Δάνεια σε ελληνικές επιχειρήσεις από την Παρευξείνια Τράπεζα

Δάνεια σε ελληνικές επιχειρήσεις από την Παρευξείνια Τράπεζα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δάνεια 180 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να διοχετεύσει στις ελληνικές επιχειρήσεις έως το τέλος του 2018 η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (Παρευξείνια Τράπεζα), αυξάνοντας τον στόχο της για την Ελλάδα που αποτελεί βασικό μέτοχο με 16,5%. Μέχρι σήμερα οι συνολικές χρηματοδοτήσεις προς ελληνικές επιχειρήσεις φθάνουν τα 207 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τράπεζας Ιχσάν Ουγκούρ Ντελικανλί, στους σχεδιασμούς της είναι η αύξηση των χορηγούμενων δανείων, έτσι ώστε να υπάρξει ισορροπία μεταξύ των χορηγήσεων και της συνεισφοράς της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας. Ο κ. Ντελικανλί ανακοίνωσε ότι η τράπεζα είναι σε συζητήσεις για τη χορήγηση δανείου προς μία ελληνική τράπεζα, ενώ στα έργα άμεσου ενδιαφέροντος είναι η συμμετοχή της στη χρηματοδότηση του αγωγού φυσικού αερίου TAP, που διέρχεται, μεταξύ άλλων, από την Τουρκία, την Ελλάδα και την Αλβανία, χώρες που είναι συνιδρυτές της Παρευξείνιας Τράπεζας και έχουν άμεσο ενδιαφέρον.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες από κοινού με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, με αφορμή την ετήσια σύνοδο της τράπεζας, που θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά, ο κ. Ντελικανλί σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες στις οποίες θέλουμε να αποδώσουμε μεγαλύτερη προσοχή, για τον επιπλέον λόγο ότι η έδρα της τράπεζας είναι στη Θεσσαλονίκη». «Το γεγονός αυτό κάνει πιο εύκολη την πρόσβασή μας σε πιθανούς πελάτες σε σχέση με άλλες χώρες», σημείωσε, θέτοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, την ανάπτυξη υποδομών αλλά και τα διασυνοριακά έργα που θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής. Μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν δανειοδοτηθεί μέχρι σήμερα είναι η MLS Multimedia και οι όμιλοι ΤΕΡΝΑ, ΤΥΡΑΣ, Χατζηιωάννου, Παυλίδης κ.ά.

Το 2015 οι χορηγήσεις της Παρευξείνιας Τράπεζας αυξήθηκαν κατά 15% σε σύγκριση με το 2014 και διαμορφώθηκαν στο 1,1 δισ. ευρώ. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε από 5,5% το 2014 στο 1,2%, γεγονός που διασφαλίζει υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση (A- από τη S&P και Α2 από τη Moody’s).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή