Σαρωτικές αλλαγές στα Δ.Σ. των τραπεζών

Σαρωτικές αλλαγές στα Δ.Σ. των τραπεζών

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες αλλαγές θα πραγματοποιηθούν στα διοικητικά συμβούλια (Δ.Σ.) των εμπορικών τραπεζών τις επόμενες εβδομάδες με την αντικατάσταση περισσοτέρων από 35 μελών. Οι αλλαγές γίνονται στο πλαίσιο της αξιολόγησης και της εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου και των κριτηρίων που πρέπει να πληρούν τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα αντικατασταθούν περίπου 25 μέλη των Δ.Σ. των συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank). Ριζική θα είναι η αναμόρφωση του Δ.Σ. της Attica Bank, όπου θα αντικατασταθούν τα 12 από τα 13 μέλη του Δ.Σ. Το νέο Δ.Σ. της Attica Bank αναμένεται να παρουσιαστεί στην τακτική γενική συνέλευση της τράπεζας, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη 16 Ιουνίου.

Οι αλλαγές στα Δ.Σ. των τραπεζών θα κορυφωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου. Παρά το εύρος των αλλαγών, αυτές δεν αφορούν τα ανώτατα στελέχη. Με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς, όπου είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου, δεν αναμένονται αλλαγές διευθύνοντος συμβούλου σε άλλη τράπεζα. Αλλαγές δεν αναμένονται ούτε σε επίπεδο προέδρων Δ.Σ., με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα και την κυρία Λούκα Κατσέλη, η οποία έχει διατελέσει πρόεδρος του κόμματος Κοινωνική Συμφωνία. Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών πρέπει να μην έχουν ασκήσει ούτε να τους έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία 5 χρόνια πριν από τον διορισμό τους σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, όπως αρχηγού του κράτους ή προέδρου της κυβέρνησης, ανώτερου πολιτικού αξιωματούχου, ανώτερου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανώτερου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η κυβέρνηση προσπάθησε να θέσει στην τρόικα ζήτημα αλλαγής του νόμου, επιδιώκοντας να εξαιρεθούν όσα μέλη Δ.Σ. έχουν εγκριθεί από τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό (όπως η κ. Κατσέλη), χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τα μέλη που θα αντικατασταθούν θα είναι κατά κύριο λόγο ανεξάρτητα: επιχειρηματίες, νομικοί, τεχνοκράτες, συνδικαλιστές που δεν διαθέτουν τραπεζική εμπειρία. Η αποχώρηση δεκάδων μελών από τα Δ.Σ. θα συνοδευθεί με «απόβαση» ξένων στελεχών, καθώς περίπου 15 από τα νέα μέλη θα είναι αλλοδαποί. Η έλευση των ξένων στελεχών στην πράξη είναι υποχρεωτική, καθώς το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ότι όλοι οι πρόεδροι των επιτροπών των τραπεζών (που λαμβάνουν τις κρίσιμες διοικητικές αποφάσεις) δεν πρέπει να «είχαν οποιαδήποτε σχέση με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα 10 χρόνια». Τα ανεξάρτητα μέλη θα πρέπει να διαθέτουν «διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων τουλάχιστον 3 χρόνια ως μέλη διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά».

Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου διάταξη, καθώς εν πολλοίς θεωρείται ακατάλληλος οποιοσδήποτε έχει εργαστεί σε ελληνική τράπεζα, ανεξαρτήτως ήθους, εμπειρίας, γνώσεων, επαγγελματικής επάρκειας που χαρακτηρίζουν το κάθε στέλεχος. Με λίγα λόγια, η διάταξη αντιμετωπίζει κάθε τραπεζικό στέλεχος που έχει εργαστεί σε ελληνική τράπεζα ως μη έντιμο!

Σύμφωνα με το μνημόνιο, η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των αλλαγών θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή