Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup το Χρηματιστήριο

Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup το Χρηματιστήριο

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνεδρίαση του Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ήταν ο μοναδικός καταλύτης που διατήρησε σε θετική τροχιά το Χρηματιστήριο στη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας του Μαΐου. Οι επενδυτές προχώρησαν σε επιλεκτικές αγορές τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης προσδοκώντας ότι μετά τις 24 Μαΐου 2016 κλείνει ακόμη ένας κύκλος για την ελληνική οικονομία και διασφαλίζεται η απομάκρυνση του Grexit αλλά και η μείωση του επενδυτικού ρίσκου (country risk) της Ελλάδας. Ωστόσο το ερώτημα για τους εγχώριους και ξένους επενδυτές είναι ποια επίδραση στην πραγματική οικονομία θα έχουν τα επιπλέον φορολογικά μέτρα αξίας 1,8 δισ. ευρώ που ψηφίζονται αύριο στη Βουλή.

Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ξεκίνησε νωχελικά, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης τη Δευτέρα να κλείσει με ανεπαίσθητες απώλειες 0,35% και να διολισθήσει στις 620,50 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα και δεν ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ. Θετική εικόνα παρουσίασαν οι μετοχές της Coca-Cola (4,28%), του Jumbo (2,98%) και της Lamda Development (2,54%). Αντίθετα, με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας (-3,02%),της Motor Oil (-2,66%) και της ΕΥΔΑΠ (-2,63%). Στις επόμενες δύο συνεδριάσεις επανήλθε το θετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο αφού οι προσδοκίες των επενδυτών, ότι θα υπάρξει λύση και για το δημόσιο χρέος της χώρας στο Eurogroup αλλά και θα εκταμιευθούν κεφάλαια 10-11 δισ. ευρώ από την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, πυροδότησαν αγορές μετοχών. Ειδικότερα, την περασμένη Τρίτη ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,95% και αναρριχήθηκε στις 626,37 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να προσεγγίζει τα 105 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank ενισχύθηκε 5,5% και έκλεισε στα 2,30 ευρώ, ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας κατέγραψε άνοδο 2,42% και διαμορφώθηκε στο 0,296 ευρώ. Επίσης η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε κέρδη 3,21% ενώ ο τίτλος της Eurobank κατέγραψε κέρδη 2,88%. Tην Τετάρτη η άνοδος του Γενικού Δείκτη ήταν της τάξεως του 0,31% με αποτέλεσμα ο βασικός δείκτης να διαμορφωθεί στις 628,29 μονάδες. Ο τζίρος στη συνεδρίαση της Τετάρτης κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα και έφθασε στα 73,488 εκατ. ευρώ. Ικανοποιητικά κέρδη εμφάνισαν οι μετοχές της Alpha Bank (4,35%) της ΓΕΚ Τέρνα (2,76%) και του ΟΠΑΠ (1,95%).

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης κατεγράφησαν ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 0,96% και να κλείνει στις 622,28 μονάδες. Πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή του Jumbo (-2,60%), της Coca-Cola (-2,02%) και της Τράπεζας Πειραιώς (-1,38%). Στη συνεδρίαση της Παρασκευής οι τραπεζικές μετοχές πρωταγωνίστησαν με αποτέλεσμα να ωθήσουν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 630 μονάδες. Η επανεμφάνιση αγοραστών επιβεβαιώθηκε και από την ενίσχυση του όγκου συναλλαγών, που ξεπέρασε τα 90 εκατ. ευρώ. Βέβαια η μονοδιάστατη εικόνα στην εμπορευσιμότητα των μετοχών παραμένει στη ρηχή ελληνική αγορά. Το 80% των ημερήσιων συναλλαγών κατευθύνεται σε 10 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από την ερχόμενη εβδομάδα εισερχόμαστε στην τελική ευθεία των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου της τρέχουσας οικονομικής χρήσης. Για πρώτη φορά από την εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων το 2002 οι εισηγμένες εταιρείες δεν υποχρεώνονται να εκδίδουν λογιστικές καταστάσεις α΄ τριμήνου και εννεαμήνου, αφού δεν ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές. Ετσι, για να έχουμε συνολική εικόνα της πορείας των επιχειρήσεων το 2016, θα πρέπει οι επενδυτές να περιμένουν μέχρι την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016 που θα δημοσιευθούν οι εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις. Το κλίμα στις επιχειρήσεις παραμένει επιφυλακτικό καθώς η φοροκαταιγίδα θα δοκιμάσει τις αντοχές πολλών εταιρειών. Ουσιαστικά στο Χρηματιστήριο μόνο οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις (με ποσοστό τζίρου άνω του 70% να εξάγεται) μπορούν να αισθάνονται ότι θα έχουν τις λιγότερες δυνατές απώλειες από την πολύχρονη ύφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή