ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πόλος έλξης για τις ξένες αεροπορικές η αγορά εσωτερικών πτήσεων

polos-elxis-gia-tis-xenes-aeroporikes-i-agora-esoterikon-ptiseon-2133720

Οταν τέσσερα χρόνια νωρίτερα η Aegean υποστήριζε στην Κομισιόν ότι ο ανταγωνισμός ακόμη και στην εγχώρια αεροπορική αγορά δεν θίγεται από την εξαγορά της Olympic Air, είχε δίκιο. Σήμερα, περίπου τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου αεροπορικού «γάμου» της χώρας, διαπιστώνεται ότι χώρος για νέους παίκτες στην αγορά εσωτερικού όχι μόνο υπάρχει, αλλά αξιοποιείται στο έπακρο. Η αύξηση της κινητικότητας στο εσωτερικό δίκτυο και το δυναμικό τουριστικό κύμα μετατρέπουν τις συνδέσεις μεταξύ Αθήνας και τουριστικών προορισμών της χώρας σε ιδιαίτερα ελκυστικό αντικείμενο. Το φετινό καλοκαίρι εκτελούνται σε εβδομαδιαία βάση συνολικά 122 πτήσεις εβδομαδιαίως, που συνδέουν το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με νησιωτικούς και όχι μόνο προορισμούς εντός Ελλάδος, από ξένες αεροπορικές εταιρείες. Από αυτές, οι 14 αποτελούν νέες προσθήκες προορισμών.

Ο βασικός παίκτης που μπήκε δυναμικά στην αγορά εσωτερικού, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να επιδίδεται σε απειλές αποχώρησης εάν δεν λάβει ειδική μεταχείριση (ζητεί μείωση τελών χρήσης των αεροδρομίων με πρόσχημα την επιβατική κίνηση που φέρνει στη χώρα), είναι η Ryanair. Φέτος πρόσθεσε στο πτητικό της πρόγραμμα τη Μύκονο και την Κέρκυρα με πέντε και τρεις πτήσεις εβδομαδιαίως, αντίστοιχα. Κάθε εβδομάδα, η Ryanair πραγματοποιεί 112 συνδέσεις μεταξύ Αθήνας και Χανίων (20 συχνότητες), Ρόδου (14), Θεσσαλονίκης (49), Σαντορίνης (21), Μυκόνου και Κέρκυρας. Παράλληλα η Volotea (με βάση τη Βαρκελώνη) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την προσθήκη της Μυκόνου και της Μυτιλήνη στο θερινό της πρόγραμμα με 3 πτήσεις την εβδομάδα για τον κάθε προορισμό. Εκτελούσε ήδη το δρομολόγιο Αθήνα – Σαντορίνη με τέσσερις συνδέσεις την εβδομάδα, ανεβάζοντας τη δραστηριότητά της στο εσωτερικό αεροπορικό δίκτυο της χώρας σε 10 πτήσεις εβδομαδιαίως.

Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό δίκτυο της χώρας δραστηριοποιούνται εκτός από την κυρίαρχη της αγοράς Aegean, η Skyexpress, η Ellinair και η Astra Airlines. Η Aegean Airlines θα εξυπηρετεί φέτος 145 προορισμούς (111 εξωτερικού και 34 εσωτερικού) σε όλο το δίκτυό της.

Εντονη είναι η παρουσία ξένων αερομεταφορέων, οι οποίοι αυξάνουν συνεχώς τις συνδέσεις με το εξωτερικό.

Η Emirates προσέθεσε ακόμη μια πτήση στη σύνδεση Αθήνα – Ντουμπάι, φτάνοντας τις 12 συχνότητες εβδομαδιαίως από επτά πέρσι. Η Delta Ailines διπλασιάζει το φετινό καλοκαίρι τις πτήσεις της προς Αθήνα (από Νέα Υόρκη), οι οποίες από το τέλος του τρέχοντος μήνα θα ανέλθουν σε μία την ημέρα. Με απευθείας πτήση μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης επανέρχεται η United Airlines, η οποία είχε διακόψει τη σύνδεση από το 2011.

Η Flyniki θα πετάει από την Αυστρία (Βιέννη, Σάλτσμπουργκ, Γκρατς) σε 17 ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς. Η φινλανδική Finnair ξεκινάει προγραμματισμένες πτήσεις προς ελληνικά νησιά (Σαντορίνη, Λέσβος, Σκιάθος και Ζάκυνθος), ενώ η Transavia αυξάνει τα δρομολόγια προς ελληνικά νησιά (Σαντορίνη, Ρόδο, Κρήτη, Κέρκυρα, Κω, Ζάκυνθο, Λευκάδα κ.ά.).

Το πρόγραμμά της ενισχύει και η easyJet το προσεχές καλοκαίρι, ενώ η Lufthansa θα προσθέσει δύο δρομολόγια από Μόναχο προς Σαντορίνη και Κέρκυρα. Δύο νέες απευθείας πτήσεις από το Λονδίνο για Χανιά και Καλαμάτα προσθέτει η British Airways εντός του 2016.