Σήμερα η γενική συνέλευση του ΟΛΠ για έγκριση της σύμβασης παραχώρησης

Σήμερα η γενική συνέλευση του ΟΛΠ για έγκριση της σύμβασης παραχώρησης

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα Τρίτη αναμένεται να εγκριθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ομίλου και του ελληνικού Δημοσίου, με βάση την οποία θα κληθεί να λειτουργήσει το λιμάνι η Cosco.

Η σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης γίνεται στο ξενοδοχείο N.J.V. Athens Plaza και όχι στο μέγαρο διοίκησης του ΟΛΠ, υπό τον φόβο επεισοδίων και ματαίωσής της από τους αντιδρώντες στην ιδιωτικοποίηση συνδικαλιστές της εισηγμένης, που πραγματοποιούν από την περασμένη Πέμπτη 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Μάλιστα, τα συνδικαλιστικά σωματεία των λιμενεργατών έχουν προγραμματίσει σήμερα το πρωί συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο Σύνταγμα, όπου και βρίσκεται ο χώρος όπου θα λάβει χώρα η γενική συνέλευση. Παράλληλα έχουν στείλει εξώδικη επιστολή, με την οποία ζητούν από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ και από το ΤΑΙΠΕΔ «να απόσχουν από κάθε πράξη πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου και πραγματοποίησης της γενικής συνέλευσης», ισχυριζόμενοι πως υπάρχουν νομικής φύσης εκκρεμότητες. Η σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης για την έγκριση της σύμβασης παραχώρησης αλλά και για την αλλαγή του καταστατικού της εταιρείας είναι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης. Επεται η ψήφιση της σύμβασης και από τη Βουλή, πιθανότατα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και, πάντως, πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο, η όποια έχει προγραμματισθεί για τις αρχές Ιουλίου.

Η γενική συνέλευση πρόκειται να αποφασίσει εκτεταμένες αλλαγές στο καταστατικό της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και μείωση των μελών του διοικητικού συμβουλίου, που σήμερα ανέρχονται σε δεκατρία και περιλαμβάνουν και δύο εκπροσώπους των εργαζομένων με δικαίωμα ψήφου. Πολλές εκ των αλλαγών αφορούν το οργανόγραμμα και ειδικά τα όργανα διοίκησης και τις αρμοδιότητές τους αλλά και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Εάν και εφόσον όλα τα παραπάνω ζητήματα κλείσουν, με βάση και τη συμφωνία που έχει υπογράψει η κινεζική εταιρεία με το ΤΑΙΠΕΔ, θα προχωρήσει η ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης του ΟΛΠ στην Cosco, η οποία διαρθρώνεται σε δύο στάδια: Στο πρώτο η Cosco θα πληρώσει 280,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ και θα καταστεί μέτοχος του 51% του ΟΛΠ, και εντός πέντε ετών, και εφόσον έχει εκπληρώσει ορισμένους όρους, θα πληρώσει επιπλέον 88 εκατ. ευρώ και θα αυξήσει το μερίδιό της σε 67%.

Τα ξένα κρουαζιερόπλοια

Το ένα μετά το άλλο μεγάλα κρουαζιερόπλοια αλλά και πλοία μεταφοράς οχημάτων που είχαν προγραμματισμένους κατάπλους στο λιμάνι του Πειραιά αλλάζουν ρότα, εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων. Αυτή η «Οδύσσεια» των ξένων πλήττει τόσο τη φήμη όσο και την αξιοπιστία του Πειραιά, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στον κλάδο επιχειρούν να τον καταστήσουν κόμβο της κρουαζιέρας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Είναι χαρακτηριστικές ίσως της κατάστασης οι αγωνιώδεις προσπάθειες της διοίκησης της TUI Cruises να εξασφαλίσει υπηρεσίες φορτοεκφόρτωσης προμηθειών στο κρουαζιερόπλοιό της «Mein Schiff 2», χωρητικότητας 1.880 επιβατών. Το πλοίο πρέπει να ανεφοδιαστεί με τρόφιμα και άλλες προμήθειες. Από την Παρασκευή επιζητεί απάντηση για το πώς και πού μπορεί να φορτώσει 15 εμπορευματοκιβώτια 40 ποδών, με τις προμήθειες αυτές. Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετώπισε και το «Seabourn Odyssey» της Carnival. Εκτός από το «Mein Schiff 2», για σήμερα Τρίτη είναι προγραμματισμένες και οι αφίξεις των «Rhapsody Of The Seas» και «Norwegian Jade», με 2.400 και 3.100 επιβάτες αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή