Θ. Φέσσας: Η βιομηχανία μπορεί να δημιουργήσει 550.000 καλές δουλειές

Θ. Φέσσας: Η βιομηχανία μπορεί να δημιουργήσει 550.000 καλές δουλειές

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η Ελλάδα να αποτελέσει επενδυτικό προορισμό και γιατί ενώ βελτιώνονται οι δείκτες ανταγωνιστικότητας της οικονομίας οι επενδύσεις δεν έρχονται;

Τόνωση εξαγωγών ή υποκατάσταση των εισαγωγών και ποιες είναι οι βασικές στρατηγικές ανάπτυξης των δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας; Ποιος είναι ο ρόλος της βιομηχανίας και της μεταποίησης για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που προέκυψε στην κρίση;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που θα αναπτυχθούν στις διήμερες εργασίες του βιομηχανικού συνεδρίου με τίτλο «Επιστροφή στην Ανάπτυξη: Επενδύσεις, Ανταγωνιστικότητα και Δουλειές» που διοργανώνει ο ΣΕΒ το διήμερο 23 και 24 Mαΐου.

Η συζήτηση συμπίπτει με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και βάζει στο κάδρο της επόμενης μέρας το μείζον θέμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, με τη βιομηχανία να είναι έτοιμη υπό προϋποθέσεις να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση. Εκτίμηση του προέδρου του ΣΕΒ, Θεόδωρου Φέσσα, είναι ότι με τη διαμόρφωση του κατάλληλου περιβάλλοντος μπορεί η ελληνική βιομηχανία να αναπτυχθεί και να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο καθώς και ότι «μπορούμε σταδιακά να δημιουργήσουμε επιπλέον 550.000 καλές, σταθερές δουλειές, με οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο». Στις εργασίες του συνεδρίου εκτός του προέδρου του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Jan Peter Balkenende, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, κορυφαίοι Ελληνες επιχειρηματίες, εκπρόσωποι του WEF και του BUSINESSEUROPE, της Ε.Ε., του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αν και η εγχώρια βιομηχανία λειτουργεί σε ένα μη γόνιμο περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλούς φόρους, δύσκολη και ακριβή πρόσβαση στη χρηματοδότηση, υψηλό ενεργειακό κόστος, γραφειοκρατία, εμπόδια και καθυστερήσεις, εκτίμηση του ΣΕΒ είναι ότι εάν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και εφαρμοστεί πιστά το πρόγραμμα του μνημονίου, η βιομηχανία μπορεί να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα για να επανέλθει η χώρα στην ανάπτυξη.

Σήμερα οι επιχειρήσεις της χώρας πληρώνουν υψηλότερους φόρους και εισφορές από τους ανταγωνιστές τους τουλάχιστον 10%, έως 30% υψηλότερο ενεργειακό κόστος σε σχέση με τον ανταγωνισμό και διπλάσια επιτόκια επιχειρηματικών δανείων σε σχέση με την Ευρωζώνη. Το αρνητικό αυτό περιβάλλον συμπληρώνεται από μια σειρά γραφειοκρατικών εμποδίων και καθυστερήσεων. Από τη χρονοβόρο αδειοδότηση, το κόστος ευκαιρίας κάθε επένδυσης επιβαρύνεται κατά 16%, ενώ σε 3,9 δισ. ευρώ υπολογίζεται το ετήσιο κόστος διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις. Το 50% της επιφάνειας της χώρας δεν έχει προσδιορισμένες χρήσης γης, ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα σε σχέση με την Ε.Ε.-28 (1.580 ημέρες για απόφαση εμπορικής οφειλής), ο μέσος χρόνος εκδίκασης διοικητικών υποθέσεων είναι κατά 40% παραπάνω, ενώ σε 3,5 χρόνια ανέρχεται η διάρκεια των πτωχευτικών διαδικασιών.

Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι η κυκλική οικονομία αποτελεί ευκαιρία βιώσιμης ανάπτυξης και μετασχηματισμού της βιομηχανίας. Εφόσον η Ελλάδα προσεγγίσει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο μέχρι το 2030, εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 11%, το διαθέσιμο εισόδημα κατά 18%, ενώ σε ποσοστό 48% εκτιμάται ότι θα μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και κατά 32% η κατανάλωση πρώτων υλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή