Πώς έσπασε το μονοπώλιο της ΔΕΠΑ

Πώς έσπασε το μονοπώλιο της ΔΕΠΑ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία επιθετική κίνηση που σχεδιάστηκε μεθοδικά, επίμονα και αθόρυβα από το 2012, η εταιρεία Μ+Μ των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη επιτάχυνε τα βήματα για το άνοιγμα της χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου, δρομολογώντας εξελίξεις προς όφελος της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας και της ελάφρυνσης του κόστους για τους καταναλωτές. Η εταιρεία που το 2009 κατάφερε να «σπάσει» το μονοπώλιο της ΔΕΠΑ στις εισαγωγές LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, σχεδόν έξι χρόνια μετά «έσπασε» και το μονοπώλιο της ΔΕΠΑ στη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω αγωγών.

Από την 1η Ιουνίου, για πρώτη φορά στα ιστορικά της λειτουργίας του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου που διαθέτει δύο πύλες εισόδου, μία μέσω του Σταθμού Σιδηροκάστρου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και μία μέσω των Κήπων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στην εγχώρια αγορά εισήλθαν ποσότητες αερίου όχι από τη ΔΕΠΑ αλλά από ιδιωτική εταιρεία. Επίσης, για πρώτη φορά μέσω του σταθμού του Σιδηροκάστρου έφτασε στη χώρα αέριο που δεν προέρχεται από την Gazprom, που αποτελεί τον αποκλειστικό προμηθευτή της ΔΕΠΑ από τα βόρεια σύνορα της χώρας, αλλά από μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία.

Οι ποσότητες που διασφάλισε η Μ+Μ και ρέουν από 1ης Ιουνίου στο σύστημα αν και μικρές δημιουργούν νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα διαφοροποίησης προμηθευτών και ενίσχυσης της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας, αλλά και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην προμήθεια που μακροπρόθεσμα θα λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών. Για την Μ+Μ η εισαγωγή φυσικού αερίου μέσω αγωγού ήταν ένας στόχος που τέθηκε από το 2012 και παρά το προσκόμματα αποφάσισε να αξιοποιήσει την αποτελεσματική εμπειρία του ανοίγματος της αγοράς LNG, αξιολογώντας και τις πιέσεις της Ε.Ε. προς την αντίστοιχη κατεύθυνση.

Είναι γνωστό ότι ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Μάρος Σέβκοβιτς ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια του αγωγού TAP, την υπογραφή του interconnection agreement μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της Bulgartransgaz στις 26 Μαΐου. Η ημερομηνία παρήλθε άπραγη, η M+M ωστόσο δεν παραιτήθηκε από τον στόχο της και στο επιχείρημα του ΔΕΣΦΑ ότι δεν μπορεί να μεταφέρει αέριο για λογαριασμό της μέσω του αγωγού ελλείψει της σχετικής συμφωνίας, η εταιρεία αντέτεινε ότι και η ΔΕΠΑ παραλαμβάνει αέριο από την ίδια διασύνδεση χωρίς να έχει υπογραφεί συμφωνία, υποχρεώνοντας τον διαχειριστή να άρει τις αντιρρήσεις του. Ετσι, η M+M μέσα στον Μάιο υπέγραψε συμβόλαιο με μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία και στις 31 του ίδιου μήνα παρέλαβε την απαραίτητη δήλωση από τον ΔΕΣΦΑ ώστε από 1ης Ιουνίου να ξεκινήσει η μεταφορά των πρώτων ποσοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή