Συνεχίζεται το «σίριαλ» με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Μεβγάλ

Συνεχίζεται το «σίριαλ» με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Μεβγάλ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μερικές ημέρες ακόμη θα συνεχισθεί το «σίριαλ» με θέμα την τύχη της Μεβγάλ, καθώς αναβλήθηκε εκ νέου η προγραμματισμένη για χθες το μεσημέρι έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων.

Ως νέα ημερομηνία πραγματοποίησης της γενικής συνέλευσης ορίστηκε η Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016, με ώρα έναρξης στις 2 μ.μ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γενική συνέλευση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την περασμένη Τρίτη 24 Μαΐου, όμως με τη συναίνεση του 100% των μετόχων αναβλήθηκε για χθες, χωρίς όμως και πάλι να πραγματοποιηθεί.

Κάθε μέρα που περνά, χωρίς να λαμβάνονται αποφάσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και κυρίως για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της επιχείρησης, μετρά αντίστροφα για τη διασφάλιση συνέχισης της λειτουργίας της.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η νέα αναβολή αποφασίστηκε από τους μετόχους σε μιαν απέλπιδα προσπάθεια να βρουν συναινετική λύση για το μέλλον της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας, εάν δηλαδή θα πάρουν μέρος στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ οι υφιστάμενοι μέτοχοι ή θα προχωρήσουν σε πώληση της εταιρείας στα funds Sankaty Advisors (θυγατρική της Bain Capital) και Bartons. Εξαιρετικά αμφίβολο, ωστόσο, παραμένει το εάν θα υπάρξει απόφαση και την προσεχή εβδομάδα, καθώς η κατάσταση, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της υπόθεσης, είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Η τελευταία αυτή εξέλιξη ανατρέπει την εικόνα που υπήρχε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν κάποιοι πίστευαν ότι έως τα μέσα Μαρτίου θα είχαν ευοδωθεί οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους μετόχους της Μεβγάλ, στα funds και στις πιστώτριες τράπεζες.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι στις 20 Ιανουαρίου 2016 η γενική συνέλευση της Μεβγάλ είχε αποφασίσει ριζικές αλλαγές στη διοίκηση της εταιρείας, καθώς το 57% των μετόχων είχε, ουσιαστικά, αποφασίσει την απομάκρυνση του κ. Πέτρου Παπαδάκη. Στην ανακοίνωση, που είχε εκδώσει τότε η εταιρεία για τις αλλαγές στο διοικητικό της συμβούλιο, αναφερόταν ότι «οι συνομιλίες με το επενδυτικό fund βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και η νέα διοίκηση θα επιδιώξει τη συνεργασία αυτή προς όφελος της Μεβγάλ».

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της γαλακτοβιομηχανίας, όπως τουλάχιστον είχε διαμορφωθεί μέχρι πρόσφατα, βασιζόταν στους ακόλουθους άξονες:

• Ανάληψη του μάνατζμεντ της Μεβγάλ από τα επενδυτικά ταμεία που θα δανειοδοτήσουν τη γαλακτοβιομηχανία με δάνειο πενταετούς διάρκειας.

• Η ανάληψη του μάνατζμεντ θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους στόχους για τις πωλήσεις και για την επιστροφή της εταιρείας στην κερδοφορία. Τα funds θα εισπράττουν ποσοστά με βάση την επίτευξη αυτών των στόχων.

• Δεν θα γίνει «κούρεμα» χρεών αλλά θα βελτιωθούν οι όροι του υφιστάμενου δανεισμού της εταιρείας, μέσω επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής των δανείων.

Στόχος, μέσω της εφαρμογής του παραπάνω μοντέλου, είναι η επίτευξη λειτουργικών κερδών στην πενταετία: 20 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή