Αύξηση 68,3% στην κερδοφορία των Μινωικών Γραμμών

Αύξηση 68,3% στην κερδοφορία των Μινωικών Γραμμών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υψηλότερο καθαρό αποτέλεσμα πρώτου τριμήνου από το 1998, οπότε και εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κατέγραψαν οι Μινωικές Γραμμές, με μοχλό την υποχώρηση των τιμών καυσίμου και τον εξορθολογισμό των δαπανών και των δρομολογίων του ομίλου. Με δεδομένο ότι το πρώτο τρίμηνο για την ελληνική ακτοπλοΐα εν γένει είναι το χειρότερο εποχικά κάθε έτους από πλευράς κίνησης και τζίρου, αποκτά πρόσθετη ίσως σημασία η κατά 68,3% αύξηση των καθαρών κερδών, στα 4 εκατ. ευρώ. Η ακτοπλοϊκή, που επιχειρεί να ελέγξει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ομόλογής της Hellenic Seaways, έχοντας ήδη αποκτήσει το 46%, εμφάνισε λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) 8,5 εκατ., αυξημένη κατά 19,1% από το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο και ενοποιημένες πωλήσεις ύψους 32,3 εκατ.

Επιβατική κίνηση

Στην Αδριατική, όπου καλύπτει τις γραμμές Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα – Τεργέστη, μετέφερε 45.000 επιβάτες, 11.000 Ι.Χ. αυτοκίνητα και 19.000 φορτηγά. Το μερίδιο αγοράς στην Ανκόνα είναι της τάξης του 58,6% για τους επιβάτες, 57,8% για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και 57,4% για τα φορτηγά. Στο λιμάνι της Τεργέστης δεν δραστηριοποιείται άλλη εταιρεία από την Ελλάδα και οι Μινωικές κατέχουν έτσι το 100% αυτή της αγοράς. Στη γραμμή Ηράκλειο – Πειραιάς διακίνησε 122.000 επιβάτες, 12.000 Ι.Χ. και 15.000 φορτηγά, με τα μερίδια αγοράς να διαμορφώνονται έτσι σε 68,6% για τους επιβάτες, 66% για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και 49,7% για τα φορτηγά. Στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2016 περιλαμβάνονται χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα 0,6 εκατ., έναντι 0,8 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και συνολικές αποσβέσεις 4,0 εκατ., έναντι 3,9 εκατ. Επίσης, ο τραπεζικός δανεισμός διαμορφώθηκε σε 195,1 εκατ.

Μείωση κόστους καυσίμων

Η διοίκηση της εισηγμένης, η οποία ελέγχεται σε ποσοστό άνω του 90% από τον ιταλικό όμιλο Grimaldi, αποδίδει τις οικονομικές επιδόσεις κυρίως στη μείωση του κόστους καυσίμων, συνέπεια της πτώσης των διεθνών τιμών πετρελαίου, και στη μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων. Οπως όμως και στο γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης των τελευταίων ετών, έλαβε σειρά μέτρων για τον περιορισμό των εξόδων και την αποδοτικότερη εκμετάλλευση του στόλου της. Τον Φεβρουάριο ο όμιλος Grimaldi και το management των Μινωικών αποφάσισαν την ενίσχυση της συμμετοχής της στην ακτοπλοϊκή Hellenic Seaways και προχώρησαν στην αγορά μετοχών από ενδιαφερόμενους μετόχους μειοψηφίας. Η διαδικασία διενέργειας συναλλαγών για τον σκοπό αυτόν είναι σε εξέλιξη.

Ο όμιλος Grimaldi με έδρα τη Νάπολη ελέγχει στόλο με περισσότερα από 100 πλοία και απασχολεί περίπου 10.000 εργαζομένους. Στον επιβατικό τομέα, εκτός από την Grimaldi Lines, ελέγχει τη Finnlines στη Βαλτική Θάλασσα και από το 2008 τις Μινωικές Γραμμές στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή