Με ελεύθερο επιτόκιο η νέα αγορά εταιρικών ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με ελεύθερο επιτόκιο η νέα αγορά εταιρικών ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ολοκλήρωσε την επεξεργασία των προτάσεων για την έναρξη της λειτουργίας της αγοράς εταιρικών ομολόγων, το ρυθμιστικό πλαίσιο για το crowdfunding και τις αλλαγές στα αμοιβαία κεφάλαια, βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας. Οι εισηγήσεις για τις τρεις νέες αλλαγές κατατέθηκαν πριν από το Πάσχα στο γραφείο του υπουργού Oικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και πρόκειται να συμπεριληφθούν στο επόμενο νομοσχέδιο που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών. Σε μεταγενέστερο χρόνο αναμένονται και βελτιώσεις για την υποβολή των δημοσίων προτάσεων με σκοπό την προστασία των επενδυτών.

Οσον αφορά την αγορά εταιρικών ομολόγων που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το καλοκαίρι, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατάφερε και έλυσε το πρόβλημα του δικαιοπρακτικού επιτοκίου που θα καθορίζεται ελεύθερα, μετά τη νομοθετική ρύθμιση που ζητούσε από το υπουργείο. Μέχρι σήμερα το ύψος του δικαιοπρακτικού επιτοκίου για τα ομόλογα ανερχόταν στο 5,2%, όπως όριζε η Τράπεζα της Ελλάδος, και εθεωρείτο μικρό για να υπάρξουν εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, καθώς οποιαδήποτε μεγαλύτερη απόδοση, σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη, θεωρείται τοκογλυφική. Ετσι ξεπεράστηκε ο σκόπελος αυτής της διάταξης, που είχε συνταχθεί πριν από δεκαετίες και εμπόδιζε την έναρξη της αγοράς εταιρικών ομολόγων με αποτέλεσμα οι εισηγμένες να αναγκάζονται να προσφεύγουν σε διεθνείς ομολογιακές εκδόσεις.

Με τις νέες ρυθμίσεις στην ελληνική αγορά εταιρικών ομολόγων θα υπάρχει η δυνατότητα της ιδιωτικής τοποθέτησης και από τους διεθνείς επενδυτές, όπως ορίζει η κοινοτική οδηγία MiFID, που είναι και οι βασικοί ενδιαφερόμενοι για τέτοιου είδους χρηματοπιστωτικά μέσα. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εισηγμένες της μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης για να προχωρήσουν σε ομολογιακές εκδόσεις, με στόχο να υποστηρίξουν τα επενδυτικά τους προγράμματα. Το θεσμικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί από τον Απρίλιο του 2014 έχει βασικό στόχο να βοηθήσει τις καλές και υγιείς επιχειρήσεις να εκδώσουν τις ομολογίες μέσα στο ελληνικό περιβάλλον και να ωφεληθούν από την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους. Ουσιαστικά, τρεις είναι οι βασικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί μια εταιρεία: α) να εμφανίζει θετικό EBITDA (λειτουργική κερδοφορία), β) να παρουσιάζει θετικές ταμειακές ροές, στοιχείο που δείχνει την υγιή εικόνα της επιχείρησης, και γ) να υπάρχει πιστοληπτική αξιολόγηση από αναγνωρισμένους οίκους αξιολόγησης.

Στην κύρια αγορά, για να εισαγάγει μια εταιρεία το χρέος της μέσω των ομολογιών, θα πρέπει να καταθέσει ενημερωτικό δελτίο, ενώ το ελάχιστο ποσό που θα ζητηθεί θα πρέπει να είναι 200.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, οι λογιστικές καταστάσεις των εταιρειών θα πρέπει υποχρεωτικά να αποτυπώνονται σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Αντίθετα, στην εναλλακτική αγορά, η έκδοση ομολογιών δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 5 εκατ. Το σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να γνωρίζει ο μέσος επενδυτής είναι ότι τα διαπραγματεύσιμα εταιρικά ομόλογα συμπεριφέρονται περισσότερο σαν μετοχές παρά σαν ομόλογα, όμως έχουν μικρότερη μεταβλητότητα και ρίσκο απ’ ό,τι οι μετοχές των εταιρειών. Τα ξένα επενδυτικά σχήματα εντάσσουν τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα σε ένα καλάθι δυναμικών επιχειρήσεων αυξημένου κινδύνου, που μπορούν να φέρουν υψηλά κέρδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή