ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΕΒ: Ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου

sev-anagki-allagis-toy-paragogikoy-monteloy-2135424

Οι βιομηχανικές επενδύσεις έχουν επεκταθεί πλέον σε παγκόσμια κλίμακα και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες και οικονομικές αποδόσεις ανεξαρτήτως γεωγραφίας, ταλέντα και καταρτισμένο στελεχιακό δυναμικό, αλλά και μια οργανωμένη τοπική αγορά χωρίς στρεβλώσεις και επενδυτικά αντικίνητρα.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της συζήτησης που αναπτύχθηκε στο προχθεσινό συνέδριο που διοργάνωσε ο ΣΕΒ με τίτλο «Η Ελλάδα πέρα από την Κρίση. Ισχυρή Βιομηχανία για Καινοτομία, Ανάπτυξη και Δουλειές». Στο συνέδριο αναγνωρίστηκε η ανάγκη αλλαγής της επενδυτικής λογικής και του μείγματος κινήτρων που ενθαρρύνουν τις παραγωγικές επενδύσεις. Οι προτάσεις πολιτικής του ΣΕΒ που παρουσιάστηκαν στην έναρξη της συζήτησης, μπορούν να ενθαρρύνουν δραστικά τις παραγωγικές επενδύσεις.

Η ελληνική βιομηχανία παράγει σημαντικά προϊόντα που βρίσκουν διέξοδο στις παγκόσμιες αγορές με αξιώσεις. Αυτό πρέπει να διαφυλαχτεί και να επεκταθεί. Οι διεθνείς αλυσίδες παραγωγής και διανομής μπορούν να βελτιώσουν την πρόσβαση των ελληνικών προϊόντων σε ξένες αγορές. Η ελληνική βιομηχανία προσπαθεί όμως σε ένα δυσχερές επενδυτικό περιβάλλον να ανακάμψει και να βελτιώσει τις επιδόσεις της, γι’ αυτό και πρέπει να αφαιρεθούν τα βαρίδια του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ως ειδικά θέματα ανάσχεσης των επενδυτικών πρωτοβουλιών αναφέρθηκαν, η δυσκολία πρόβλεψης των οικονομικών και φορολογικών παραμέτρων σε ορίζοντα 4-5 ετών και οι συνεχείς επιβαρύνσεις στο κόστος παραγωγής που καθιστά το ελληνικό προϊόν λιγότερο ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές και δυσχεραίνει την ταχύτερη ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής.