Ενίσχυση τουριστικών ΜμΕ και αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων

Ενίσχυση τουριστικών ΜμΕ και αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων

4' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού έχει ανακοινωθεί παράταση, σχεδόν ενός μηνός, των καταληκτικών προθεσμιών ηλεκτρονικής υποβολής των επενδυτικών σχεδίων για τις δράσεις «Ενίσχυση Τουριστικών ΜμΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών» και «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω της μεγάλης ώθησης που προκάλεσε στο επενδυτικό ενδιαφέρον:

• Η πρόσφατη απόφαση για την ενεργοποίηση του Ανοιχτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού  (Escrow Account) στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που επιτρέπει την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας χωρίς την υποχρέωση καταβολής εγγυητικής επιστολής.

• Η αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού των δύο δράσεων.

Η παράταση αυτή παρέχει στους ενδιαφερόμενους τον απαραίτητο χρόνο για την άρτια προετοιμασία των επενδυτικών τους σχεδίων και την πλήρη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που καθίστανται πλέον διαθέσιμα. Γι’ αυτόν τον λόγο, σήμερα, υπενθυμίζουμε τα βασικά στοιχεία των δύο δράσεων.

1. Ενίσχυση Τουριστικών ΜμΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών

Επιλέξιμες Επιχειρήσεις

Επιλέξιμες είναι υφιστάμενες & νέες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, αυτές περιλαμβάνουν:

1. Υφιστάμενες επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β΄ και Γ΄ κατηγορίας, οι οποίες μέχρι 31.12.2015 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες διαχειριστικές χρήσεις

2. Νέες επιχειρήσεις που δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων και έχουν συσταθεί μέχρι 31.12.2015. 

Επιδοτούνται επενδυτικά σχέδια ύψους από 15.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ, με την προϋπόθεση να μην υπερβαίνουν τον συνολικό κύκλο εργασιών των τουριστικών δραστηριοτήτων της επιχείρησης του 2015 ή το ποσόν των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ, αν ο κύκλος εργασιών είναι  μεγαλύτερος από τα 150.000 ευρώ και δεν μπορεί να είναι κατώτερος των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ. Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που η επιχείρηση διαθέτει μεικτή δραστηριότητα, τότε θα λαμβάνεται υπόψη ο κύκλος εργασιών μόνο των τουριστικών δραστηριοτήτων.

Η χρηματοδότηση καλύπτει το 40% των επιλέξιμων δαπανών και προσαυξάνεται κατά 10%, φτάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού.

Επιλέξιμες Δαπάνες

• Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος.

• Μηχανήματα – Εξοπλισμός.

• Εξοπλισμός  και Εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος & εξοικονόμησης ενέργειας & ύδατος.

• Ανάπτυξη & Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας & περιβαλλοντικής διαχείρισης.

• Μισθολογικό κόστος εργαζομένων (υφιστάμενου ή/και νέου προσωπικού).

• Λογισμικά και Υπηρεσίες Λογισμικού.

• Μεταφορικά Μέσα.

• Παρακολούθηση υλοποίησης του Επενδυτικού Σχεδίου.

• Μελέτες/έρευνες αγοράς.

• Προβολή – Προώθηση.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

1. Σε επιχειρήσεις με τρεις ή περισσότερες χρήσεις, απαιτείται η επιχείρηση να απασχολεί κατά μέσο όρο την τριετία 2013-2015 τουλάχιστον μισή (0,5) ΕΜΕ μισθωτής εργασίας.

2. Σε επιχειρήσεις με δύο χρήσεις απαιτείται η επιχείρηση να απασχολεί κατά μέσο όρο τη διετία 2014-2015 τουλάχιστον μισή (0,5) ΕΜΕ μισθωτής εργασίας.

3. Σε επιχειρήσεις με μία πλήρη χρήση, απαιτείται κατά αναλογία η επιχείρηση να απασχολεί κατά το έτος 2015 τουλάχιστον μισή (0,5) ΕΜΕ μισθωτής εργασίας.

4. Σε περίπτωση που μια επιχείρηση έχει λιγότερο από ένα έτος λειτουργίας, απαιτείται να απασχολεί τουλάχιστον μισή (0,5) ΕΜΕ για το διάστημα λειτουργίας της.

5. Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει λάβει ενίσχυση από προηγούμενο πρόγραμμα θα πρέπει, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη δράση, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ μέσα στην τριετία (τρέχον ημερολογιακό έτος και τα δύο προηγούμενα έτη).

Υπενθυμίζουμε ότι οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω του δικτυακού τόπου www.ependyseis.gr. Νέα καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής 04.07.2016 και ώρα 17.00.

2. Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές

Επιλέξιμες Επιχειρήσεις

Επιλέξιμες είναι υφιστάμενες & νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, αυτές περιλαμβάνουν:

1.α. Υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους 8 στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας 1 και τηρούν βιβλία Β΄ και Γ’ κατηγορίας, οι οποίες μέχρι 31.12.2015 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες διαχειριστικές χρήσεις, ή,

1.β. Νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους 8 στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων και έχουν συσταθεί μέχρι 31.12.2015.

Επιδοτούνται για επενδυτικά σχέδια από 15.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ με την προϋπόθεση ο προϋπολογισμός τους να μην υπερβαίνει τον συνολικό κύκλο εργασιών του 2015.

Η χρηματοδότηση καλύπτει το 40% των επιλέξιμων δαπανών και προσαυξάνεται κατά 10%, φτάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού. 

2. Διαθέτουν μέχρι 31/12/2015 δραστηριότητα σε έναν τουλάχιστον επιλέξιμο ΚΑΔ και διαθέτουν κατά την έγκριση  του επενδυτικού σχεδίου τον ΚΑΔ που αφορά το επενδυτικό σχέδιο, εφόσον αυτός είναι διαφορετικός από τον/ους ΚΑΔ, στους οποίους ήδη δραστηριοποιείται η επιχείρηση.

Επιλέξιμες Δαπάνες

• Κτίρια, λοιπές εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος.

• Μηχανήματα – Εξοπλισμός.

• Εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος & εξοικονόμησης ενέργειας & ύδατος.

• Ανάπτυξη & Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας & περιβαλλοντικής διαχείρισης.

• Ενέργειες για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ή για την απόκτηση και χρήση πατεντών και για τη μεταφορά τεχνογνωσίας.

• Τεχνολογική αναβάθμιση μέσω αύξησης της χρήσης ΤΠΕ.

• Προβολή – προώθηση των επιχειρήσεων σε αγορές-στόχους.

Δαπάνες τεχνικής υποστήριξης για τη σύναψη συμβάσεων συνεργασίας με οίκους του εξωτερικού ή Κοινών Επιχειρήσεων Joint-Ventures, που αφορούν νέες αγορές ή νέα προϊόντα / υπηρεσίες.

• Πιστοποίηση & τυποποίηση τελικών προϊόντων/υπηρεσιών σύμφωνα με αναγνωρισμένα πρότυπα (π.χ. CE).

• Μισθολογικό κόστος εργαζομένων (υφιστάμενου ή/και νέου προσωπικού)

Υπενθυμίζουμε ότι οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω του δικτυακού τόπου www.ependyseis.gr.

Νέα καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής 08.07.2016 και ώρα 17.00.

Δύο βασικές προϋποθέσεις

Επισημαίνεται ότι, όπως αναφέρεται στους δημοσιευμένους οδηγούς, και για τις δύο δράσεις ισχύουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

• Οι δαπάνες είναι επιλέξιμες μόνο εφόσον πραγματοποιηθούν μετά τις 11.02.2016, ημερομηνία δημοσιοποίησης της πρόσκλησης, εκτός από τις δαπάνες παροχής υπηρεσιών παρακολούθησης, υλοποίησης του Επενδυτικού Σχεδίου, οι οποίες  είναι επιλέξιμες από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης

• Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει λάβει στο παρελθόν η επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη Δράση, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα των μεταφορών) μέσα σε μία τριετία (τρέχον ημερολογιακό έτος και τα δύο προηγούμενα ημερολογιακά έτη) πριν από τον χρόνο χορήγησης του εννόμου δικαιώματος της ενίσχυσης.

* Η κ. Μαίρη Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της ΑΜΒΙΟ Α.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή