«Εσβησε» τις ζημίες από την αρχή του έτους το Χρηματιστήριο

«Εσβησε» τις ζημίες από την αρχή του έτους το Χρηματιστήριο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλό έτους (632,75 μονάδες) αναρριχήθηκε την περασμένη Πέμπτη το Χρηματιστήριο, διαγράφοντας όλες τις ζημίες από την αρχή του χρόνου και ειδικότερα το εφιαλτικό πρώτο δίμηνο της χρονιάς. Θυμίζουμε ότι στις 11 Φεβρουαρίου 2016 ο Γενικός Δείκτης είχε βυθισθεί στις 440,88 μονάδες και σημείωνε πτώση 30,17% από την αρχή της χρονιάς. Ωστόσο, στη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι πωλητές επέστρεψαν για να κατοχυρώσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη και επανέφεραν τον Γενικό Δείκτη σε οριακή αρνητική απόδοση από το ξεκίνημα της χρονιάς.

Η επάνοδος των αγοραστών στο Χρηματιστήριο, ειδικά στις τελευταίες συνεδριάσεις του Μαΐου, κορυφώθηκε αυτή την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, οι επενδυτές απέκτησαν τη χαμένη αισιοδοξία τους και έδειξαν να προεξοφλούν την οριστική συμφωνία για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Βέβαια, για τους επενδυτές το σημαντικότερο είναι η απομάκρυνση του πολιτικού ρίσκου της χώρας.

Η πρώτη συνεδρίαση της δεύτερης χρηματιστηριακής εβδομάδας του Μαΐου ξεκίνησε με θετικό κλείσιμο για την αγορά. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,74% και διαμορφώθηκε στις 610,07 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 66,813 εκατ. ευρώ. Την καλύτερη εικόνα παρουσίασαν οι μετοχές της ΔΕΗ (+3,27%), της Εθνικής Τράπεζας (+3,16%), της Eurobank (+2,94%) και του Μυτιληναίου (+2,60%). Την Τρίτη συμπληρώθηκαν πέντε διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 3,15% και έφθασε τις 629,29 μονάδες. Εκρηκτική άνοδο στα 196,471 εκατ. ευρώ κατέγραψε η αξία των συναλλαγών στον απόηχο της συνεδρίασης του Eurogroup. Στη συνεδρίαση της Τρίτης, τα υψηλότερα κέρδη σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (+13,60%), του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (+7,18%) και της ΔΕΗ (+6,01%). Την Τετάρτη, ο πειρασμός των ρευστοποιήσεων κυριάρχησε στη συνεδρίαση ύστερα από πέντε ανοδικές συνεδριάσεις που προηγήθηκαν. Ο βασικός δείκτης υποχώρησε 1,63% και διολίσθησε στις 619,06 μονάδες. Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της ΔΕΗ (-5,67% με κλείσιμο στα 3,16 ευρώ), της Τράπεζας Πειραιώς (-3,83% με κλείσιμο στα 0,276 ευρώ) και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, που υπέστη απώλειες 3,31% και διαμορφώθηκε στα 13,13 ευρώ.

Τη Πέμπτη, η άνοδος 2,21% που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης έσβησε τις ζημίες της χρονιάς και τον έφερε στις 632,75 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 94,564 εκατ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έκλεισε στα 45,640 δισ. ευρώ. Εξαιρετική εικόνα επέδειξαν οι τίτλοι της Eurobank (+7,14%), του ΟΤΕ (+5,87%), της Τράπεζας Πειραιώς (+5,80%) και της Viohalco που κατέγραψε άνοδο 5,52% και έκλεισε στο 1,53 ευρώ.

Την Παρασκευή, επικράτησαν οι πωλητές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρεί και πάνω από 1%. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε χαμηλότερα των 60 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτές τηρούν θέση αναμονής μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016, όπου και θα ληφθούν οι αποφάσεις για την αξιολόγηση της εγχώριας οικονομίας προκειμένου η Ελλάδα να πάρει μέρος της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Η τρίτη εβδομάδα του Μαΐου περιλαμβάνει αρκετές ανακοινώσεις εισηγμένων για τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της τρέχουσας οικονομικής χρήσης. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν και ετήσιες συνελεύσεις επιχειρήσεων, όπου θα πιστοποιηθεί και η μερισματική πολιτική για τα κέρδη της χρήσης 2015. Το κλίμα στην επιχειρηματική κοινότητα παραμένει επιφυλακτικό. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες με τους οποίους συνομιλεί η «Κ» αναφέρουν ότι το λιγότερο που ζητούν από την παρούσα κυβέρνηση, εφόσον κλείσει η αξιολόγηση, είναι να έχουν ένα ήρεμο καλοκαίρι από πλευράς πολιτικών εξελίξεων, για να επανέλθει η ηρεμία στην πραγματική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή