φεβρουάριο 2016, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα διαμορφώθηκε σε 12.965 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 2.706,3 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 14.841,8 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Μαρτίου 2014 – Φεβρουαρίου 2015 παρατηρήθηκε μείωση κατά 3,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 1% στην επιφάνεια και κατά 28,2% στον όγκο. Κατά την αντίστοιχη σύγκριση, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 3,5% ως προς τον αριθμό των αδειών, κατά 8,2% στην επιφάνεια και κατά 2,8% στον όγκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή