Διέξοδο στο εξωτερικό αναζητούν ελληνικές εισηγμένες εταιρείες

Διέξοδο στο εξωτερικό αναζητούν ελληνικές εισηγμένες εταιρείες

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απαγκίστρωση από την ελληνική αγορά, που διανύει τον έβδομο χρόνο ύφεσης, επιδιώκουν πάση θυσία οι εισηγμένες, ακόμη και αυτές που μέχρι σήμερα δεν είχαν αναπτυχθεί εκτός ελληνικών συνόρων. Ολες οι εταιρείες έχουν αντιληφθεί ότι δεν μπορούν να στηριχθούν πλέον σε μία αγορά που συρρικνώνεται καθημερινά και μειώνεται η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι ανακοινώσεις των εισηγμένων, κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2016, αναφέρονται αποκλειστικά στην επέκταση των εργασιών τους στο εξωτερικό. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι, στην ετήσια συνέλευση της Πλαίσιο Computers, για πρώτη φορά η διοίκηση είπε στους μετόχους ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επέκτασης στην Κύπρο, ενώ η επέκταση της δραστηριότητας στη Βουλγαρία σχεδιάζεται σε βάθος χρόνου, καθώς δημιουργείται σταδιακά η απαιτούμενη υποδομή. 

Στη συνέλευση της Μέτκα, η διοίκηση αποκάλυψε ότι δίδεται έμφαση στα μικρότερα ενεργειακά έργα, που όμως έχουν άμεση απόδοση, μετά την κατάρρευση των μεγάλων ενεργειακών έργων. Ηδη η Μέτκα ανέλαβε έργο στην Γκάνα, ενώ έμφαση δίνει και στο Ιράν. Ταυτόχρονα, στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας η Μέτκα δημιούργησε το μεικτό σχήμα Mέτκα-EGN, που δραστηριοποιείται στα φωτοβολταϊκά και μέσω του οποίου η εταιρεία έχει αναλάβει την κατασκευή μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου με μονάδα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες) στο Πουέρτο Ρίκο.

Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν θα συνεχίσει και φέτος την ανάπτυξη των εργασιών της σε ΗΠΑ, Αίγυπτο και Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου έχει παραγωγική δραστηριότητα. Η Αεροπορία Αιγαίου, ύστερα από ένα πολύ ισχυρό 2015, ήδη αύξησε τη χωρητικότητα του στόλου της κατά 7% (επιπλέον ένα εκατ. επιβάτες) στις νέες γραμμές που ξεκίνησε και αφορά 14 νέους προορισμούς σε έξι χώρες. Η Αθήνα θα συνδέεται με 71 διεθνείς προορισμούς (αριθμός-ρεκόρ για την πρωτεύουσα της χώρας). Τα Ελληνικά Καλώδια, θυγατρική του ομίλου Βιοχάλκο, προσδοκούν μεγάλη ζήτηση για καλώδια υψηλής προστιθέμενης αξίας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ηδη η εισηγμένη έχει αναλάβει δύο τέτοια έργα στην Ελλάδα (ένα από την Τέρνα Ενεργειακή και το άλλο είναι η σύνδεση της Σύρου με άλλα νησιά του Αιγαίου) και ένα στη Γερμανία (δρομολογούνται μεγάλα έργα μεταφοράς ενέργειας από το βόρειο στο νότιο τμήμα της χώρας).

Η εταιρεία Σωληνουργεία Κορίνθου, που ανήκει επίσης στον όμιλο Βιοχάλκο, το 2016 θα διεκδικήσει συμβάσεις στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη (π.χ., Πολωνία) και στη Βόρεια Αφρική. Ενδεικτική είναι και η περίπτωση του κοιτάσματος «Λεβιάθαν» στο Ισραήλ (εκτιμάται πως ζήτηση σωλήνων θα υπάρξει σε δύο χρόνια) ή του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στην Κύπρο (σε τρία χρόνια, αν οι γεωπολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν).

Η μαρμαροβιομηχανία Ικτίνος, λόγω της κρίσης στην εγχώρια οικονομία, εξάγει σε Κίνα, σε χώρες της Μέσης Ανατολής και ξεκίνησε εξαγωγές και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ο όμιλος Fourlis στοχεύει στη δημιουργία νέου σημείου πώλησης στη Βάρνα της Βουλγαρίας τα επόμενα χρόνια. Σχετικά με την αλυσίδα καταστημάτων Intersport, οι χώρες που εμφανίζουν τις μεγαλύτερες προοπτικές για τον όμιλο είναι η Ρουμανία και η Τουρκία, όπου ωστόσο η επέκταση καταστημάτων γίνεται πολύ συντηρητικά, καθώς το κόστος των ενοικίων είναι πολύ υψηλό, προς το παρόν.

Η εταιρεία ανελκυστήρων Kleemann Ελλάς, το 2015, προχώρησε στην ίδρυση νέων εμπορικών θυγατρικών εταιρειών στην Κροατία και στη Γερμανία, καθώς και στην εξαγορά εμπορικής εταιρείας στην Αυστραλία. Μέσα στο 2016, ο ελληνικός όμιλος, με έδρα το Κιλκίς, προχώρησε στην ίδρυση νέας θυγατρικής εταιρείας στην Κίνα καιστο Ντουμπάι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή