ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διψήφιο αναμένεται το ποσοστό αύξησης ξένων τουριστών στα Ιόνια Νησιά

dipsifio-anamenetai-to-pososto-ayxisis-xenon-toyriston-sta-ionia-nisia-2135473

Σε διψήφιο ποσοστό αναμένεται να φθάσουν οι αφίξεις ξένων τουριστών στα Ιόνια Νησιά κατά τη φετινή σεζόν, καθώς η εικόνα του προορισμού δεν επηρεάστηκε από το προσφυγικό και μεταναστευτικό, ένα ζήτημα που έχει δημιουργήσει πιέσεις σε άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ενίσχυσε την εικόνα του προορισμού στις ξένες αγορές με συγκεκριμένες δράσεις προώθησης, ενώ συνεργάζεται με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για τη διαμόρφωση της νέας στρατηγικής του για τον τουρισμό και την τουριστική προβολή. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Κέρκυρα, με πρωτοβουλία της περιφέρειας και τη συμμετοχή του ΣΕΤΕ και της Marketing Greece, παρουσιάστηκε μελέτη του Συνδέσμου για το στρατηγικό σχέδιο τουριστικής προώθησης των Ιόνιων Νησιών. Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, αναφέρθηκε στη σημαντική θέση που έχει ο τουρισμός για την οικονομία των νησιών του Ιονίου. Οπως τόνισε, στην περιφέρεια οι διανυκτερεύσεις και τα άμεσα έσοδα του τουρισμού ανέρχονται αντίστοιχα στο 12% και 11% των αντίστοιχων μεγεθών για τη χώρα, όμως η άμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της τοπικής οικονομίας αγγίζει το 50% έναντι 8% σε επίπεδο χώρας. Επιπλέον, η συμβολή του τουρισμού στην απασχόληση ανέρχεται σε 17% στα Ιόνια έναντι 8,4% στην επικράτεια. Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Τουριστικής Προβολής, Σπύρος Γαλιατσάτος, έκανε ειδική μνεία στην επιλογή της περιφερειακής αρχής να κάνει στροφή στις νέες τεχνολογίες και να υλοποιήσει στοχευμένες δράσεις για την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΤΕ Γιώργος Αμβράζης αναφέρθηκε στη συνεργασία που έχει αναπτύξει ο Σύνδεσμος με περιφέρειες και άλλους φορείς, σχεδιάζοντας στοχευμένες δράσεις οι οποίες έχουν ως στόχο την προώθηση, προβολή και αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος συνολικά και σε τοπικό επίπεδο. Ο γενικός διευθυντής της Marketing Greece, Ιωσήφ Παρσάλης, παρουσίασε τη μελέτη για τον τουρισμό των Ιόνιων Νησιών. Η μελέτη κινείται σε πέντε άξονες, οι οποίοι αφορούν το στρατηγικό σχέδιο, τη συμβουλευτική υπηρεσία marketing, την καμπάνια διαφήμισης, τις προωθητικές ενέργειες και τις δημόσιες σχέσεις καθώς και τις περιφερειακές εκδηλώσεις. Με βάση τα συμπεράσματα της μελέτης, προτάθηκε να υπάρχει η «ομπρέλα» της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και η στόχευση στη συνολική διαφήμιση και προβολή των νησιών ως «Ιόνια Νησιά», αλλά με εξειδίκευση ανά νησί και έμφαση στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του. Η προβολή και η στόχευση, όπως υπογραμμίσθηκε, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσω του Διαδικτύου, δημοσιογραφικών αποστολών, διαφήμισης και της δημιουργίας ειδικής πλατφόρμας για δραστική επικοινωνία της περιφέρειας και των δήμων με τους τουριστικούς φορείς.